Tęsknię za bobem cały rok. Niby można go mrozić, ale przecież to już nie to samo, co oczekiwanie na jego czerwcowe pojawienie. Zawsze o tej porze zadaję na targu  natrętne  pytania: Po ile dziś bób, kiedy będzie tańszy. Te pierwsze ziarna lubią się cenić. 20 złotych za kilogram, szaleństwo, więc nie ulegam. A przynajmniej nie w nadmiarze. Cierpliwie zaglądam do skrzynek kolejnego dnia, i następnego też. Cieszę się, gdy widzę, że cena spada w dobrym kierunku. Lubię bób bez skórki, ugotowany al dente, okraszony masłem. Urok letnich wieczorów.

Podsłuchałam w kolejce, że najlepszy jest z koperkiem i kefirem. Przepis zanotowany w głowie starszego pana sięgał jego sielskiego dzieciństwa.  W moim bób zrywało się u babci w ogródku. Zwisał z cienkich łodyg podpieranych drewnianymi belkami. Obradzał zawsze obficie, nigdy nie było go za mało. Zawsze dosyć. Jak teraz.

sałatka z bobu i boczku

Teraz, gdy jest w dobrej cenie nie boję się z nim eksperymentować. Sałatka przywołuje moje późniejsze wspomnienia, hiszpańskich podróży. W barach tapas w Maladze, Granadzie i Barcelonie bób jest czymś w rodzaju drobnej przekąski, zawsze w towarzystwie. U mnie z boczkiem, szalotką, dla koloru i wyrazistości papryczką. I świeże zioła, Dużo świeżych ziół, bo żal nie wykorzystywać ich aromatu. Wyszło sycąco i inaczej. Zdecydowanie polubiłam tę wersję bobu:) Takie moje BB:)

salatka z bobu i boczku

 

Składniki:

  • pół kilo ugotowanego al dente bobu
  • cebula szalotka
  • 100 boczku parzonego lub szynki parmeńskiej
  • sok z limonki
  • papryczka chilli
  • 1/3 szklanki sezamu
  • garść mięty
  • szczypta soli i pieprzu ( wg uznania)
  • łyżka oliwy

Świeży bób umyć, ugotować al dente i obrać ze skórki. Ostudzić i zimny wrzucić do miski. Na suchej patelni uprażyć sezam. Później na tej samej patelni ( już bez sezamu) rozgrzać oliwę, boczek pokroić w drobną kostkę, podpiec do zarumienienia. Gdy boczek będzie miękki, zdjąć z patelni, przestudzić.  Miętę, papryczkę  i szalotkę posiekać, wymieszać z bobem. Dodać boczek, sok z limonki, sezam  i dobrze połączyć składniki. Sałatkę przechowywać w lodówce.

sałatka z bobu i boczku


Sałatki
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze

  1. Wiktoria says:

    Ciekawy przepis. Nigdy takiej nie robiłam, ani też nie jadłam i chętnie przepis wykorzystam. Mam nadzieję, że sałatka będzie smakować tak jak wygląda na zdjęciach.