Z bobem zawsze jest tak samo. Ten premierowy smakuje nie do nasycenia. Soczysty, świeży, potrzebuje zaledwie kilku chwil we wrzątku. Im go więcej, tym mniejsze ma wzięcie, bo zaczyna mu brakować chrupkości i początkowej delikatności.

By jednak nie marnować sezonu, na finał bób można zmienić w kremową zupę. Charakteru doda mu zdecydowanie por, a gęstości ziemniaki. Tymianek właściwie doprawi, a pełny talerz nasyci.

Składniki:

  • kilogram bobu
  • por – biaÅ‚a część
  • 4 ziemniaki
  • kilka gaÅ‚Ä…zek tymianku
  • cebula
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • sól/pieprz
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • Å‚yżka soku z cytryny
  • 1,5 litra wody
  • pieczywo do grzanek i olej do ich pieczenia

Bób ugotować i obrać. CebulÄ™ i czosek obrać i posiekać. Por oczyÅ›cić i pokroić w plastry. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkÄ™. W garnku rozgrzać masÅ‚o. Wrzucić cebulÄ™ i czosnek. Zeszklić. Dodać plasterki pora, dusić 5 minut. Potem wsypać ziemniaki, doprawić solÄ… i pieprzem i  zalać zimnÄ… wodÄ…. Gotować okoÅ‚o 10-15 minut, do czasu aż ziemniaki zmieknÄ….Pod koniec wsypać bób – 2-3 Å‚yżki można zostawić do dekoracji i wlać sok z cytryny. CaÅ‚ość zmiksować na gÅ‚adki krem. Podawać z grzankami i tymiankiem.

Do zupy oprócz grzanek pasuje też pokrojony w kostkę ser feta.


PrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected