Kremowe lody bananowo-borówkowe bez cukru i mleka

Wystarczą  dwa składniki (w wersji minimalistycznej można ograniczyć się tylko do banana), aby przygotować pyszne, kremowe lody bez dodatku cukru i nabiału. I bez użycia maszynki do lodów! Nie wiem jak Wy, ale ja już zrobiłam zapasy borówek w zamrażarce.  Warto mieć również zamrożone banany, wówczas można przygotować pyszne wegańskie lody w 5 minut. W ten sposób zawsze będziecie przygotowani na wizytę niespodziewanych gości ;)

Są tak kremowe, że trudno uwierzyć, że to tylko owoce. To świetny deser również dla osób dbających o dietę i wygląd.

Kremowe lody bananowo-borówkowe bez cukru i mleka

Do tych lodów nie dodaje się cukru, jednak jeśli jesteście na diecie dla diabetyków – uważajcie. Banany bowiem mają wysoki indeks glikemiczny. Na szczęście borówka amerykańska niski :) Po zjedzeniu tych lodów czułam się bardzo dobrze, zatem chyba znalazłam idealne lody dla siebie :)

Kremowe lody bananowo-borówkowe bez cukru i mleka

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 banan
  • 150g mrożonych borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

  1. Banana pokrój w plasterki i zamroź (mrożę na deseczce a potem wsypuje do woreczka).
  2. W blenderze zmiksuj zamrożonego banana i borówki – miksuj po kilka sekund, robiąc krótkie przerwy. Początkowo konsystencja będzie przypominać kruszonkę, ale po dalszym miksowaniu będzie kremowa.
  3. Kremowe lody bananowo-borówkowe podawaj od razu po zmiksowaniu, z owocami.

 

Kremowe lody bananowo-borówkowe bez cukru i mleka  Kremowe lody bananowo-borówkowe bez cukru i mleka


DeseryPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. Jarek Uspieński says:

    Agata, a próbowałaś tak samo potraktować dojrzałe mango? Zmiksowane z bananem jest kremowo boskie i może stanowić bazę do dodawania kolejnych owoców