Wystarczą dwa składniki (w wersji minimalistycznej można ograniczyć się tylko do banana), aby przygotować pyszne, kremowe lody bez dodatku cukru i nabiału. I bez użycia maszynki do lodów! Nie wiem jak Wy, ale ja już zrobiłam zapasy borówek w zamrażarce. Warto mieć również zamrożone banany, wówczas można przygotować pyszne wegańskie lody w 5 minut. W ten sposób zawsze będziecie przygotowani na wizytę niespodziewanych gości ;)
Są tak kremowe, że trudno uwierzyć, że to tylko owoce. To świetny deser również dla osób dbających o dietę i wygląd.
Do tych lodów nie dodaje się cukru, jednak jeśli jesteście na diecie dla diabetyków – uważajcie. Banany bowiem mają wysoki indeks glikemiczny. Na szczęście borówka amerykańska niski :) Po zjedzeniu tych lodów czułam się bardzo dobrze, zatem chyba znalazłam idealne lody dla siebie :)
Składniki (na 2 porcje):
- 1 banan
- 150g mrożonych borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
- Banana pokrój w plasterki i zamroź (mrożę na deseczce a potem wsypuje do woreczka).
- W blenderze zmiksuj zamrożonego banana i borówki – miksuj po kilka sekund, robiąc krótkie przerwy. Początkowo konsystencja będzie przypominać kruszonkę, ale po dalszym miksowaniu będzie kremowa.
- Kremowe lody bananowo-borówkowe podawaj od razu po zmiksowaniu, z owocami.
5 komentarzy
Lena says:
Takie lody to bym zajadała cały dzień :)
Jarek Uspieński says:
Agata, a próbowałaś tak samo potraktować dojrzałe mango? Zmiksowane z bananem jest kremowo boskie i może stanowić bazę do dodawania kolejnych owoców
Agata says:
koniecznie muszę wypróbować z mango!
gin says:
Banan to prawdziwy lodowy mistrz – konsystencja lodów z jego dodatkiem jest fenomenalna!
Iwona says:
Bardzo dziękuję za ten lodowy przepis!! :) konsystencja obłędna, smak, zdrowotność. Cała rodzina zachwycona :)))