Pomimo iż nie objadam się wybitnie na Święta, to i tak na jakiś czas mam dosyć słodkiego (choć w moim przypadku słodkości są bez cukru, zamiast niego używam ksylitolu) :) Myślę, że czujecie się podobnie, dlatego namawiam Was do zielonego koktajlu.

Koktajl z roszponki, kiwi, pomarańczy, banana i selera naciowego jest pyszny, orzeźwiający i jest bombą witaminową, na którą nasz organizm w pełni sobie zasłużył :) Roszponka to cenne źródło witaminy C (dwie garści   roszponki dostarczają 63% dziennego zapotrzebowania), B6, żelaza, dzięki czemu wzmacnia nasz układ odpornościowy oraz pomaga neutralizować toksyny i wolne rodniki, broniąc nas przed starzeniem.

Zielony koktajl z roszponki, kiwi, banana, pomarańczy i selera naciowego

Wystarczy wszystkie składniki koktajlu wrzucić do robota kuchennego Illumina firmy Russell Hobbs, by otrzymać pyszny koktajl. Nie musicie wyciskać soku z pomarańczy, ani siekać drobno składników – robot z wszystkim sobie poradzi sam, świecąc się na zielono :)

Zielony koktajl z roszponki, kiwi, banana, pomarańczy i selera naciowego

Składniki (na 3-4 porcje):

  • garść roszponki
  • 1 kiwi
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 2 łodygi selera naciowego (jedna do koktajlu, druga do dekoracji)
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Kiwi obierz ze skórki, przekrój na pół. Pomarańcza obierz ze skórki i podziel (może być niedbale) na cząstki).
  2. Do kielicha blendera (u mnie robot Illumina) wrzuć garść roszponki, kiwi, pomarańcza, banana, 1 łodygę selera naciowego i wlej wodę (ok. 0,3-0,5 litra).
  3. Zmiksuj składniki aż powstanie gładki koktajl. Jeśli jest za gęsty, dolej więcej wody.
  4. Zielony koktajl podawaj od razu po przygotowaniu, dekorując łodygą selera naciowego.

 

Zielony koktajl z roszponki, kiwi, banana, pomarańczy i selera naciowego

_MG_9774 (kopia)

Zielony koktajl z roszponki, kiwi, banana, pomarańczy i selera naciowego

Zielony koktajl z roszponki, kiwi, banana, pomarańczy i selera naciowego


NapojePrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze