
To ciasto bananowe robi się ekspresowo (przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut), wystarczy wymieszać w misce wszystkie składniki, przenieść do keksówki i upiec :) Pomimo, że jest bez jajek, pięknie wyrasta i jest wilgotne jak tradycyjne ciasto bananowe.
Dzięki temu, że ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość. Nic nie traci na smaku i wyglądzie nawet po 3 dniach. To dobry wybór na piknik lub na drogę :)
Składniki (na 1 keksówkę):
- 4 dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 0,25 szklanki cukru (zamiast cukru możesz dać 1/4-1/3 posiekanej gorzkiej czekolady)
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj banany rozdrobnione widelcem (lub blenderem), olej i cukier.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto.
- Piecz w nagrzanym piekarniku 40-45 minut.
15 komentarzy
szukamciastweganskich says:
Dzięki! Moja drużynowa jest weganką i z dziewczynami chcemy jej podziękować za wspaniałą kolonię zuchową, a impreza bez ciasta się nie liczy… Wreszcie jakiś prosty przepis, który na kolonii też da się zrobić!
Dzięki :D
/Z299
mini says:
Dzięki za przepis. Dodałam jeszcze jedną brzoskwinię, orzechy laskowe i cynamon. Czekam co wyjdzie.
mini says:
A i zamiast cukru dałam ksylitol. Jest zdrowszy, a równie słodki.
dr says:
Ten przepis nie jest zdrowy- mąka, olej…
lina says:
ale jaka mąka zostala tu uzyta?
Agata says:
tu była zwykła pszenna tortowa, ale możesz zrobić z orkiszową lub pół na pół z razową
Magdalena says:
Nie byłabym sobą gdybym czegoś od siebie nie dodała. :) Dodałam żurawinę, rodzynki i migdały. Ciekawe jak wyjdzie natomiast czuję, że będzie bardzo bardzo dobry. :)
Agata says:
z takimi dodatkami może być tylko jeszcze smaczniejsze! mam rację? ;)
Lila says:
Czy zamiast mąki przennej może być żytnia ? Ciasto wtedy wyjdzie ? Niestety mam tylko taką teraz w domu i chce ją wykorzystać ;)
Agata says:
możesz spróbować, choć nie wiem czy nie będzie za mokre wówczas. Obawiam się, że może nie wyrosnąć. Bez problemu można to ciasto zrobić z mąką razową czy orkiszową, ale na żytnią bym uważała. Gdybyś jednak zdecydowała się na eksperyment, koniecznie napisz o rezultacie ;)
Natalia says:
Ciasto wyszło mi bardzo dobre. Było szybkie, łatwe i smaczne.
Dorota says:
Świetny przepis. Zrobiłam z rabarbarem, jest pyszne.
Agata says:
Super! Podoba mi się ten pomysł, aby dać rabarbar! Dziękuję za inspirację :)
Ola says:
Moje ciasto jest nadal jasne a piecze się juz ponad 50 minut:/ chyba poczekam do godziny i mam nadzieję ze cos z tego będzie :)
Agata says:
Wszystko zależy od piekarnika. Jakie Ci wyszło?