Wegańskie ciasto bananowe

To ciasto bananowe robi się ekspresowo (przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut), wystarczy wymieszać w misce wszystkie składniki, przenieść do keksówki i upiec :) Pomimo, że jest bez jajek, pięknie wyrasta i jest wilgotne jak tradycyjne ciasto bananowe.

Wegańskie ciasto bananowe

Dzięki temu, że ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość. Nic nie traci na smaku i wyglądzie nawet po 3 dniach. To dobry wybór na piknik lub na drogę :)

Wegańskie ciasto bananowe

Składniki (na 1 keksówkę):

  • 4 dojrzaÅ‚e banany
  • 2 szklanki mÄ…ki
  • 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,25 szklanki cukru (zamiast cukru możesz dać  1/4-1/3 posiekanej gorzkiej czekolady)

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. MÄ…kÄ™ wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj banany rozdrobnione widelcem (lub blenderem), olej i cukier.
  4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku 40-45 minut.

Wegańskie ciasto bananowe

 


CiastaPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    29 komentarzy

  1. szukamciastweganskich says:

    DziÄ™ki! Moja drużynowa jest wegankÄ… i z dziewczynami chcemy jej podziÄ™kować za wspaniaÅ‚Ä… koloniÄ™ zuchowÄ…, a impreza bez ciasta siÄ™ nie liczy… Wreszcie jakiÅ› prosty przepis, który na kolonii też da siÄ™ zrobić!
    Dzięki :D

    /Z299

  2. Magdalena says:

    Nie byłabym sobą gdybym czegoś od siebie nie dodała. :) Dodałam żurawinę, rodzynki i migdały. Ciekawe jak wyjdzie natomiast czuję, że będzie bardzo bardzo dobry. :)

  3. Lila says:

    Czy zamiast mąki przennej może być żytnia ? Ciasto wtedy wyjdzie ? Niestety mam tylko taką teraz w domu i chce ją wykorzystać ;)

    • Agata says:

      możesz spróbować, choć nie wiem czy nie będzie za mokre wówczas. Obawiam się, że może nie wyrosnąć. Bez problemu można to ciasto zrobić z mąką razową czy orkiszową, ale na żytnią bym uważała. Gdybyś jednak zdecydowała się na eksperyment, koniecznie napisz o rezultacie ;)

  4. Ola says:

    Moje ciasto jest nadal jasne a piecze się juz ponad 50 minut:/ chyba poczekam do godziny i mam nadzieję ze cos z tego będzie :)

  5. Mako says:

    Ciasto super, nie spodziewałam się że będzie tak słodkie od samych bananów:)
    Jak przechowujesz to ciasto? Czy w szczelnym pudełku , w lodówce, czy pod ściereczką na blacie?:)

    • Agata says:

      Nie używałam takiej mąki, więc nie mam pojęcia, jak się ciasto zachowa. Jak odważysz se spróbować, proszę napisz, jakie wyszło!

  6. Katarzyna says:

    U mnie drugi raz zakalec:( Jedyna zmiana to jasna maka orkiszowa ale wszystko na niej pieke i wychodzi pieknie:((

  7. ANia says:

    Czy zamiast masła mogę dodać olej? i czy takie same proporcje jak z masłem.
    Pytam bo córcia jest alergikiem.

  8. Magda says:

    Jeny dziewczyny ale fajny przepis. Wszystko wyszło jak trzeba, smak bardzo dobry. Zrobiłam z 3 bananów, przelałam do foremek na mufinki i zaczęłam piec w niedokońca nagrzanym piekarniku. Iwiecie co! żaden zakalec nie wyszedł. Ciasto jest pulchne, miękkie, rozplywa się w ustach. A jestem lewa do wypieków więc przepis jak najbardziej daje rade. Polecam.

  9. Aleksandra Kot says:

    jak wymieszałam miałam wrażenie ze jest ciut za gęste, ale wyszlo idealne, piękne popękane, aż rozciąnęło jednorazową keksówkę ^^

  10. Ewelina says:

    Witam, córka nie może mąki pszennej, żytniej ani orkiszowej czy może być jaglana, kokosowa, gryczana lub ryżowa? W jakich proporcjach?