
Niby jeszcze w zimowej tonacji wybrzmiewa to danie, bo jest i bakłażan i granat, ale już czuć w nim wiosnę i jej nieśmiałe podrygi. Kolendra robi tu pełną świeżości i orzeźwienia robotę. Roladki wymykają się schematom, czerpią nieco z gruzińskich wzorców, ale mają swoje indywidualne smakowe brzmienie w postaci sera pleśniowego i skórki z limonki. Słodycz tureckiego sosu z granatów dyskretnie nadaje wyrazu i sąsiaduje tu dość ugodowo z cierpkością orzechów.
W roladkach z bakÅ‚ażana jest tyle silnych skÅ‚adnikowych osobowoÅ›ci, że nie ma powodu uzupeÅ‚niać ich solÄ…. Sól w tym wypadku to niepożądany gość, który może popsuć całą imprezÄ™. OdkÄ…d wÅ‚oski szef kuchni na kursie w Toskanii wybiÅ‚ mi z gÅ‚owy solenie bakÅ‚ażanów, wiernie trzymam siÄ™ jego szkoÅ‚y i jakoÅ› nie czujÄ™ goryczy tych warzyw. Czerpcie i Wy z tych nauk i serwujcie roladki z takim nadzieniem jako przekÄ…skÄ™ lub dodatek do saÅ‚aty. Uroczo wyglÄ…dajÄ… też na ciepÅ‚ych grzankach, wiÄ™c i na Å›niadanie bÄ™dÄ… dobrÄ… propozycjÄ…. Ja je wplatam w akcjÄ™ Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli , i liczÄ™, że nikt nie bÄ™dzie czekaÅ‚ na specjalnÄ… okazjÄ™, by je zrobić.
Więcej przepisów bez soli znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 100 g orzechów włoskich
- garść świeżej kolendry
- pół szklanki pestek z granata
- 100 g sera pleÅ›niowego – ostrego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- opcjonalnie do dekoracji łyżka sosu z granatów
- skórka z limonki
- pieprz
BakÅ‚ażany umyć, osuszyć, pokroić na cienkie dÅ‚ugie plastry. Plastry uÅ‚ożyć na blaszce skropionej oliwÄ…. OdrobinÄ… oliwy polać wyÅ‚ożone warzywa. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec do miÄ™kkoÅ›ci – okoÅ‚o 12-15 minut. Wyjąć, ostudzić. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmiksować razem z serkiem i jogurtem, ale tak, by byÅ‚y one wyczuwalne. Dodać posiekanÄ… kolendrÄ™, 3/4 pestek granatu, skórkÄ™ z limonki i pieprz. Wymieszać, nadzienie nakÅ‚adać Å‚yżeczkÄ… na każdy z plastrów bakÅ‚ażana. NastÄ™pnie zwijać je w roladki. UÅ‚ożone na talerzu posypać kolendra, orzechami i pestkami granatu.
Roladki z bakłażana najlepiej smakują schłodzone.