frytki z baklazana i cukinii w panierce ze slonecznika i sera

W sezonie na bakłażany i cukinie dość często przygotowuję tę smaczną przekąskę – frytki z bakłażana i cukinii. W panierce bez mąki, pieczone w piekarniku. Pracy niewiele, a efekt zadziwiająco smaczny :) Do tego dip ziołowo-jogurtowy i dla mnie to w pełni wystarczające danie (czasem jest to dla mnie danie główne).

frytki z baklazana i cukinii w panierce ze slonecznika i sera

W przepisie nie ma dodanego ani grama soli. Obalam w ten sposób również mit, że bakłażany przed pieczeniem trzeba solić. Pamiętam, jak podczas warsztatów kulinarnych w Toskanii, Włoch tłumaczył nam, że zabieg solenia bakłażanów jest zupełnie zbędny i zabija wartości odżywcze. Panierka również jest bez soli, wystarczy ser długo dojrzewający, który ma wystarczająco bogaty smak. Do tego zioła i zmielone pestki słonecznika. Słonecznik (pomimo, że kaloryczny ;)) jest bowiem bogatym źródłem witamin (z grupy B, E , A i D), pierwiastków (cynk, żelazo, potas i wapń), a także aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wypróbujcie ten przepis w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli. Naprawdę warto!

frytki z baklazana i cukinii w panierce ze slonecznika i seraSkładniki:

  • 1 nieduża cukinia
  • 1 nieduży bakłażan
  • 40g twardego długo dojrzewającego sera (użyłam pecorino, ale możecie dać grana padano lub rodzimy ser bursztyn czy dziugas)
  • 4 łyżki pestek słonecznika (niesolonych)
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianu
  • 1-2 jajka (w zależności od wielkości warzyw)

dip:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (szałwia, estragon, rozmaryn)
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Ser zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Pestki słonecznika zmiel na mąkę.
  4. W jednej miseczce wymieszaj ser ze słonecznikiem i z suszonymi ziołami. W drugiej miseczce roztrzep jajko widelcem.
  5. Warzywa pokrój na frytki (najpierw przekrój wzdłuż na ok.1-1,5cm plastry, a następnie w ukośne frytki).
  6. Frytki maczaj najpierw w jajku, potem w panierce i układaj na blaszce (dużej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz ok. 12 minut.
  8. Frytki z bakłażana i cukinii podawaj z ziołowym jogurtem (wymieszaj świeżo posiekane zioła z jogurtem naturalnym i świeżo mielonym pieprzem)

 

frytki z baklazana i cukinii w panierce ze slonecznika i sera

frytki z baklazana i cukinii w panierce ze slonecznika i sera


Gotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    1 Response