Całkiem niezobowiązujące. Lekkie niczym puch. Ulotne, jak chwila, bo w chwilę powstają i po niej znikają. Dobre do śniadania lub zamiast niego. Nieco jesienne, a jeszcze wakacyjne. Na deszczowe popołudnie albo słoneczne poranki. Zresztą, wcale nie trzeba szukać powodu, by upiec sezamowe ciasteczka. Wystarczy po prostu pójść do kuchni:)

sezamowe ciasteczka bez maki

Sezamowe ciasteczka można urozmaicić ulubionymi bakaliami. Drobno pokrojone rodzynki będą dobre,  płatki migdałowe, wybierzcie dodatki, na jakie macie ochotę! Smacznego:)

sezamowe ciasteczka bez mąki

Składniki:

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru drobnego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 5 łyżek sezamu
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka oleju

Białka ubić na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty i dodawać powoli cukier. Gdy cukier połączy się z pianą, wsypać płatki, sezam, dodać olej i delikatnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciastek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopniu piekarniku przez około 15 minut.

sezamowe ciasteczka bez mąki

 


CiasteczkaŚniadania
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response