Czekoladki nadziewane kajmakiem

Najbardziej z czekolady lubiÄ™… robić czekoladki :) LubiÄ™ strukturÄ™ czekolady, jej siekanie, a nastÄ™pnie rozpuszczanie i ten zapach wydobywajÄ…cy siÄ™ podczas jej topienia. Tym razem pretekstem do zrobienia czekoladek byÅ‚a nowa foremka na praliny od MikoÅ‚aja (chyba już 20-ta ;)) i rozpoczÄ™ta puszka z kajmakiem (pozostaÅ‚a z tortu dacquoise). Czekoladki robi siÄ™ bardzo szybko,użyjcie gorzkiej czekolady, bo kajmak jest wystarczajÄ…co sÅ‚odki ;)

Czekoladki nadziewane kajmakiem

Własnoręcznie zrobione czekoladki to pomysł na kulinarny prezent. Możecie obdarować nimi swoich przyjaciół. Robiąc czekoladki z różnymi nadzieniami, możecie skomponować własną bombonierkę. Tutaj znajdziecie przepisy na domowe czekoladki (klik klik>>)

Czekoladki nadziewane kajmakiemSkładniki (na 15 sztuk):

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 8 Å‚yżeczek kajmaku

Sposób przygotowania:

  1. CzekoladÄ™ drobno posiekaj.
  2. 70g (2/3 tabliczki) posiekanej czekolady umieść w metalowej miseczce (lub w żaroodpornej) i umieść nad rondlem z gotująca się wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Rozpuść w ten sposób czekoladę (mieszając silikonową szpatułką lub łyżeczką)
  3. Do rozpuszczonej czekolady dodaj 30g (1/3 tabliczki) posiekanej czekolady, wymieszaj do rozpuszczenia.
  4. SilikonowÄ… foremkÄ™ do pralinek (lub do lodów) wysmaruj czekoladÄ… za pomocÄ… maÅ‚ej Å‚yżeczki – dno i boki foremek. Sprawdź, czy nie ma pozostawionych dziur, jeÅ›li takie sÄ…, posmaruj czekoladÄ… ;)
  5. Zostaw do zastygnięcia.
  6. Wypełnij foremki kajmakiem do 3/4 wysokości foremki.
  7. Rozpuść pozostałą czekoladę (w kąpieli wodnej 35g, potem do miseczki dodaj jeszcze 15g) i wylej na wierzch foremek, zakrywając kajmak. W ten sposób powstanie dno czekoladki.
  8. Zostaw do zastygnięcia.
  9. Wyjmij czekoladki z kajmakiem z foremki, rozciÄ…gajÄ…c jÄ… delikatnie na boki.

Czekoladki nadziewane kajmakiem

Czekoladki nadziewane kajmakiem


Boże NarodzenieDesery
Author: Agata

Get Connected

    1 Response