
Najbardziej z czekolady lubiÄ™… robić czekoladki :) LubiÄ™ strukturÄ™ czekolady, jej siekanie, a nastÄ™pnie rozpuszczanie i ten zapach wydobywajÄ…cy siÄ™ podczas jej topienia. Tym razem pretekstem do zrobienia czekoladek byÅ‚a nowa foremka na praliny od MikoÅ‚aja (chyba już 20-ta ;)) i rozpoczÄ™ta puszka z kajmakiem (pozostaÅ‚a z tortu dacquoise). Czekoladki robi siÄ™ bardzo szybko,użyjcie gorzkiej czekolady, bo kajmak jest wystarczajÄ…co sÅ‚odki ;)
Własnoręcznie zrobione czekoladki to pomysł na kulinarny prezent. Możecie obdarować nimi swoich przyjaciół. Robiąc czekoladki z różnymi nadzieniami, możecie skomponować własną bombonierkę. Tutaj znajdziecie przepisy na domowe czekoladki (klik klik>>)
- 150g gorzkiej czekolady
- 8 łyżeczek kajmaku
Sposób przygotowania:
- CzekoladÄ™ drobno posiekaj.
- 70g (2/3 tabliczki) posiekanej czekolady umieść w metalowej miseczce (lub w żaroodpornej) i umieść nad rondlem z gotująca się wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Rozpuść w ten sposób czekoladę (mieszając silikonową szpatułką lub łyżeczką)
- Do rozpuszczonej czekolady dodaj 30g (1/3 tabliczki) posiekanej czekolady, wymieszaj do rozpuszczenia.
- SilikonowÄ… foremkÄ™ do pralinek (lub do lodów) wysmaruj czekoladÄ… za pomocÄ… maÅ‚ej Å‚yżeczki – dno i boki foremek. Sprawdź, czy nie ma pozostawionych dziur, jeÅ›li takie sÄ…, posmaruj czekoladÄ… ;)
- Zostaw do zastygnięcia.
- Wypełnij foremki kajmakiem do 3/4 wysokości foremki.
- Rozpuść pozostałą czekoladę (w kąpieli wodnej 35g, potem do miseczki dodaj jeszcze 15g) i wylej na wierzch foremek, zakrywając kajmak. W ten sposób powstanie dno czekoladki.
- Zostaw do zastygnięcia.
- Wyjmij czekoladki z kajmakiem z foremki, rozciÄ…gajÄ…c jÄ… delikatnie na boki.
1 Response
Inspirowane Smakiem says:
Ja za pracÄ… z czekoladÄ… nie przepadam, bo zawsze wszystko niÄ… brudzÄ™. Ale czekoladki wyglÄ…dajÄ… zacnie:)