Maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig

Maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig możecie zrobić na ostatnią chwilę przed Świętami. Robi je się ekspresowo, a zapach, który roztacza się w domu podczas ich pieczenia jest obłędny. Masło, pomarańcze i figi – kompozycja doskonała na nadchodzące święta :)

Maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig

Maślane ciasteczka pomarańczowe są bardzo wciągające, idealnych rozmiarów na jeden kęs :)

Maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig

Składniki (na 50 sztuk):

  • 200g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 szklanki mąki (300g)
  • 3 łyżki konfitury z fig

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem (mikserem) na puszystą masę. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy i żółtko i nadal ucieraj.
  2. Na koniec wsyp mąkę i ucieraj aż bez problemu zrobisz z masy kulę.
  3. Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny.
  4. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. 2 blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Z ciasta turlaj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  6. Palcem zrób pośrodku małe wgłębienie (tak jak w kluskach śląskich) i wypełnij je konfiturą.
  7. Ciastka umieść na blaszkach i piecz ok. 15 minut.
  8. Wystudź na metalowej kratce.
  9. Ciasta możesz przechowywać w metalowych puszkach.

Maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig


Boże NarodzenieCiasteczka
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze