Są takie miejsca i spotkania, z których zabieram przepis i wiem, że wejdzie on na stałe do naszego domowego menu. Ostatnio była to zupa dahl, teraz z czerwonej soczewicy. Królową tu jednak nie jest soczewica, a papryka. Koniecznie wędzona, z aromatem wdzięcznym i trudnym do podrobienia. Przyprawa robi całą zupę, nadaje jej wyrazu, który wspominać będziecie tęskniąco. Szczególnie teraz, gdy pora sprzyja rozgrzewającym daniom.

zupa z soczewicy z wędzoną papryką

Wędzona papryka jest na tyle mocna, że trzeba uważać, by nie przesadzić. Zbyt dużo jej aromatu może całkowicie popsuć danie.

zupa z soczewicy z wędozną papryką

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • pietruszka korzeń
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 litra wody przegotowanej

 

Oliwę rozgrzać, czosnek i cebulę posiekać, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, podsmażyć kilka minut.Soczewicę przepłukać, odcedzić.Soczewicę wsypać do warzyw i przez minutę podsmażyć.Soczewicę i warzywa zalać wodą, dodać paprykę i gotować około pół godziny, aż soczewica napęcznieje i zmięknie. Doprawić solą i pieprzem.Wrzucić świeże liście szpinaku i gotować jeszcze 2-3 minuty.

zupa z soczewicy z wędzona papryką


PrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy

    • Agata says:

      Papryka wędzona dostępna jest m.in. w Almie, Piotrze i Pawle, Tesco, Carrefourze, w Kuchniach Świata. W lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych również można znaleźć, np. marki Kotanyi.

  1. Agata says:

    Ładnie wygląda i zupa i naczynie, w której została podana…w przepisie jest podana przegotowana woda… czy jeżeli mam filtr kuchenny, który uzdatnia mi wodę mogę przygotować zupę na mojej wodzie bez przegotowywania jej? Mamy filtr polskiej firmy FITaqua.