Latem wybieram lekkie dania. Raz na jakiś czas tęsknię jednak za smakiem z dzieciństwa i kurczakiem na niedzielny obiad.  Kupuję wówczas kurczaka na wsi i piekę w całości. Ma zupełnie inny smak, niż taki poporcjowany. I zupełnie inny niż ze sklepu, gdyż kurczak żyjący na wolności ma wyrobione mięśnie, dzięki czemu mięso jest sprężyste, co jest mocno wyczuwalne w smaku.

Sekretem (poza kurczakiem ze sprawdzonego źródła) są tu zioła. Dajcie takie jakie lubicie, ale dużo :) Ja wykorzystuję do tego zioła, które rosną u mnie na balkonie (poza krwawnikiem zerwanym na łące). Kurczak nafaszerowany masłem ziołowym jest niezwykle aromatyczny i ma chrupiącą skórkę (pamiętam, jak jako dziecko chciałam jeść tylko ją ;))

Kurczak pieczony z dzikimi ziołami

Przepis ten wspiera akcję Cisowianki – Gotujmy zdrowo. Zamiast soli wykorzystałam cały bukiet ziół, który już podczas zrywania nadawał niesamowity zapach. Od lewej: lubczyk, estragon, rozmaryn, ruta, krwawnik, szałwia, mięta, oregano

_MG_2183 (kopia)

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół (dałam lubczyk, estragon, rozmaryn, rutę, krwawnik, szałwia, mięta, oregano) + kilka gałązek
  • pieprz
  • młode warzywa: kilka ziemniaków, 3 marchewki, 2 pietruszki,4-5 dymek, kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżka klarowanego masła

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj i osusz.
  2. Przygotuj masło ziołowe: wymieszaj masło ze skórka startą z cytryny, posiekanym czosnkiem i ziołami.
  3. Warzywa umyj (można, ale nie trzeba ich obierać), osusz i większe przekrój na pół.
  4. Kurczaka posmaruj masłem ziołowym pod skórą, delikatnie ją odginając. Trochę masła włóż też do środka kurczaka. Sznureczkiem zwiąż nogi, aby masło nie wypłynęło.
  5. Kurczaka połóż na dużej blaszce z piekarnika, wokół daj warzywa. Warzywa skrop  1 łyżką rozpuszczonego masła klarowanego.
  6. Całość posyp delikatnie pieprzem.
  7. Piecz w piekarniki ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.
  8. Kurczaka podawaj poporcjowanego (za pomocą noża do drobiu) razem z pieczonymi warzywami.

Kurczak pieczony z dzikimi ziołami

Kurczak pieczony z dzikimi ziołami

Kurczak pieczony z dzikimi ziołami  Kurczak pieczony z dzikimi ziołami


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisy
Author: Agata

Get Connected