Rzadko jem kurczaka, ale czasem nie potrafiÄ™ siÄ™ oprzeć pokusie. Zdecydowanie najlepszy kurczak to kurczak pieczony w caÅ‚oÅ›ci. Tym razem też tak go upiekÅ‚am, ale nieco inaczej – na soli. Sól zatrzymuje wodÄ™, dziÄ™ki czemu kurczak jest wilgotny i soczysty, a skórkÄ™ ma chrupiÄ…cÄ…. I wcale nie jest sÅ‚ony, pomimo, że leży na kilogramie soli. Bez obaw – kurczak jest naprawdÄ™ pyszny.

Kurczak pieczony na soli

 

Składniki:

  • 1 kurczak zagrodowy o wadze ok. 1,6 kg
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • papryka sÅ‚odka w proszku
  • pieprz
  • 1 kg soli morskiej lub innej gruboziarnistej

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Natrzyj kurczaka (również wewnątrz) czosnkiem, papryka i pieprzem (ja zostawiłam tak na noc, ale wystarczy kilka godzin). Zwiąż mu nogi sznurkiem.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Na dno naczynia żaroodpornego wysyp sól i ułóż na niej kurczaka położonego na grzbiecie (piersiami do góry). Staraj się nie przesuwać już kurczaka, aby nie wetrzeć w niego soli.
  4. Piecz bez przykrycia (nie martw siÄ™ – kurczak siÄ™ nie wysuszy) ok. 1,5 godziny, aż kurczak bÄ™dzie miÄ™kki.

Kurczak pieczony na soli

 

Zapisz


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected