Rzadko jem kurczaka, ale czasem nie potrafiÄ™ siÄ™ oprzeć pokusie. Zdecydowanie najlepszy kurczak to kurczak pieczony w caÅ‚oÅ›ci. Tym razem też tak go upiekÅ‚am, ale nieco inaczej – na soli. Sól zatrzymuje wodÄ™, dziÄ™ki czemu kurczak jest wilgotny i soczysty, a skórkÄ™ ma chrupiÄ…cÄ…. I wcale nie jest sÅ‚ony, pomimo, że leży na kilogramie soli. Bez obaw – kurczak jest naprawdÄ™ pyszny.
Składniki:
- 1 kurczak zagrodowy o wadze ok. 1,6 kg
- 2 zÄ…bki czosnku
- papryka słodka w proszku
- pieprz
- 1 kg soli morskiej lub innej gruboziarnistej
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Natrzyj kurczaka (również wewnątrz) czosnkiem, papryka i pieprzem (ja zostawiłam tak na noc, ale wystarczy kilka godzin). Zwiąż mu nogi sznurkiem.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Na dno naczynia żaroodpornego wysyp sól i ułóż na niej kurczaka położonego na grzbiecie (piersiami do góry). Staraj się nie przesuwać już kurczaka, aby nie wetrzeć w niego soli.
- Piecz bez przykrycia (nie martw siÄ™ – kurczak siÄ™ nie wysuszy) ok. 1,5 godziny, aż kurczak bÄ™dzie miÄ™kki.