
W sprawie urodzinowego tortu dla mojej córeczki miałam dylemat. Przeszukiwałam internet oczekując inspiracji, wertowałam dostępne na uginających się półkach książki z deserami i sama nie wiedziałam co mi się podoba najbardziej i z czym jestem w stanie się zmierzyć. Torty obkładane masą cukrową robią wrażenie, ja po kilku szkoleniach umiem je dekorować, ale zdawałam sobie sprawę, że ze smakiem w tym przypadku nie poszaleję. Kolorowa masa nie lubi wilgoci i w zasadzie w grę wchodził jedynie maślany krem, bez owoców. A ja chciałam smaku. Dobrego, intensywnego. Zmierzałam w kierunku prostoty. Tort zrobiłam z tradycyjnego, ale barwionego biszkoptu i po prostu go podzieliłam, tak by przypominał motyla:)
Wnętrze kryje krem z białej czekolady, a tort ozdobiłam kremem na bazie bezy szwajcarskiej. To mój faworyt do wymyślnych dekoracji. Pracuje się z nim lekko, nie kaprysi i w zasadzie zawsze się udaje. Z falbankami było nieco roboty, nie wszystkie wyszły mistrzowsko, ale będę ćwiczyć:)
Składniki:
biszkopty:
upiekłam trzy blaty:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 g mÄ…ki pszennej
- 60 g mÄ…ki ziemniaczanej
- 3 kolory barwników
BiaÅ‚ka oddzielić od żółtek, biaÅ‚ka ubić na sztywnÄ… masÄ™. Pod koniec dodawać powoli cukier, gdy cukier połączy siÄ™ z ubitÄ… pianÄ…, dodać po kolei żółtka i nadal ubijać. Po wykorzystaniu wszystkich żółtek, do kremu wsypać jednÄ… i drugÄ… mÄ…kÄ™ i delikatnie Å‚yżkÄ… wmieszać je do masy. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do każdej z nich dodać odrobinÄ™ wybranego barwnika. Wmieszać, by ciasto uzyskaÅ‚o intensywny i równomierny kolor. 3 tortownice wyÅ‚ożyć na dnie papierem do pieczenia. Na każdÄ… z nich wylać po jednym kolorze ciasta. Wstawiać kolejno do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec okoÅ‚o 20 minut – do suchego patyczka. Po wyjÄ™ciu ostudzić i dopiero wtedy wyjąć z formy. Biszkopty wychodzÄ… dość cienkie, ale gdy zostanÄ… przeÅ‚ożone kremem – tort bÄ™dzie odpowiednio wysoki.
Krem do przełożenia:
- 250 g sera mascaropone
- 500 ml śmietany 30%
- 200 g białej czekolady
- sok z jednej cytryny
- szklanka gorÄ…cej wody
Sok dodać do wody, wymieszać i obficie skropić każdy z trzech blatów. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić.Śmietanę ubić, dodać mascarpone i czekoladę, ubić przez chwilę, by powstał gęsty krem. Masę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Potem podzielić ją na dwie części i przełożyć dwa blaty ciasta.
Złożenie tortu: autor obrazka zszywka.pl
Ułożone kawałki przełożonego tortu wysmarować kremem do dekoracji.
Krem do dekoracji:
-  300 g miękkiego masła
- 4 duże białka
- 180 g cukru
- szczypta soli
- barwnik – użyÅ‚am różowego i fioletowego
BiaÅ‚ka przelać do miski, dodać sól. W garnku zagotować wodÄ™. MiskÄ™ z biaÅ‚kami ustawić nad garnkiem z gotujÄ…cÄ… wodÄ…. Roztrzepać odrobinÄ™ biaÅ‚ka, dodać cukier i gotować, ciÄ…gle mieszajÄ…c, aż cukier caÅ‚kowicie siÄ™ rozpuÅ›ci. Potem zdjąć miskÄ™ z biaÅ‚kami, chwilÄ™ przestudzić i ubić biaÅ‚ka na gÄ™sty biaÅ‚y krem. Gdy taki siÄ™ pojawi, powoli, po kawaÅ‚ku dodawać masÅ‚o i cierpliwie wyrabiać – najÅ‚atwiej mikserem nadal. W pewnym momencie masa może wyglÄ…dać, jak zważona, nie ma co siÄ™ przejmować, trzeba wyrabiać krem dalej, wyjdzie gÅ‚adki:) Na koniec dodać barwnik i wymieszać. Gotowy krem przeÅ‚ożyć do rÄ™kawa cukierniczego i dekorować. Ja wybraÅ‚am wzór falbanki.  WykorzystaÅ‚am tylkÄ™ o koÅ„cówce pÅ‚askiej Å‚ezki.
Tutaj znajdziecie film, który pomoże Wam wyobrazić sobie, jak nakładać krem, by powstała falbanka. Mi instruktaż bardzo pomógł:)
Ozdoby wycięłam z masy cukrowej. Skrzydła udekorowałam też kolorowymi koralikami jadalnymi.
1 Response
Konczi i Szpileczka says:
Wow piekny :-)