W sprawie urodzinowego tortu dla mojej córeczki miałam dylemat. Przeszukiwałam internet oczekując inspiracji, wertowałam dostępne na uginających się półkach książki z deserami i sama nie wiedziałam co mi się podoba najbardziej i z czym jestem w stanie się zmierzyć. Torty obkładane masą cukrową robią wrażenie, ja po kilku szkoleniach umiem je dekorować, ale zdawałam sobie sprawę, że ze smakiem w tym przypadku nie poszaleję. Kolorowa masa nie lubi wilgoci i w zasadzie w grę wchodził jedynie maślany krem, bez owoców. A ja chciałam smaku. Dobrego, intensywnego. Zmierzałam w kierunku prostoty. Tort zrobiłam z tradycyjnego, ale barwionego biszkoptu i po prostu go podzieliłam, tak by przypominał motyla:)

tort motylek

Wnętrze kryje krem z białej czekolady, a tort ozdobiłam kremem na bazie bezy szwajcarskiej. To mój faworyt do wymyślnych dekoracji. Pracuje się z nim lekko, nie kaprysi i w zasadzie zawsze się udaje. Z falbankami było nieco roboty, nie wszystkie wyszły mistrzowsko, ale będę ćwiczyć:)

tort motylek

Składniki:

biszkopty:

upiekłam trzy blaty:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 150 g mÄ…ki pszennej
  • 60 g mÄ…ki ziemniaczanej
  • 3 kolory barwników

BiaÅ‚ka oddzielić od żółtek, biaÅ‚ka ubić na sztywnÄ… masÄ™. Pod koniec dodawać powoli cukier, gdy cukier poÅ‚Ä…czy siÄ™ z ubitÄ… pianÄ…, dodać po kolei żółtka i nadal ubijać. Po wykorzystaniu wszystkich żółtek, do kremu wsypać jednÄ… i drugÄ… mÄ…kÄ™ i delikatnie Å‚yżkÄ… wmieszać je do masy. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do każdej z nich dodać odrobinÄ™ wybranego barwnika. Wmieszać, by ciasto uzyskaÅ‚o intensywny i równomierny kolor. 3 tortownice wyÅ‚ożyć na dnie papierem do pieczenia. Na każdÄ… z nich wylać po jednym kolorze ciasta. Wstawiać kolejno do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec okoÅ‚o 20 minut – do suchego patyczka. Po wyjÄ™ciu ostudzić i dopiero wtedy wyjąć z formy. Biszkopty wychodzÄ… dość cienkie, ale gdy zostanÄ… przeÅ‚ożone kremem – tort bÄ™dzie odpowiednio wysoki.

Krem do przełożenia:

  • 250 g sera mascaropone
  • 500 ml Å›mietany 30%
  • 200 g biaÅ‚ej czekolady
  • sok z jednej cytryny
  • szklanka gorÄ…cej wody

Sok dodać do wody, wymieszać i obficie skropić każdy z trzech blatów. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić.Śmietanę ubić, dodać mascarpone i czekoladę, ubić przez chwilę, by powstał gęsty krem. Masę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Potem podzielić ją na dwie części i przełożyć dwa blaty ciasta.

Złożenie tortu: autor obrazka zszywka.pl

motyl

Ułożone kawałki przełożonego tortu wysmarować kremem do dekoracji.

Krem do dekoracji:

  •  300 g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 4 duże biaÅ‚ka
  • 180 g cukru
  • szczypta soli
  • barwnik – użyÅ‚am różowego i fioletowego

BiaÅ‚ka przelać do miski, dodać sól. W garnku zagotować wodÄ™. MiskÄ™ z biaÅ‚kami ustawić nad garnkiem z gotujÄ…cÄ… wodÄ…. Roztrzepać odrobinÄ™ biaÅ‚ka, dodać cukier i gotować, ciÄ…gle mieszajÄ…c, aż cukier caÅ‚kowicie siÄ™ rozpuÅ›ci. Potem zdjąć miskÄ™ z biaÅ‚kami, chwilÄ™ przestudzić i ubić biaÅ‚ka na gÄ™sty biaÅ‚y krem. Gdy taki siÄ™ pojawi, powoli, po kawaÅ‚ku dodawać masÅ‚o i cierpliwie wyrabiać – najÅ‚atwiej mikserem nadal. W pewnym momencie masa może wyglÄ…dać, jak zważona, nie ma co siÄ™ przejmować, trzeba wyrabiać krem dalej, wyjdzie gÅ‚adki:) Na koniec dodać barwnik i wymieszać. Gotowy krem przeÅ‚ożyć do rÄ™kawa cukierniczego i dekorować. Ja wybraÅ‚am wzór falbanki.  WykorzystaÅ‚am tylkÄ™ o koÅ„cówce pÅ‚askiej Å‚ezki.

tort motyl

Tutaj znajdziecie film, który pomoże Wam wyobrazić sobie, jak nakładać krem, by powstała falbanka. Mi instruktaż bardzo pomógł:)

tort motylek

Ozdoby wycięłam z masy cukrowej. Skrzydła udekorowałam też kolorowymi koralikami jadalnymi.

tort motylek

 


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected