W domu rządzi ruch wege. Mąż szykuje się do kolejnego maratonu, więc po medal zmierza z lekkostrawną dietą. Córka rośnie na freegankę, nie gardzi tym, co leży niezauważone na podłodze. Nie ma znaczenia, kiedy tam spadło, smakuje z rozkoszą. Gdyby mała miała wolny dostęp do śmietnika, byłaby najszczęśliwyszym dzieckiem na świecie:)Mama jednak czuwa. I karmi taką pieczoną papryką z warzywami. Dobra dla tych, co wege z przekonania, kaprysu albo potrzeby.

papryka z kalafiorem i pieczarkami

Teraz kalafior się dość ceni, więc spokojnie można użyć mrożonego. Paprykę wybierajcie tę większą, by wypełnić ją na bogato. Kubki smakowe uginają się pod tą propozycją, więc jestem pewna, że nawet gdy wegenurt zamknie za sobą drzwi mojego domu, papryka z warzywami zostanie w menu.

papryka z kalafiorem i pieczarkami

Składniki:

  • 4 większe papryki
  • kalafior – może być mrożony
  • 20 dag pieczarek
  • kilka suszonych pomidorów
  • cebula
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ser feta
  • kilka łyżek oliwy
  • 2-3 duże pomidory
  • garść świeżej bazylii

Papryki umyć, z każdej odciąć  górę i oczyścić w środku. Cebulę i czosnek podsmażyć na gorącej oliwie. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż odparuje z nich woda. Gotowe przełożyć do miski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki różyczki kalafiora, posiekaną pietruszkę, pokrojone drobno suszone pomidory, doprawić solą i pieprzem. Farszem wypełnić papryki. Przykryć odciętą górą, skropić oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pomidory zmiksować na gładką masę, dodać bazylię. Sos z pomidorów wlać na dno naczynia z paprykami. Papryki piec 180-190 stopniach przez około 40 minut. 10 minut przed końcem, papryki odkryć i na wierzch każdej dodać nieco pokrojonego sera feta

papryka faszerowana

Zamiast sosu pomidorowego można już po upieczeniu polać papryki dipem jogurtowym.

papryka z kalafiorem i pieczarkami


Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected