Zanim wiosna uchyli drzwi, zanim nowalijek pęki całe znajdą się w koszykach,słońce nieśmiało zerknie zza chmur wypada sił nabrać. Nie ma co przecież bezczynnie w oczekiwaniu tkwić, trzeba mieć energię do zmian. Otworzyć szeroko ramiona i chłonąć bogactwo niespodzianek. W przygotowaniu warto wykorzystać strączki, jeśli daleko Wam do nich,  przeproście się z nimi koniecznie.

kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy nie dość, że sycą znacząco, to jeszcze smakują bez względu na wariant podania. Zachwycą i te wprost z piekarnika i zimne zupełnie. Ja piekłam je w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu, jeśli wolicie intensywniejsze doznania,użyjcie patelni.

kotlety z ciecierzycy

Składniki:

  • Szklanka suchej ciecierzycy ( ewentualnie można wykorzystać z puszki)
  • pół szklanki suszonych pomidorów najlepiej w oliwie
  • 2 łyżki pestek dyni
  • pół szklanki zmielonych pestek dyni
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżeczki koperku
  • łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • szalotka
  • sól
  • pieprz

Ciecierzycę opłukać, przesypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, zostawić do namoczenia na całą noc. Namoczona ciecierzycę ponownie opłukać, zalać wodą, tak by była przykryta i ugotować do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę przełożyc do miski, dodać posiekane pestki dyni, przyprawy, posiekany koperek,pomidory, cebulę i czosnek.Dodać mąkę z ciecierzycy, oliwę, wymieszać.  Z masy formować kotlety. Każdy obtoczyć w mielonych pestkach dyni. Blaszkę do pieczenia wysmarować oliwą. Ułożyć kotlety, wstawić do nagrzanego do 175 stopni  piekarnika i piec około 25 -30 minut.

kotelety z ciecierzycy

Kotlety można podać z jogurtem wymieszanym z koperkiem.


Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response