Zanim wiosna uchyli drzwi, zanim nowalijek pęki całe znajdą się w koszykach,słońce nieśmiało zerknie zza chmur wypada sił nabrać. Nie ma co przecież bezczynnie w oczekiwaniu tkwić, trzeba mieć energię do zmian. Otworzyć szeroko ramiona i chłonąć bogactwo niespodzianek. W przygotowaniu warto wykorzystać strączki, jeśli daleko Wam do nich, przeproście się z nimi koniecznie.
Kotlety z ciecierzycy nie dość, że sycą znacząco, to jeszcze smakują bez względu na wariant podania. Zachwycą i te wprost z piekarnika i zimne zupełnie. Ja piekłam je w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu, jeśli wolicie intensywniejsze doznania,użyjcie patelni.
Składniki:
- Szklanka suchej ciecierzycy ( ewentualnie można wykorzystać z puszki)
- pół szklanki suszonych pomidorów najlepiej w oliwie
- 2 łyżki pestek dyni
- pół szklanki zmielonych pestek dyni
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżeczki koperku
- łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- szalotka
- sól
- pieprz
Ciecierzycę opłukać, przesypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, zostawić do namoczenia na całą noc. Namoczona ciecierzycę ponownie opłukać, zalać wodą, tak by była przykryta i ugotować do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę przełożyc do miski, dodać posiekane pestki dyni, przyprawy, posiekany koperek,pomidory, cebulę i czosnek.Dodać mąkę z ciecierzycy, oliwę, wymieszać. Z masy formować kotlety. Każdy obtoczyć w mielonych pestkach dyni. Blaszkę do pieczenia wysmarować oliwą. Ułożyć kotlety, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 25 -30 minut.
Kotlety można podać z jogurtem wymieszanym z koperkiem.
1 Response
foodmania says:
to propozycja zdecydowanie dla mnie :)