Puszysty omlet z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami

JesieÅ„ to zdecydowanie bogata w smaki pora roku. Gruszki, Å›liwki, dynie, orzechy, pigwy, jabÅ‚ka, jarmuż to tylko część jej dobrodziejstw. Z kilku skÅ‚adników można wyczarować cuda o gÅ‚Ä™bokim smaku. Tak też jest w przypadku tego omletu. Jajka, od kur zielononóżek, dostaÅ‚am od znajomej od jej taty (Pola – dziÄ™kujÄ™!), soczyste gruszki kupiÅ‚am na targu, a orzechy z dziaÅ‚ki przyniosÅ‚a przyjaciółka mamy. Tymianek ostaÅ‚ siÄ™ jeszcze na balkonie, wiÄ™c tylko ser zostaÅ‚ kupiony (i byÅ‚ akurat w lodówce). Ser lokalny, kamiennogórski pleÅ›niowy Camen Blue. Kuchnia sezonowa, lokalna jest mi bardzo bliska, podobnie jak szefowi kuchni Markowi FlisiÅ„skiemu Water&Wine, skÄ…d czÄ™sto czerpiÄ™ inspiracje.

Puszysty omlet z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami

Omlet, pomimo kilku składników jest pyszny w smaku i aż zaczęłam się zastanawiać, dlaczego nie ma go w menu śniadaniowym w mojej restauracji ;)

Puszysty omlet z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 jajka
  • 1 pÅ‚aska Å‚yżeczka mÄ…ki ziemniaczanej
  • pół gruszki
  • kilka plasterków sera pleÅ›niowego
  • Å‚yżeczka orzechów wÅ‚oskich
  • 3 gaÅ‚Ä…zki tymianku
  • 1 Å‚yżeczka masÅ‚a klarowanego

Sposób przygotowania:

  1. GruszkÄ™ pokrój na plasterki (ze skórkÄ…). Na maÅ‚ej patelni rozpuść masÅ‚o, dodaj gaÅ‚azki tymianku i plasterki gruszek – przesmaż chwilÄ™ aż gruszki zmiÄ™knÄ…. Gruszki i tymianek zdejmij z patelni, a masÅ‚a nie wylewaj (usmażysz na nim omlet)
  2. Ubij białka na sztywno.
  3. W osobnej miseczce roztrzep widelcem żółtka, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
  4. Dodaj białka i całość delikatnie wymieszaj.
  5. Masę jajeczną przełóż na patelnię z roztopionym masłem, wygładź powierzchnię.
  6. Jak spód zacznie się rumienić, odwróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
  7. Gorący omlet przełóż na talerz, dodaj gruszki, ser i orzechy.

Puszysty omlet z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami

Zapisz

Zapisz


ÅšniadaniaGotujmy zdrowo - mniej soli
Author: Agata

Get Connected

    1 Response