
JesieÅ„ to zdecydowanie bogata w smaki pora roku. Gruszki, Å›liwki, dynie, orzechy, pigwy, jabÅ‚ka, jarmuż to tylko część jej dobrodziejstw. Z kilku skÅ‚adników można wyczarować cuda o głębokim smaku. Tak też jest w przypadku tego omletu. Jajka, od kur zielononóżek, dostaÅ‚am od znajomej od jej taty (Pola – dziÄ™kujÄ™!), soczyste gruszki kupiÅ‚am na targu, a orzechy z dziaÅ‚ki przyniosÅ‚a przyjaciółka mamy. Tymianek ostaÅ‚ siÄ™ jeszcze na balkonie, wiÄ™c tylko ser zostaÅ‚ kupiony (i byÅ‚ akurat w lodówce). Ser lokalny, kamiennogórski pleÅ›niowy Camen Blue. Kuchnia sezonowa, lokalna jest mi bardzo bliska, podobnie jak szefowi kuchni Markowi FlisiÅ„skiemu Water&Wine, skÄ…d czÄ™sto czerpiÄ™ inspiracje.
Omlet, pomimo kilku składników jest pyszny w smaku i aż zaczęłam się zastanawiać, dlaczego nie ma go w menu śniadaniowym w mojej restauracji ;)
Składniki (na 1 porcję):
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół gruszki
- kilka plasterków sera pleśniowego
- łyżeczka orzechów włoskich
- 3 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Sposób przygotowania:
- GruszkÄ™ pokrój na plasterki (ze skórkÄ…). Na maÅ‚ej patelni rozpuść masÅ‚o, dodaj gaÅ‚azki tymianku i plasterki gruszek – przesmaż chwilÄ™ aż gruszki zmiÄ™knÄ…. Gruszki i tymianek zdejmij z patelni, a masÅ‚a nie wylewaj (usmażysz na nim omlet)
- Ubij białka na sztywno.
- W osobnej miseczce roztrzep widelcem żółtka, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
- Dodaj białka i całość delikatnie wymieszaj.
- Masę jajeczną przełóż na patelnię z roztopionym masłem, wygładź powierzchnię.
- Jak spód zacznie się rumienić, odwróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
- Gorący omlet przełóż na talerz, dodaj gruszki, ser i orzechy.
1 Response
Nocleg Radom says:
Wygląda to meeega apetycznie :) Dzięki wielkie za przepis :)