Po urlopie dopadło mnie przeziębienie i od kilku dni kuruję się w łóżku. Na drugie śniadanie przygotowałam koktajl – bombę witaminową, a dzięki awokado, również przeciwzapalną. Nie wiem na ile to pomoże, ale jest bardzo smaczne i pożywne :) I co najważniejsze, nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi.
łudzę się również, że kolorem przywołam wiosnę, bo nie ukrywam, że tęsknię za słońcem i ciepłem :)
Kiwi (często określane jako najzdrowszy owoc świata) jest niskokaloryczne i wzmacnia odporność organizmu. Ze względu na dużą zawartość witaminy C (1 owoc zaspakaja dzienne zapotrzebowanie), E, witamin z grupy B, potasu, cynku magnezu śmiało możemy zaliczyć do tzw. superfood :)
Grejfrut, uważany za najzdrowszy cytrus, to bogate źródło witamin z grupy B oraz C i E, a także soli mineralnych. Spożywanie grejfruta powoduje obniżanie poziomu glukozy we krwi (to coś dla mnie!) :) Grejfruty pomagają też w zgubieniu zbędnych kilogramów – to dobra informacja dla osób odchudzających się.
Awokado to kolejna skarbnica dobroci, o czym pisałam tutaj.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 1 duży czerwony grejfrut
- 100-150 ml wody
- 1 dojrzałe awokado
- 2 kiwi
- syrop z agawy do smaku
Sposób przygotowania:
- Grejfruta przetnij w poprzek i wyciśnij sok.
- W blenderze (użyłam mojego ulubionego do koktajli blendera Russell Hobbs Mix&Go) zmiksuj razem awokado, kiwi, sok z grejfruta.
- Dodaj wody do uzyskania odpowiedniej dla siebie konsystencji (mój koktajl był bardzo gęsty) i jeśli chcesz dosłodź do smaku syropem z agawy.
2 komentarze
Miss Berry says:
Pycha! Uwielbiam tego typu koktajle :)
foodmania says:
łyk zdrowia!