Zielony koktajl z awokado, kiwi i grejpfruta

Po urlopie dopadło mnie przeziębienie i od kilku dni kuruję się w łóżku. Na drugie śniadanie przygotowałam koktajl – bombę witaminową, a dzięki awokado, również przeciwzapalną. Nie wiem na ile to pomoże, ale jest bardzo smaczne i pożywne :) I co najważniejsze, nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi.

Zielony koktajl z awokado, kiwi i grejpfruta

łudzę się również, że kolorem przywołam wiosnę, bo nie ukrywam, że tęsknię za słońcem i ciepłem :)

Kiwi (często określane jako najzdrowszy owoc świata) jest niskokaloryczne i wzmacnia odporność organizmu. Ze względu na dużą zawartość witaminy C (1 owoc zaspakaja dzienne zapotrzebowanie), E, witamin z grupy B, potasu, cynku magnezu śmiało możemy zaliczyć do tzw. superfood :)

Grejfrut, uważany za najzdrowszy cytrus, to bogate źródło witamin z grupy B oraz C i E, a także soli mineralnych. Spożywanie grejfruta powoduje obniżanie poziomu glukozy we krwi (to coś dla mnie!) :) Grejfruty pomagają też w zgubieniu zbędnych kilogramów – to dobra informacja dla osób odchudzających się.

Awokado to kolejna skarbnica dobroci, o czym pisałam tutaj.

Zielony koktajl z awokado, kiwi i grejpfruta

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 1 duży czerwony grejfrut
  • 100-150 ml wody
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 kiwi
  • syrop z agawy do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Grejfruta przetnij w poprzek i wyciśnij sok.
  2. W blenderze (użyłam mojego ulubionego do koktajli blendera Russell Hobbs Mix&Go) zmiksuj razem awokado, kiwi, sok z grejfruta.
  3. Dodaj wody do uzyskania odpowiedniej dla siebie konsystencji (mój koktajl był bardzo gęsty) i jeśli chcesz dosłodź do smaku syropem z agawy.

Zielony koktajl z awokado, kiwi i grejpfruta


NapojePrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze