Jaglanki w różnej postaci dominują ostatnio w propozycjach śniadaniowych. Niestety ze względu na wysoki indeks glikemiczny, kasza jaglana (pomimo swoich bogatych właściwości) nie jest dla mnie wskazana. Alternatywą okazał się być amarantus (szarłat), jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie, przez lata zapomniana.
Deser z kaszy amarantus jest bardzo pożywny, może stanowić samodzielny posiłek lub zdrowy deser. Ja swój pakuję do słoika i zabieram do pracy na smaczne drugie śniadanie :)
Amarantus dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego ma bardzo niski indeks glikemiczny (<35), dlatego jest zalecany jest diabetykom i dostarcza energii na dłużej. Jest cennym źródłem białka, bardzo łatwo przyswajalnego i nie zawiera glutenu. Bogaty skład aminokwasów sprawia, że amarantus jest cenniejszym źródłem białka niż rośliny strączkowe i soja. Amarantus to także cenne źródło żelaza, ma 5 razy więcej żelaza niż szpinak!
To bogactwo sprawia, że amarantus można uznać za superfood, czyli żywność o niezwykłych właściwościach.
Składniki:
- 1 szklanka ziaren amarantus
- 2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego)
- 2 jabłka
- 1/4-1/2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: 1 łyżka syropu z agawy (jeśli użyjecie kwaśniejszych jabłek)
Sposób przygotowania:
- Amarantus kilkakrotnie przepłucz pod bieżącą wodą.
- Upraż amarantus na suchej patelni, aby pozbyć się jego goryczy.
- Zalej ziarna amarantusa mlekiem (możesz dać 1,5 szklanki, a jak będzie za gęsty, dolać pół), przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 20 minut od zagotowania. Mieszaj pod koniec gotowania, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Amarantus powinien być gęsty i mieć zbliżoną konsystencję do kaszy manny.
- Zetrzyj jabłka na grubej tarce.
- Ugotowany amarantus wymieszaj z jabłkiem i cynamonem. Deser jest juz gotowy, ale możesz całość zblendować (swój deser z amarantusa trochę miksowałam).
- Deser z kaszy amarantus podawaj z ulubionymi owocami (u mnie rozmrożone maliny i borówki), jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
4 komentarze
Dorota says:
Wygląda bardzo smacznie. Do tego pięknie podane! ;)
papppar dell e says:
Uwielbiam kaszę amarantus i bardzo chętnie wypróbuję ten przepis. Same zdjęcia wyglądają już tak smakowicie że mam właśnie ochotę zjeść swój tablet!
gin says:
Kupiłam sobie ostatnio :) Kaszę jaglaną pokochałam, więc pewnie i z amarantusem się zaprzyjaźnię :)
Przepis zapisuję, bo wygląda znakomicie ten deserek :)
goha says:
zapraszam po amarantus i kasze jaglaną na ymt24 pl to sklep ze zdrową żywnością, mają tam szeroki wybór i niskie ceny polecam kazdemu!