Deser z kaszy amarantus z jabłkami i cynamonem

Jaglanki w różnej postaci dominują ostatnio w propozycjach śniadaniowych. Niestety ze względu na wysoki indeks glikemiczny, kasza jaglana (pomimo swoich bogatych właściwości) nie jest dla mnie wskazana. Alternatywą okazał się być amarantus (szarłat), jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie, przez lata zapomniana.

Deser z kaszy amarantus jest bardzo pożywny, może stanowić samodzielny posiłek lub zdrowy deser. Ja swój pakuję do słoika i zabieram do pracy na smaczne drugie śniadanie :)

Deser z kaszy amarantus z jabłkami i cynamonem

Amarantus dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego ma bardzo niski indeks glikemiczny (<35), dlatego jest zalecany jest diabetykom i dostarcza energii na dłużej. Jest cennym źródłem białka, bardzo łatwo przyswajalnego i nie zawiera glutenu. Bogaty skład aminokwasów sprawia, że amarantus jest cenniejszym źródłem białka niż rośliny strączkowe i soja. Amarantus to także cenne źródło żelaza, ma 5 razy więcej żelaza niż szpinak!

To bogactwo sprawia, że amarantus można uznać za superfood, czyli żywność o niezwykłych właściwościach.

Deser z kaszy amarantus z jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren amarantus
  • 2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego)
  • 2 jabłka
  • 1/4-1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: 1 łyżka syropu z agawy (jeśli użyjecie kwaśniejszych jabłek)

Sposób przygotowania:

  1. Amarantus kilkakrotnie przepłucz pod bieżącą wodą.
  2. Upraż amarantus na suchej patelni, aby pozbyć się jego goryczy.
  3. Zalej ziarna amarantusa mlekiem (możesz dać 1,5 szklanki, a jak będzie za gęsty, dolać pół), przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 20 minut od zagotowania. Mieszaj pod koniec gotowania, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Amarantus powinien być gęsty i mieć zbliżoną konsystencję do kaszy manny.
  4. Zetrzyj jabłka na grubej tarce.
  5. Ugotowany amarantus wymieszaj z jabłkiem i cynamonem. Deser jest juz gotowy, ale możesz całość zblendować (swój deser z amarantusa trochę miksowałam).
  6. Deser z kaszy amarantus podawaj z ulubionymi owocami (u mnie rozmrożone maliny i borówki), jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Deser z kaszy amarantus z jabłkami i cynamonem


DeseryPrzepisy wegańskieŚniadania
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. gin says:

    Kupiłam sobie ostatnio :) Kaszę jaglaną pokochałam, więc pewnie i z amarantusem się zaprzyjaźnię :)
    Przepis zapisuję, bo wygląda znakomicie ten deserek :)

  2. goha says:

    zapraszam po amarantus i kasze jaglaną na ymt24 pl to sklep ze zdrową żywnością, mają tam szeroki wybór i niskie ceny polecam kazdemu!