Steki z udźca jagnięcego konfitowane w maśle, rozmarynie i czosnku z frytkami z topinambura i batatów

Steki z udźca jagnięcego konfitowane w maśle (bardzo wolna obróbka cieplna, dzięki czemu mięso nie traci swoich właściwości), rozmarynie i czosnku są delikatne, miękkie, rozpływające się z w ustach.

Ich przygotowanie jest bajecznie proste, wystarczy tylko zaopatrzyć się w termometr kuchenny, aby nie dopuścić do spalenia masła. Do tego proste dodatki w postaci pieczonych korzennych warzyw i efekt wyśmienity!

Steki z udźca jagnięcego konfitowane w maśle, rozmarynie i czosnku z frytkami z topinambura i batatów

Pieczone warzywa korzenne (topinambur, pietruszka i batat) są świetnym dodatkiem do mięs, ale mogą stanowić samodzielną przekąskę, np. z dipem jogurtowo-czosnkowym. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pieczone warzywa :)

Steki z udźca jagnięcego konfitowane w maśle, rozmarynie i czosnku z frytkami z topinambura i batatów

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 steki jagniÄ™ce bez koÅ›ci
  • masÅ‚o (1,5-2 kostki, w zależnoÅ›ci od wielkoÅ›ci garnka)
  • 4 zÄ…bki czosnku
  • 4 gaÅ‚Ä…zki rozmarynu
  • skórka otarta z poÅ‚owy cytryny
  • 2 bataty
  • 4 topinambury
  • 1 korzeÅ„ pietruszki
  • 1-2 Å‚yżki oleju lub oliwy
  • 1 Å‚yżeczka estragonu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Steki jagnięce umyj i osusz.
  2. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  3. Warzywa obierz, umyj i pokrój jak na frytki. Wymieszaj w misce z estragonem. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Blachę z warzywami wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Obróć je raz w trakcie pieczenia.
  5. Patelnię przetrzyj wacikiem nasączonym olejem i rozgrzej. Przesmaż chwilę jagnięcinę, tylko tyle, aby zamknąć pory mięsa.
  6. W garnku (w takim, aby zmieściły się 2 steki) rozpuść masło na małym ogniu (w temperaturze 50-60%) , dodaj rozmaryn, rozgniecione nożem ząbki czosnku i startą skórkę z cytryny, włóż steki. Steki z jagnięciny powinny być całe przykryte masłem.
  7. Steki z jagnięciny konfituj w maśle 15 minut w 55-65 stopniach. Użyj do tego termometru kuchennego.
  8. Kilka łyżek masła przecedź przez sitko i przelej do małych miseczek, lekko posól.
  9. Konfitowane steki z jagnięciny podawaj z pieczonymi warzywami, oprószonymi solą i świeżo mielonym pieprzem oraz z rozpuszczonym masłem, w którym maczaj mięso.

Steki z udźca jagnięcego konfitowane w maśle, rozmarynie i czosnku z frytkami z topinambura i batatów

Topinambur (sÅ‚onecznik bulwiasty) po latach wraca do Å‚ask i siÄ™ niestety ceni. Najważniejszym skÅ‚adnikiem topinamburu jest inulina (zamiast skrobi, topinambur ma 14-19% inuliny, która zamienia siÄ™ w fruktozÄ™ dobrze tolerowanÄ… przez diabetyków) uważana za prebiotyk – wpÅ‚ywa bardzo korzystanie na stan i funkcje ukÅ‚adu pokarmowego.

Topinambur wskazany jest dla osób chorujących na miażdżycę, cukrzycę a także przy zespole jelita nadwrażliwego i przy wyjałowieniu organizmu po antybiotykoterapii. Jest bogatym źródłem potasu, żelaza i nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu.

topinambur


Dania główne
Author: Agata

Get Connected

    1 Response