
Proste jedzenie jest najlepsze. OczywiÅ›cie lubiÄ™ zjeść czasem coÅ› wyrafinowanego, jednak na co dzieÅ„ radość sprawia mi jedzenie typu „coÅ› z niczego”. Warunkiem sÄ… tu oczywiÅ›cie dobre jakoÅ›ciowo produkty. Z nostalgiÄ… wspominam gzik jedzony w dzieciÅ„stwie (z ziemniaków z naszego pola) czy ziemniaki w mundurkach ze Å›ledziem w Å›mietanie (Å›mietana ze wsi od cioci byÅ‚a najlepsza). Od ponad 10-ciu lat nie mogÄ™ jeść jednak ziemniaków, wiÄ™c mój comfort food ulega zazwyczaj metamorfozie. Teraz cieszÄ™ siÄ™ smakiem batatów i „batatowy gzik” to danie, które jem od czasu do czasu z wielkim apetytem. Pieczone bataty uwielbiam w każdej postaci: zarówno jako frytki, z sosem tahini, koktajl czy jako skÅ‚adnik zdrowej nutelli. Tym razem w towarzystwie wiejskiego twarogu :)
Składniki (dla 1 głodnej osoby lub 2 o mniejszym apetycie):
- 1 duży batat
- 1 łyżeczka oleju
- 100g sera białego (tłustego lub półtłustego, kupuję na targu od pani ze wsi)
- 2 łyżki śmietany
- 1 zÄ…bek czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem (lub 200 stopni bez termoobiegu).
- Bataty wyszoruj szczoteczkÄ… pod bieżącÄ… wodÄ…, osusz i pokrój na ćwiartki (możesz upiec w caÅ‚oÅ›ci lub połówki, jednak wówczas trwa to dÅ‚użej). Posmaruj olejem, lekko posól i wstaw do naczynia żaroodpornego (lub na blaszkÄ™) i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut (w zależnoÅ›ci od batata – bataty sÄ… gotowe, gdy po nakÅ‚uciu widelcem sÄ… miÄ™kkie)
- Twarożek wymieszaj widelcem ze śmietaną, dopraw sola, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Smak musi być wyrazisty, aby dobrze kontrastował ze słodkim batatem.
- Na talerz nakładaj upieczone bataty z twarożkiem, posyp natką pietruszki.
2 komentarze
Joanna says:
Przepis godny naśladowania. Danie wygląda wyśmienicie. Często zaglądam na Twojego bloga i zawsze znajdę tutaj ciekawe i niebanalne przepisy na każdą okazję. Przepis na bataty już zapisałam. Mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam :)
Agata says:
Joanna, bardzo nam miło, że gościsz u nas nie pierwszy raz :)
W tym przepisie nie ma co się nie udać, więc na 100% się uda :)
Pozdrawiamy!