babka pomaranczowa bez cukru

Do ciast drożdżowych mam słabość, mam nawet wielką słabość :) Zarówno do smaku, jak i do zapachu. Uwielbiam też rękoma wyrabiać ciasto drożdżowe, by otulić je ciepłem. Uwielbiam zwłaszcza te mocno maślane o aksamitnej strukturze. Takie właśnie, jak ta babka drożdżowa z naturalnym aromatem pomarańczy. Świetnie smakuje również na śniadanie z dodatkiem konfitury z gorzkich pomarańczy.

Drożdżowa babka pomarańczowa

Babka drożdżowa jest w smaku mocno pomarańczowa dzięki utartym z ksylitolem skórkom z pomarańczy. Dzięki nim babka ma również piękny kolor :)

Drożdżowa babka pomarańczowa

Składniki:

  • 2 dag świeżych drożdży
  • 100ml ciepłego mleka
  • 375 g mąki
  • 175 g masła
  • skórka otarta z 3 pomarańczy (obieraczką do warzyw, nie skrobakiem do cytrusów ani na drobnej tarce, bo wyjdzie jej za mało)
  • 70g ksylitolu
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżkę ksylitolu, 2 łyżki mąki i odstaw na 10 minut.
  2. W malakserze rozdrobnij skórki z ksylitolem/ cukrem. To najbardziej zaskakujący moment – cukier ma intensywny pomarańczowy kolor i mocny aromat. Robię tak odkąd dowiedziałam się o tym sposobie z książki Davida Lebovitza.
  3. Mąkę przesiej, wymieszaj z pomarańczowym cukrem, dodaj jajka i zaczyn.
  4. Wszytko utrzyj mikserem przez 5 minut.
  5. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto (mikserem) przez następne 5 minut.
  6. Miskę z ciastem przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto podwoi (a nawet potroi) swoją objętość.
  7. Formę na babkę wysmaruj masłem i przełóż do niej ciasto. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
  8. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Wystudź babkę pomarańczową i wyciągnij z formy.
  9. Drożdżową babkę pomarańczową możesz oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Ja z tego zrezygnowałam, by mieć babkę pomarańczową bez cukru :)

Drożdżowa babka pomarańczowa


CiastaPrzepisyWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    15 komentarzy

  1. margot says:

    Przepiękna Ja tez mam słabość do drożdżowego i do bab szczególnie
    A drożdże z ksylitolem urosną? Bo ja mam chęć drożdżowe piec z ksylitolem czy stewią i ciągle czytam ,że to nie możliwe Å»e jeśli rosną to ksylitom/stewia ma dodatek innych cukrów(cukier , fruktoza, glukoza itp.)

  2. Agata says:

    Też tak czytałam, dlatego do tej pory najcześciej dawałam fruktozę. Tym razem ksylitol i wyrosła :)
    Z drugiej strony, drożdże rosną też bez dodatku cukru, niejednokrotnie piekłam tak chleb czy pizzę

  3. monika says:

    świetny przepis!! szkoda, że dopiero po świętach ;)
    w ramach odwdzięczenia się polecam ogólnopolski festiwal restauracyjny Apetyt na miasto! Rozpoczyna się już w przyszłym tygodniu, między innymi właśnie we Wrocławiu, voucher można kupić na ich stronie! Już nie mogę się doczekać!

  4. monika says:

    hahaha czytam dalsze wpisy i widzę, że nie tylko ja się szykuję oraz polecam festiwal!! no no no! teraz, to już na pewno się wybiorę!

  5. margot says:

    Bez odrobiny cukru drożdżowe sie udają , bo i ja tak piekę , ale czytałam ,że ksylitol i stewia jako silnie grzybobójcze powodują ,że drożdżowe nie rośnie , no nic trzeba by się przekonać samemu , najlepiej na tej babie:)

    • Zuzanna Samsel says:

      Ja właśnie upiekłam chleb na drożdżach i ksylitolu i urósł jak szalony, więc to jakaś bujda krąży. Na pewno nie ma dodatku cukru w moim ksylitolu, bo ksylitol się tak specyficznie rozpuszcza w ustach, a cukier, czy fruktoza nie i byłoby to wyczuwalne.

  6. Jadzia says:

    Uwielbiam ten przepis!!! Nikt mi nie wierzył,że ciasto może wyrosnąć na ksylitolu:) Przepis jest jednym z moich ulubionych, bo prosty i jakie pyszne ciasto wychodzi! Dziękuje!

      • Basia says:

        Podoba mi się ten przepis, ale boję się czy mam dobry rozmiar formy. Mam dwie foremki z kominkiem, każda 22 cm średnicy, czy ciasta będzie na jedną foremkę, czy lepiej podzielić na dwie. Już mi ze dwa razy ciasto uciekło z nowych przepisów, więc wolę się upewnić:)

  7. Marcuś says:

    Szanowni Państwo, na prawdziwym ksylitolu (z brzozy) ciasto drożdżowe nigdy nie urośnie! Jeśli rośnie, jak piszecie, to macie do czynienia z podróbką ksylitolu (chińskiego z kukurydzy). Tak właśnie sprawdza się autentyczność cukru brzozowego. Cukier brzozowy (ksylitol) i stewia zabijają drożdże na 100% . „Ksylitol” kukurydziany ksylitolem tak naprawdę nie jest, powoduje wzrost poziomu cukru i absolutnie nie nadaje się dla diabetyków. Pozdrawiam.

    • Agata says:

      Trudno się z Tobą nie zgodzić. Dlatego, gdy jest napisane tylko „ksylitol” to pytam producentów, skąd pochodzi. I ten z Lidla i z Biedronki jest dokładnie taki jak piszesz: z Chin i kukurydzy. Kupuję fiński z brzozy i wbrew fizyce (a raczej chemii ;)) wszystko rośnie pomimo, iż się naczytałam, że to niemożliwe.