Jajko zapiekane w awokado

Zastanawiacie się, co zrobić z awokado? można zrobić koktajl z awokado, dodać do sałatki lub przygotować śniadanie. Na śniadanie najbardziej lubię jednak pastę z awokado lub jajko zapiekane. Robi się je bardzo szybko i jest pyszne. jajko zapiekane w awokado może też być podawane na przystawkę.

Jajko zapiekane w awokado

Do zapiekanego jajka w awokado dodałam kozi ser, który doskonale zastępuje tu sól i podkręca smak awokado. Do tego kromka pełnoziarnistego chleba i jestem w siódmym niebie po takim śniadaniu :) To kolejny przepis, który udowadnia, że można gotować smacznie bez dodatku soli. W ramach akcji Cisowianki  – Gotujmy zdrowo – mniej soli pokazujemy, jak jeść zdrowo i smacznie. Sami się przekonajcie, zaglądając tutaj :) Dania bez dodatku soli dodają więcej energii, czyli są idealne na wiosenne przebudzenie :)

Jajko zapiekane w awokado

Składniki (na 1 porcję śniadaniową lub 2 przystawki):

  • 1 duże awokado
  • 2 małe jajka
  • 4 plasterki koziego sera (najlepiej takiego z wąskiej rolady)
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Awokado przetnij wzdłuż na pół, przekręć, zdejmij połówkę a z drugiej usuń pestkę.
  3. Jeśli połówki awokado przewracają się, od spodu wbij wykałączkę w węższą częśc awokado, taka jakby nóżkę, która ustabilizuje danie.
  4. I teraz można zrobić na 2 sposoby: albo powiększyć łyżeczką miejsce po pestce, by zmieściło się całe jajko, albo w zgłębienie po pestce dać tylko żółtko i trochę białka. preferuję ten drugi sposób, czyli na spód zagłębienia daję świeżo mielony pieprz, po kawałku sera, na to po żółtku i dopełniam białkiem. Na wierzch pozostały ser.
  5. Awokado umieść w naczyniu do zapiekania i piecz w piekarniku na górnej półce do czasu, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie nadal płynne.
  6. Po upieczeniu posyp delikatnie świeżo mielonym pieprzem.

Jajko zapiekane w awokado


ŚniadaniaGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. Kurcewicz says:

    Świetnie to wygląda. Właśnie szukałam jakiegoś ciekawego przepisu na avocado, które czeka na swój dzień w mojej lodówce ;) Chyba się skuszę jutro na takie śniadanko.

  2. Lech says:

    Przestancie swirowac z tym ograniczaniem soli. Sod i potas to regulatory gospodarki woda w organizmie. Bez soli nie ma zycia. W szpitalach na dzien dobry podaja w kroplowce sol fizjologiczna ( 0,9% roztworu soli) zeby nawodnic organizm. WARUNEK: nalezy uzywac tylko soli kamiennej bez zadnych dodatkowych gowien.

    • Agata says:

      Zdecydowanie nie namawiamy nikogo do całkowitego wyelimminowania soli, tylko do ograniczenia, bowiem statystycznie używamy jej za wiele.