Rabarbar i szparagi zdominowały ostatnio moje menu (nie licząc hummusu i falafala podczas urlopu w Izraelu). Jem je naprzemiennie, nie potrafiąc dokonać wyboru, co bardziej lubię. Tym razem rabarbar w wersji śniadaniowej, może być to późne śniadanie, drugie śniadanie, deser lub jakkolwiek – zawsze smakuje :)
Wystarczy oderwać bułeczkę (na ciepło nie potrafię się opanować ;)) by cieszyć się smakiem.
Te bułeczki z rabarbarem są bardzo maślane, gdyż poza masłem w cieście, są dwukrotnie nim smarowane. Ten sposób podpatrzyłam (z 10 lat temu?) u bajaderki, w jej przepisie na maślane rogaliki. Bułeczki to jednak szybsza wersja, równie pyszna.
Składniki (na 15 sztuk):
- 2 dag świeżych drożdży
- 100ml ciepłego mleka
- 80 g cukru (dałam fruktozę)
- 375 g mąki
- 200 g masła (175 g do ciasta i 25 g rozpuszczonego do posmarowania z wierzchu)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 jajka
- 300g rabarbaru
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstaw na 10 minut.
- Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem, skórką cytrynową, dodaj jajka i zaczyn. Wszytko utrzyj mikserem przez 5 minut. Dodaj masło (175 g) i wyrabiaj ciasto (mikserem) przez następne 5 minut. Miskę z ciastem przykryj folią.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
- Rabarbar umyj (nie obieraj) i pokrój w 1,5-2cm kawałki.
- Ciasto podwoi (a nawet potroi) swoją objętość. Ciasto podziel na 15-16 porcji, z każdej porcji zrób placuszek, daj po 4-5 kawałków rabarbaru i uformuj kulkę. Układaj ciasno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Wierzch posmaruj rozpuszczonym masłem (25g). Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.
- Po upieczeniu posmaruj raz jeszcze rozpuszczonym masłem.
13 komentarzy
Amar says:
Na pewno smaczne te bułeczki, jednak pewnie mają sporo kalorii
Agata says:
Trochę takich maślanych radości od czasu do czasu nie zaszkodzi :)
kornik says:
Jadłabym! Jeszcze ciepłe muszą smakować bosko!
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Dorota says:
Wyglądają zjawiskowo!
MarcinJ says:
Hmm..jak patrze na monitor aż czuję ten piękny zapach hehe :D super przepis
ArtDeco says:
Ależ one wyglądają smakowicie! Aż chyba sobie odpuszczę na jeden dzień dietę ;)
Matari says:
Naszła mnie ochota na takie, jutro upiekę ;)
ArekZ says:
Muszę takie zrobić żonie, uwielbia rabarbar ;)
Kamyczek says:
Ale cuda, zaraz mężowi przepis wyślę.. żeby mi w sobotę takie na śniadanie przygotował :)
celinabak says:
Gdybym dostałą takie śniadanie do łóżka to chyba popłakałabym się z radości!
Roman says:
Wyglądają super:) To mam pomysł na jutrzejszy deser:) dzięki
darek says:
Najlepsze na śniadanie oraz podczas przerwy na kawę!
DJ na wesele Kraków says:
pyszne bułeczki. Uwielbiam je :)