Maślane bułeczki z rabarbarem

Rabarbar i szparagi zdominowały ostatnio moje menu (nie licząc hummusu i falafala podczas urlopu w Izraelu). Jem je naprzemiennie, nie potrafiąc dokonać wyboru, co bardziej lubię. Tym razem rabarbar w wersji śniadaniowej, może być to późne śniadanie, drugie śniadanie, deser lub jakkolwiek – zawsze smakuje :)

Wystarczy oderwać bułeczkę (na ciepło nie potrafię się opanować ;)) by cieszyć się smakiem.

Maślane bułeczki z rabarbarem

Te bułeczki z rabarbarem są bardzo maślane, gdyż poza masłem w cieście, są dwukrotnie nim smarowane. Ten sposób podpatrzyłam (z 10 lat temu?) u bajaderki, w jej przepisie na maślane rogaliki. Bułeczki to jednak szybsza wersja, równie pyszna.

Maślane bułeczki z rabarbarem

Składniki (na 15 sztuk):

  • 2 dag świeżych drożdży
  • 100ml ciepłego mleka
  • 80 g cukru (dałam fruktozę)
  • 375 g mąki
  • 200 g masła (175 g do ciasta i 25 g rozpuszczonego do posmarowania z wierzchu)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 jajka
  • 300g rabarbaru

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstaw na 10 minut.
  2. Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem, skórką cytrynową, dodaj jajka i zaczyn. Wszytko utrzyj mikserem przez 5 minut. Dodaj masło (175 g) i wyrabiaj ciasto (mikserem) przez następne 5 minut. Miskę z ciastem przykryj folią.
  3. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  4. Rabarbar umyj (nie obieraj) i pokrój w 1,5-2cm kawałki.
  5. Ciasto podwoi (a nawet potroi) swoją objętość. Ciasto podziel na 15-16 porcji, z każdej porcji zrób placuszek, daj po 4-5 kawałków rabarbaru i uformuj kulkę. Układaj ciasno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  6. Wierzch posmaruj rozpuszczonym masłem (25g). Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.
  7. Po upieczeniu posmaruj raz jeszcze rozpuszczonym masłem.

Maślane bułeczki z rabarbarem

Maślane bułeczki z rabarbarem


Śniadania
Author: Agata

Get Connected

    13 komentarzy