Sałatka z kaczką, kozim serem i kwiatkami

W ciepłe dni chętnie jem sałatki. Ta z piersią z kaczki i kozim serem jest bardzo pożywna. I bardzo wiosenna, dzięki różnorodnym łąkowym kwiatkom. Jak wiecie uwielbiam je, zarówno w wazonie, jak i jeść :) Tutaj trafił się prawdziwy miks uzbierany na górskiej polanie z dala od zgiełku i ulicy.

Poza bukietem   jadalnych kwiatów (skład bukietu: floks szydlasty, fiołek wonny, ziarnopłon, rzeżucha łąkowa, stokrotka, jasnota plamista, bratek, bluszczyk kurdybanek, pierwiosnek) trafił tu jeszcze podagrycznik, chwast o wielu pozytywnych właściwościach (więcej o podagryczniku możecie przeczytać tutaj)

Sałatka z kaczką, kozim serem i kwiatkami

Jadalne kwiaty od lewej: floks szydlasty, fiołek wonny, ziarnopłon, rzeżucha łąkowa, stokrotka, jasnota plamista, bratek, bluszczyk kurdybanek, pierwiosnek

Sałatka z kaczką, kozim serem i kwiatkami

Składniki:

  • 1 pierś z kaczki
  • kilka gałązek rozmarynu (można dać świeży tymianek)
  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 garść podagrycznika
  • 100g koziego sera
  • 1 garść jadalnych kwiatów (m.in. floks szydlasty, fiołek wonny, ziarnopłon, rzeżucha łąkowa, stokrotka, jasnota plamista, bratek, bluszczyk kurdybanek, pierwiosnek)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kaczki umyj i osusz. Skórę ponacinaj w kratkę, mocno natrzyj mięso z dwóch stron solą, pieprzem w nacięcia włóż świeży rozmaryn. Zostaw na ok. 1-2 godziny.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Na sucha i zimną patelnię (dzięki temu pierś z kaczki będzie mieć chrupiącą skórkę) połóż piersi od strony skóry i smaż ok. 5 minut z każdej strony. Podczas smażenia podlewaj na bieżąco piersi powstałym tłuszczem.
  4. Przełóż piersi do żaroodpornego naczynia skórą do góry, wlej powstały podczas smażenia tłuszcz   i piecz 10-15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
  5. Wyciągnij pierś z kaczki i daj jej odpocząć przez 5 minut. Po tym czasie pokrój w plasterki
  6. Podagrycznik umyj i pokrój na paseczki.Roszponkę umyj, ser pokrój na kawałki.
  7. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z octem balsamicznym.
  8. Wymieszaj sałatę z podagrycznikiem, kozim serem, piersią z kaczki, jadalnymi kwiatami i sosem.

Sałatka z kaczką, kozim serem i kwiatkami

Sałatka z kaczką, kozim serem i kwiatkami

Sałatka z kaczką, kozim serem i kwiatkami

Sałatka z kaczką, kozim serem i kwiatkami

Sałatka z kaczką, kozim serem i kwiatkami


PrzepisySałatki
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. lenabratel says:

    Muszę spróbować takich jadalnych kwiatów, bardzo podnoszą walory estetyczne dania, tylko zastanawiam się skąd je bierzesz?

    • Agata says:

      te zerwane na polanie w górach, podczas weekendu u koleżanki :)
      Jadalne kwiaty czasem można kupić na targach, np. na Targu Śniadaniowym (widziałam kiedyś duży wybór w Warszawie na Å»oliborzu), ale najlepiej podpatrywać u znajomych w ogródkach i na łąkach :)
      Kwiaty cukinii z kolei sama hodowałam na balkonie lub zamawiałam w zaprzyjaźnionym warzywniaku.