
Pochmurny poranek. Krople deszczu złośliwie snują się po umytej wczoraj szybie. Jesiennie, choć w kalendarzu mija pierwszy tydzień czerwca. A ja, jak w październiku koca potrzebuję, książki i świętego spokoju. I pretekstu, by podnieść się z łóżka. Powolny przegląd planów na dziś pozwala chwilę jeszcze pozostać w pościeli. Na liście sprawy banalne i ta ważna. Obietnica. Ciepłych bułek, które zostawię córeczce na drugie śniadanie. Prosi o nie zawsze w naszej ulubionej piekarni. A ja Ją przekonuję, że najlepsze są w domu. Upieczone specjalnie dla Niej.
Maślane, niekoniecznie słodkie, wypełnione truskawkami. Nierówne, niedbale posypane migdałowymi płatkami. Chciałabym, by ich zapach był rozkosznym wspomnieniem dla moich bliskich. Tak, jak ze mną są zapamiętane smaki, które bez względu na to, co pokazuje kalendarz, mój wiek, miejsce, zawsze wracają z dobrą energią.
Składniki:
- 250 g mÄ…ki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów
- 25 g drożdży
- 150 ml mleka
- 50 g masła
- 40 g cukru
- 2 żółtka
- 2 szklanki truskawek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- łyżka cukru pudru
Z drożdży i mleka oraz Å‚yżeczki cukru zrobić rozczyn – czyli w ciepÅ‚ym mleku rozpuÅ›cić drożdże z cukrem. Gdy rozczyn uroÅ›nie, powiÄ™kszy objÄ™tość – po 10-15 minutach, dodać masÅ‚o, żółtka, cukier i zmiksować lub energicznie wymieszać. NastÄ™pnie powoli dosypywać mÄ…kÄ™ wymieszanÄ… z migdaÅ‚ami. Gdy caÅ‚a mÄ…ka połączy siÄ™ z masÄ… zagnieść ciasto. Ma być elastyczne i bÅ‚yszczÄ…ce. Ciasto przykryć Å›ciereczkÄ… i zostawić do wyroÅ›niÄ™cia na co najmniej 1,5 godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto. Potem uformować z niego niewielkie kulki, każdÄ… uÅ‚ożyć na blaszce wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia i spÅ‚aszczyć. Zostawić do ponownego wyroÅ›niÄ™cia na godzinÄ™. NastÄ™pnie w każdej z buÅ‚ek za pomocÄ… dna szklanki zrobić wgłębienie. W nie wÅ‚ożyć pokrojone truskawki. Posypać pÅ‚atkami migdaÅ‚owymi. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec okoÅ‚o 20-25 minut.
Ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
3 komentarze
stomatolog says:
Bułki idealne na plażę!
norweskiszwedzki says:
O tak! Uwielbiam drożdżówki na plaży – jakoÅ› mi siÄ™ to z dzieciÅ„stwem kojarzy, a takie domowe to już w ogóle cudo
Norbert says:
zgadzam siÄ™ z komentarzami :)