Pochmurny poranek. Krople deszczu złośliwie snują się po umytej wczoraj szybie. Jesiennie, choć w kalendarzu mija pierwszy tydzień czerwca. A ja, jak w październiku koca potrzebuję, książki i świętego spokoju. I pretekstu, by podnieść się z łóżka. Powolny przegląd planów na dziś pozwala chwilę jeszcze pozostać w pościeli. Na liście sprawy banalne i ta ważna. Obietnica. Ciepłych bułek, które zostawię córeczce na drugie śniadanie. Prosi o nie zawsze w naszej ulubionej piekarni. A ja Ją przekonuję, że najlepsze są w domu. Upieczone specjalnie dla Niej.

midałowe bułki

Maślane, niekoniecznie słodkie, wypełnione truskawkami. Nierówne, niedbale posypane migdałowymi płatkami. Chciałabym, by ich zapach był rozkosznym wspomnieniem dla moich bliskich. Tak, jak ze mną są zapamiętane smaki, które bez względu na to, co pokazuje kalendarz, mój wiek, miejsce, zawsze wracają z dobrą energią.

migdałowe bułki

Składniki:

  • 250 g mÄ…ki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 25 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50 g masÅ‚a
  • 40 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki truskawek
  • 2 Å‚yżki pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • Å‚yżka cukru pudru

Z drożdży i mleka oraz Å‚yżeczki cukru zrobić rozczyn – czyli w ciepÅ‚ym mleku rozpuÅ›cić drożdże z cukrem. Gdy rozczyn uroÅ›nie, powiÄ™kszy objÄ™tość – po 10-15 minutach, dodać masÅ‚o, żółtka, cukier i zmiksować lub energicznie wymieszać. NastÄ™pnie powoli dosypywać mÄ…kÄ™ wymieszanÄ… z migdaÅ‚ami. Gdy caÅ‚a mÄ…ka poÅ‚Ä…czy siÄ™ z masÄ… zagnieść ciasto. Ma być elastyczne i bÅ‚yszczÄ…ce. Ciasto przykryć Å›ciereczkÄ… i zostawić do wyroÅ›niÄ™cia na co najmniej 1,5 godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto. Potem uformować z niego niewielkie kulki, każdÄ… uÅ‚ożyć na blaszce wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia i spÅ‚aszczyć. Zostawić do ponownego wyroÅ›niÄ™cia na godzinÄ™. NastÄ™pnie w każdej z buÅ‚ek za pomocÄ… dna szklanki zrobić wgÅ‚Ä™bienie. W nie wÅ‚ożyć pokrojone truskawki. Posypać pÅ‚atkami migdaÅ‚owymi. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec okoÅ‚o 20-25 minut.

migdałowe bułki

Ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

migdałowe bułki


CiastaPieczywoPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze