Wypieki dedykowane. To lubię. Inspiruję się charakterem, potrzebą, szukam kontekstu. Tort szkatułka nie bez powodu obficie wyłożony jest konkretnymi słodyczami. Wszystkie o czymś mówią obdarowanej. Wierzch można oczywiście wyposażyć według swoich potrzeb. Najważniejsze, by opowiadał indywidualną historię.
Krem różany na bazie śmietany nieco mnie w upalny dzień zawiódł. Trzymał się dzielnie w lodówce, ale poza nią, płynął niepohamowany. Dlatego znacznie efektowniej tworzy się róże czy inne wzory z kremu maślanego. Postawiłam jednak z premedytacją na śmietanowy, bo jest lżejszy i bardziej pasujący do czekolady i czerwcowej imprezy. Na szczęcie tort został rozebrany błyskawicznie. Nawet nie udało mi się zrobić zdjęcia po przekrojeniu. Musicie mi uwierzyć na słowo albo zaufać wyobraźni – czekolada obłożona różowym kremem prezentuje się widowiskowo.
Składniki:
- biszkopt kakaowy
(piekłam w tortownicy 22 cm i potem wykroiłam kwadrat, bo nie miałam innej formy)
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie lśniąca dodawać powoli cukier, a gdy on zostanie wmiksowany do masy, dodawać kolejno po jednym żółtku. Za każdym razem delikatnie wmieszać je do białek z cukrem. Na końcu wsypywać po łyżce mąki i wmieszać łyżką do masy. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut – do suchego patyczka. Po wyjęciu poczekać aż ostygnie. Potem przekroić na trzy blaty, ponownie je złożyć i wykroić z nich – odkrawając boki – kwadrat.
Krem:
- 300 ml śmietany 30%
- 250 g czekolady gorzkiej
- 2 szklanki truskawek
- 4 łyżki konfitury z pomarańczy
- 4 łyżki soku z pomarańczy do nasączenia biszkoptów
- pół szklanki herbaty owocowej
Śmietanę przelać do garnka, podgrzać, do gorącej wrzucić połamaną czekoladę. Wymieszać tak, by cała się rozpuściła. Ostudzić. Zimną schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie ubić na puch i wymieszać z konfiturą z pomarańczy. Herbatę wymieszać z sokiem z pomarańczy. Nasączyć nią każdy z blatów. Potem blaty przełożyć kremem czekoladowym i truskawkami. Po każdym nałożeniu lekko docisnąć.
Krem do dekoracji
- 300 ml śmietany 30 %
- 250 g sera mascaropone
- łyżka cukru pudru
- odrobina barwnika różowego w proszku lub żelu
Śmietanę ubić zcukrem pudrem, dodać mascarpone i nadal ubijać. Gdy krem będzie sztywny – uważać, by go nie przebić, bo śmietana lubi się zważyć – dodać barwnik. Wymieszać, tak by był jednolity kolor. Boki tortu posmarować cienko kremem. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1M- otwarta gwiazdka. Wyciskać różyczki – zaczynamy od kropki i rysujemy różę. Bardziej lub mniej sprawnie :)
Wierzch udekorować zgodnie z upodobaniami. Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.