
Wypieki dedykowane. To lubię. Inspiruję się charakterem, potrzebą, szukam kontekstu. Tort szkatułka nie bez powodu obficie wyłożony jest konkretnymi słodyczami. Wszystkie o czymś mówią obdarowanej. Wierzch można oczywiście wyposażyć według swoich potrzeb. Najważniejsze, by opowiadał indywidualną historię.
Krem różany na bazie Å›mietany nieco mnie w upalny dzieÅ„ zawiódÅ‚. TrzymaÅ‚ siÄ™ dzielnie w lodówce, ale poza niÄ…, pÅ‚ynÄ…Å‚ niepohamowany. Dlatego znacznie efektowniej tworzy siÄ™ róże czy inne wzory z kremu maÅ›lanego. PostawiÅ‚am jednak z premedytacjÄ… na Å›mietanowy, bo jest lżejszy i bardziej pasujÄ…cy do czekolady i czerwcowej imprezy. Na szczÄ™cie tort zostaÅ‚ rozebrany bÅ‚yskawicznie. Nawet nie udaÅ‚o mi siÄ™ zrobić zdjÄ™cia po przekrojeniu. Musicie mi uwierzyć na sÅ‚owo albo zaufać wyobraźni – czekolada obÅ‚ożona różowym kremem prezentuje siÄ™ widowiskowo.
Składniki:
- biszkopt kakaowy
(piekłam w tortownicy 22 cm i potem wykroiłam kwadrat, bo nie miałam innej formy)
- 3/4 szklanki mÄ…ki
- 1/4 szklanki kakao
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
MÄ…kÄ™ przesiać z kakao. BiaÅ‚ka oddzielić od żółtek. BiaÅ‚ka z solÄ… ubić na sztywnÄ… pianÄ™. Gdy piana bÄ™dzie lÅ›niÄ…ca dodawać powoli cukier, a gdy on zostanie wmiksowany do masy, dodawać kolejno po jednym żółtku. Za każdym razem delikatnie wmieszać je do biaÅ‚ek z cukrem. Na koÅ„cu wsypywać po Å‚yżce mÄ…ki i wmieszać Å‚yżkÄ… do masy. MasÄ™ przelać do tortownicy wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec okoÅ‚o 40 minut – do suchego patyczka. Po wyjÄ™ciu poczekać aż ostygnie. Potem przekroić na trzy blaty, ponownie je zÅ‚ożyć i wykroić z nich – odkrawajÄ…c boki – kwadrat.
Krem:
- 300 ml śmietany 30%
- 250 g czekolady gorzkiej
- 2 szklanki truskawek
- 4 łyżki konfitury z pomarańczy
- 4 łyżki soku z pomarańczy do nasączenia biszkoptów
- pół szklanki herbaty owocowej
Śmietanę przelać do garnka, podgrzać, do gorącej wrzucić połamaną czekoladę. Wymieszać tak, by cała się rozpuściła. Ostudzić. Zimną schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie ubić na puch i wymieszać z konfiturą z pomarańczy. Herbatę wymieszać z sokiem z pomarańczy. Nasączyć nią każdy z blatów. Potem blaty przełożyć kremem czekoladowym i truskawkami. Po każdym nałożeniu lekko docisnąć.
Krem do dekoracji
- 300 ml śmietany 30 %
- 250 g sera mascaropone
- łyżka cukru pudru
- odrobina barwnika różowego w proszku lub żelu
ÅšmietanÄ™ ubić zcukrem pudrem, dodać mascarpone i nadal ubijać. Gdy krem bÄ™dzie sztywny – uważać, by go nie przebić, bo Å›mietana lubi siÄ™ zważyć – dodać barwnik. Wymieszać, tak by byÅ‚ jednolity kolor. Boki tortu posmarować cienko kremem. PozostaÅ‚y krem przeÅ‚ożyć do rÄ™kawa cukierniczego z tylkÄ… 1M- otwarta gwiazdka. Wyciskać różyczki – zaczynamy od kropki i rysujemy różę. Bardziej lub mniej sprawnie :)
Wierzch udekorować zgodnie z upodobaniami. Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.