Cukinia faszerowana kaszą, ziołami i serem kozim z kwiatami cukinii w tempurze

O mojej miłości do kwiatów cukinii pisałam niejednokrotnie :) W tym roku sezon na kwiaty cukinii rozpoczęły kwiaty cukinii faszerowane serkiem miętowym na warsztatach z Kubą Korczakiem.

Niewiele myśląc, kupiłam kwiaty cukinii i zrobiłam je w tempurze jako dodatek do faszerowanej cukinii. Tym razem w wersji bezmięsnej, a także bez soli, bowiem świetnie zastąpiły ją tu zioła w dużej ilości (to efekt akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli i wielu możliwości, które poznałam na warsztatach w cudownym miejscu Water & Wine w Nałęczowie, gdzie Szef Marek Flisiński z ekipą potrafią wyczarować cuda). Słoności daniu dostarcza również ser kozi.

Cukinia faszerowana kaszą gryczana niepaloną z kozim serem i ziołami to pożywny, zdrowy obiad. Ważne, aby użyć kaszy gryczanej (jednej z najzdrowszych kasz) niepalonej, bowiem ma ona więcej wartości odżywczych (podczas palenia kasza traci ona ok. 50% witamin). Nie żałujcie świeżych ziół, to właśnie one nadają smak tej cukinii :)

Do tego kwiaty cukinii w tempurze, które przełamują monotonię w teksturze, są świetnym uzupełnieniem dania.

Cukinia faszerowana kaszą, ziołami i serem kozim z kwiatami cukinii w tempurze

Gdzie kupić kwiaty cukinii?

Nie ukrywam, że sama do tej pory miałam z tym pewien problem. Dlatego sama hodowałam na balkonie, rezygnując z części ziół, gdyż mała powierzchnia balkonu nie pozwala mieć wszystkiego ;) W tym roku nie mam już takiego problemu, na balkonie rośnie dużo ziół (bazylia, bazylia tajska, kolendra, szałwia, oregano, estragon, ruta, melisa, 3 rodzaje mięty, stewia, rozmaryn) i poziomki, a kwiaty cukinii zamawiam ze sprawdzonego źródła, z Milejowego Pola. Milejowe Pole to naturalne gospodarstwo uprawiane z pasją. Teraz możecie warzywa (a także m.in. kwiaty cukinii, kwiaty nasturcji) zamówić prosto do domu.

Właścicielka Milejowego Pola, Ewelina Żygadło, jest członkiem kolektywu Food Think Tank, i to właśnie u niej, w Milejowicach była organizowana słynna kolacja pod ziemią (zdjęcia możecie zobaczyć na naszym profilu na fb, tutaj). Naturalne produkty z jej gospodarstwa doceniają wrocławscy Szefowie Kuchni (warzywa z Milejowego Pola są m.in. w dinette. Szajnochy 11, Mosaique, Proste Smaki). Milejowe Pole oferuje bowiem zapomniane gatunki, jak topinambur, skorzonera, kolorowe marchewki i buraki, rzepa, pasternak, salsefia czy brukiew. Teraz możecie zamówić sezonowe warzywa w sklepie internetowym www.milejowepole.pl.

Cukinia faszerowana kaszą, ziołami i serem kozim z kwiatami cukinii w tempurze

Składniki (n 2 duże porcje):

  • 2 okrągłe cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml kaszy gryczanej niepalonej
  • 300ml wody (lub bulionu)
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (estragon, szałwia, oregano, ruta, mięta)
  • 1 łodyga młodego selera (z liśćmi)
  • garść jarmużu (dałam zielony i fioletowy)
  • 1 mała kozia rolada pokrojona w plasterki
  • kwiaty cukinii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • zimna woda, najlepiej gazowana
  • kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, odetnij górę, tworząc pokrywkę. Miąższ wydrąż łyżką (u mnie najlepiej spisuje się łyżka do lodów) i pokrój.
  2. Cebulę i czosnek drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklij chwilę, po czym dodaj kaszę gryczaną. Smaż, aż kasza stanie się szklista. Wówczas wlej połowę wody (bulionu). Gdy kasza wchłonie wodę, dodaj resztę płynu, pokrojoną wydrążoną cukinię, posiekana łodygę selera i zioła. Duś, aż kasza wsiąknie płyn i będzie miękka. Na koniec dodaj jarmuż i zamieszaj.
  3. Cukinie faszeruj naprzemiennie kaszą z ziołami i plasterkami koziego sera.
  4. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i ułóż faszerowane cukinie, obok „pokrywki”. Piecz ok. 30 minut, aż cukinia będzie miękka.
  6. Przygotuj kwiaty cukinii: nie myj ich, delikatnie ręką usuń ze środka pręcik i wyczyść pędzelkiem
  7. W międzyczasie przygotuj tempurę: wymieszaj 2 rodzaje mąk i wodę, aż otrzymasz ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Pozostaw na 10 minut.
  8. Na małej patelni (lub w małym rondlu) rozgrzej olej. Kwiaty cukinii maczaj w tempurze i smaż na gorącym oleju dosłownie chwilę (30-60 sekund) z każdej strony. Odsącz na papierowym ręczniku.
  9. Cukinię faszerowaną podawaj z kwiatami cukinii w tempurze i udekoruj listkiem nasturcji (są jadalne).

 

Cukinia faszerowana kaszą, ziołami i serem kozim z kwiatami cukinii w tempurze

Cukinia faszerowana kaszą, ziołami i serem kozim z kwiatami cukinii w tempurze

 

Cukinia faszerowana kaszą, ziołami i serem kozim z kwiatami cukinii w tempurze

Cukinia faszerowana kaszą, ziołami i serem kozim z kwiatami cukinii w tempurze


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. eryk says:

    Wygląda super, ja mam w lodówce co prawda mięso mielone i mam zamiar je wykorzystać. Ale cukinia to moje ulubione warzywo, a z serem kozim jeszcze nie próbowałem