Gdy widzę jagody, od razu myślę: pierogi! Tym razem trzymałam się wytycznych mamy, dzięki czemu ciasto na pierogi jest bardzo miękkie. Wystarczy tylko mąka, ciepła woda i olej, aby w ciągu godziny powstało 65 sztuk pierogów z jagodami.
Składniki (na 65 sztuk):
- 600g mąki (4 szklanki)
- 250-350ml ciepłej wody
- szczypta soli rozpuszczona w łyżce ciepłej wody
- 4 łyżki oleju (nie oliwy)
- 600g jagód
Sposób przygotowania:
- Mąkę wyrobić z wodą, olejem i solą aż powstanie elastyczne ciasto. Na 600g mąki wchodzi mi zwykle ponad szklanka wody.
- Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy.
- Z ciasta wykrawać kółka (szklanką lub kubkiem).
- Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę jagód i zlepić końce, by powstał pieróg.
- Pierogi wrzucać partiami do garnka z posoloną, gotującą się wodą.
- Gotować kilka minut, aż pierogi wypłyną na wierzch.
- Pierogi z jagodami najlepiej smakują ze śmietaną (zarówno słodka, jak i kwaśną) i cukrem.
17 komentarzy
Inspirowane Smakiem says:
65 sztuk ulepiłaś w godzinę? Podziwiam, mnie to zajmuje z wyrabianiem ciasta prawie 2 godziny. Chociaż ja robię falujące brzegi na zakładkę, więc to kilka sekund przy każdym pierogu więcej:)
Agata says:
Z falbankami są dużo ładniejsze,ale bardziej czasochłonne-to fakt. Ja nie mogłam się już doczekać tych pierogów,więc zrezygnowałem z ozdobników tym razem ;) dzięki temu zajęło mi to godzinę razem z wyrobieniem ciasta. Nie są może jak z obrazka, ale i tak są pyszne!
Eliza says:
Mamine najlepsze :)
Marta says:
Chyba bede musiala sprobowac, chociaz mi zwykle robienie pierogow zajmuje godziny.
Agata says:
Inne też zajmują mi dużo więcej czasu, bo trzeba przygotować farsz. A tu wystarczy tylko umyć i osuszyć jagody. Nawet jak zajmie Ci to 2 godziny to warto :)
kami says:
a jak przygotowujesz jagody?
Agata says:
Jagody tylko myję i suszę.
Nie słodzę ich (dzięki temu nie puszczają aż tyle soków) – posypuję cukrem (w moim przypadku fruktozą lub ksylitolem) już ugotowane pierogi.
Niektórzy dodają mąkę ziemniaczaną do jagód, aby nie puszczały soków i były bardziej zwarte – ja robię tradycyjnie, bez dodatków ;)
Spiżarnia smaków says:
Nigdy nie przepadałam za pierogami z owocami, ale te bym zjadła. Fajnie wyglądają „nadziane” jagodami do granic możliwości ;)
dorota says:
Wyglądają fantastycznie! Uwielbiam pierogi z jagodami, a Twoje są doskonałe!
asia says:
jedliście pierogi jagodowo serowe, dajemy jagody z serem super
Sylwia says:
Brzmi świetnie!
ciastovelove says:
Uwielbiam pierogi z owocami <3
Najczęściej robię z truskawkami :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/ :)
STS says:
Wyglądają bosko, ja po 10-12 sztukach mam dość klejenia :p
kasia says:
Pychota.
Agata says:
prawda? Już pojawiły się jagody, koniecznie muszę je zrobić :)
Manuela says:
I tak wygldaja pieknie
Natalia says:
Uwielbiam! Kiedyś miałam problem z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji ciasta, ale jak kupiłam sam cooka, zawzięłam się i duużo różnych rzeczy zaczęłam gotować i piec. Ciasto mam zawsze idealnie zagniecione , więc pierogi robię dość często :D