
Pieczony indyk z pomidorami i ziołami to kolejny letni, prosty przepis. To danie, które robi się prawie same :) mięso indyka jest bardzo delikatne, chude, skropione jedynie oliwą. Taki posiłek pasuje do większości diet sportowców i osób dbających o linie ;) Ma wiele wartości odżywczych, a przy tym niezapomniany (choć delikatny) smak. Jeśli liczycie kalorie, możecie pominąć parmezan, jako uwieńczenie dania ;)
Dlaczego warto jeść indyka zamiast kurczaka?
Warto do swojej diety wprowadzić indyka zamiast kurczaka. Mięso indyka jest zdecydowanie mniej alergenne, ma równie dużo białka, co kurczak. Spośród wszystkich gatunków drobiu, indyk zawiera najwięcej cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym, indyki nie żyją w ciasnocie (w przeciwieństwie do kurczaków), potrzebują więcej przestrzeni do życia, przez co nie są tak faszerowane antybiotykami jak kurczaki (którym podaje się je do jedzenia, aby zapobiec zarazie, gdyż w takim ścisku choroby rozprzestrzeniają się błyskawicznie). Indyk jest stworzeniem bardziej wrażliwym, nie przeżyłby takich dawek antybiotyków jak kurczak.
Oczywiście jem kurczaki. Ale tylko z dwóch źródeł. Po pierwsze, przez okres 20 tygodni mam cotygodniowe dostawy ekologicznego drobiu prosto ze wsi, z naturalnego chowu, w ramach programu RWS (Rolnictwo Wspierane Społecznie). W. innych przypadkach (lub gdy chcę zrobić np. skrzydełka) kupuję kurczaka zagrodowego (wierząc, że jest faktycznie lepszy).
Składniki (2-3 porcje):
- 4 pomidory
- 10 ząbków czosnku
- świeże liście szałwii
- Å›wieży estragon – 2 Å‚odyżki
- Å›wieże oregano – ok. Å‚yżeczki
- 2 łyżki oliwy
- krem balsamiczny
- 400g filetu z indyka
- sól, pieprz
- Å›wieża bazylia – ok. 10 listków
- 1 łyżka drobno starego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Filet z indyka umyj, osusz i pokrój na plastry. Posól i popieprz.
- Pomidory pokrój w cząstki.
- BlachÄ™ do pieczenia (lub naczynie żaroodporne) wysmaruj lekko oliwÄ…, dodaj pomidory, zÄ…bki czosnku (nie muszÄ… być obrane), zioÅ‚a i skrop delikatnie oliwÄ…, posyp pieprzem, jeÅ›li chcesz – posól (ja solÄ™ tylko miÄ™so).
- Pomidory z ziołami piecz 20 minut.
- Następnie skrop całość kremem balsamicznym, połóż plastry indyka, które skrop nieco oliwą i piecz 15-20 minut.
- Po upieczeniu, posyp całość świeżą bazylia.
- Na talerz nakładaj porcję pieczonych pomidorów z ziołami z filetem z indyka, wierzch posyp parmezanem.
2 komentarze
Wenas says:
Coś idealnego na odskoczenie od kurczaka, którego wszędzie jest za dużo.
Ellie says:
Indyk zdecydowanie na plus – idealny na niedzielny obiad!