
O książce „Sztuka dobrego jedzenia„myÅ›laÅ‚am już od jakiegoÅ› czasu, bowiem wiernie Å›ledzÄ™ bloga sióstr Hemsley. Jedna z nich przez 15 lat byÅ‚a modelkÄ…, druga podróżniczkÄ…, która potem zajmowaÅ‚a siÄ™ marketingiem. Wspólnie stworzyÅ‚y brytyjskie przedsiÄ™biorstwo oferujÄ…ce dietetyczne posiÅ‚ki. KsiążkÄ™ można Å‚atwo zamówić w internetowej ksiÄ™garni BookMaster.pl, dziÄ™ki czemu bardzo szybko znajdzie siÄ™ ona na Waszych półkach. TÄ™ pozycjÄ™ zdecydowanie warto mieć.
Metoda żywieniowa Hemsley + Hemsley opiera siÄ™ na diecie bez glutenu, bez rafinowanego cukru i bez niezdrowych tÅ‚uszczów. W zamian dostajemy pyszne, zdrowe i pożywne posiÅ‚ki. Książka jest bardzo Å‚adnie wydana, opatrzona zdjÄ™ciami, które wzmagajÄ… apetyt ;) Przepisy sÄ… napisane bardzo przejrzyÅ›cie, krok po kroku, opatrzone wstÄ™pem, informujÄ…cym m.in. o wartoÅ›ciach odżywczych tego dania. SÄ… tez porady, jak można przygotować coÅ› szybciej lub wykorzystać zamiennik. W wiÄ™kszoÅ›ci przypadków sÄ… zapisane zamienniki przy trudniej dostÄ™pnych produktach w Polsce (np. arrowroot – maranta trzcinowa). W książce „Sztuka dobrego jedzenia” jest też rozdziaÅ‚ o zaopatrzeniu w kuchni, czyli produkty, jakie warto mieć pod rÄ™kÄ…. Faktycznie wiÄ™kszość przepisów opiera siÄ™ na nich, wiÄ™c mamy gwarancjÄ™, że je wykorzystamy.
Przepisy podzielone są na bardzo pomocne działy, zaczynam testować od śniadań :) Są tu gotowe receptury, bardzo zróżnicowane. Jest ich wystarczająco dużo, aby się nie znudziły i stanowią solidną bazę do dalszych inspiracji.
Na początek zrobiłam gryczane musli bez gotowania (bez glutenu i bez cukru) i nie zawiodłam się :)
Książka „Sztuka dobrego jedzenia” Hemsley +Hemsley to bardzo dobry przewodnik, który prowadzi niemal za rÄ™kÄ™, dla osób, które zaczynajÄ… żyć bez glutenu i cukru. Dobrze sÄ… tu przedstawione podstawowe zasady, które pomagajÄ… w organizacji posiÅ‚ków na kilka dni, uwzglÄ™dniajÄ…c dania na wynos, np. do pracy. WytÅ‚umaczone jest, dlaczego warto jeść tÅ‚usty (a nie chudy) nabiaÅ‚, moczyć kasze i orzechy, pić ciepłą wodÄ™ z cytrynÄ… i przestawić siÄ™ na picie zielonej herbaty. A wszystko zrobione w taki sposób, że od razu ma siÄ™ ochotÄ™ biec do kuchni, by przygotować jakieÅ› danie. To naprawdÄ™ sztuka dobrego jedzenia w ponad 150 przepisach :)
Książka „Sztuka dobrego jedzenia” Hemsley + Hemsley
Wydawnictwo Buchmann
Data wydania: 2015-03-04
Sugerowana cena wydawnictwa: 79,99 zł
Cena w BookMaster.pl: 62,90zł
4 komentarze
gin says:
WyglÄ…da bardzo ciekawie :)
Lubię, gdy w książkach kucharskich jest jeszcze coś poza przepisami :)
Agata says:
W tej jest dużo wyjaśnień, ale takich nie ą ę tylko takich trafiających do każdego :) na początku 20 stron jest poświęconych filozofii jedzenia, zaopatrzeniu w kuchni, zasadom w kuchni, podstawom kuchennych.
Z kolei ostatnich kilkanaście strony stanowią jadłospisy, podstawowe przepisy, ściągi do jedzenia poza domem, niedzielne szaleństwo gotowania (czyli jak przygotować szybko zdrowe posiłki na kilka dni0
Kamyk says:
Witam, a czy jest ppdana kalorycznosc posilkow?
Agata says:
Nie, nie ma podanej kaloryczności