Sztuka dobrego jedzenia - Hemsley + Hemsley - recenzja

O książce „Sztuka dobrego jedzenia„myślałam już od jakiegoś czasu, bowiem wiernie śledzę bloga sióstr Hemsley. Jedna z nich przez 15 lat była modelką, druga podróżniczką, która potem zajmowała się marketingiem. Wspólnie stworzyły brytyjskie przedsiębiorstwo oferujące dietetyczne posiłki. Książkę można łatwo zamówić w internetowej księgarni BookMaster.pl, dzięki czemu bardzo szybko znajdzie się ona na Waszych półkach. Tę pozycję zdecydowanie warto mieć.

Sztuka dobrego jedzenia - Hemsley + Hemsley - recenzja

Metoda żywieniowa Hemsley + Hemsley opiera się na diecie bez glutenu, bez rafinowanego cukru i bez niezdrowych tłuszczów. W zamian dostajemy pyszne, zdrowe i pożywne posiłki. Książka jest bardzo ładnie wydana, opatrzona zdjęciami, które wzmagają apetyt ;) Przepisy są napisane bardzo przejrzyście, krok po kroku, opatrzone wstępem, informującym m.in. o wartościach odżywczych tego dania. Są tez porady, jak można przygotować coś szybciej lub wykorzystać zamiennik. W większości przypadków są zapisane zamienniki przy trudniej dostępnych produktach w Polsce (np. arrowroot – maranta trzcinowa). W książce „Sztuka dobrego jedzenia” jest też rozdział o zaopatrzeniu w kuchni, czyli produkty, jakie warto mieć pod ręką. Faktycznie większość przepisów opiera się na nich, więc mamy gwarancję, że je wykorzystamy.

Sztuka dobrego jedzenia - Hemsley + Hemsley - recenzja

Przepisy podzielone są na bardzo pomocne działy, zaczynam testować od śniadań :) Są tu gotowe receptury, bardzo zróżnicowane. Jest ich wystarczająco dużo, aby się nie znudziły i stanowią solidną bazę do dalszych inspiracji.

Na początek zrobiłam gryczane musli bez gotowania (bez glutenu i bez cukru) i nie zawiodłam się :)

Gryczane musli - bez glutenu i bez cukru

Sztuka dobrego jedzenia - Hemsley + Hemsley - recenzja

Książka „Sztuka dobrego jedzeniaHemsley +Hemsley to bardzo dobry przewodnik, który prowadzi niemal za rękę, dla osób, które zaczynają żyć bez glutenu i cukru. Dobrze są tu przedstawione podstawowe zasady, które pomagają w organizacji posiłków na kilka dni, uwzględniając dania na wynos, np. do pracy. Wytłumaczone jest, dlaczego warto jeść tłusty (a nie chudy) nabiał, moczyć kasze i orzechy, pić ciepłą wodę z cytryną i przestawić się na picie zielonej herbaty. A wszystko zrobione w taki sposób, że od razu ma się ochotę biec do kuchni, by przygotować jakieś danie. To naprawdę sztuka dobrego jedzenia w ponad 150 przepisach :)

Sztuka dobrego jedzenia - Hemsley + Hemsley - recenzja

Książka „Sztuka dobrego jedzenia” Hemsley + Hemsley

Wydawnictwo Buchmann
Data wydania: 2015-03-04
Sugerowana cena wydawnictwa: 79,99 zł
Cena w BookMaster.pl: 62,90zł

http://bookmaster.com.pl/_img/bookmaster-logo2.png

 


LiteraturaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

    • Agata says:

      W tej jest dużo wyjaśnień, ale takich nie ą ę tylko takich trafiających do każdego :) na początku 20 stron jest poświęconych filozofii jedzenia, zaopatrzeniu w kuchni, zasadom w kuchni, podstawom kuchennych.
      Z kolei ostatnich kilkanaście strony stanowią jadłospisy, podstawowe przepisy, ściągi do jedzenia poza domem, niedzielne szaleństwo gotowania (czyli jak przygotować szybko zdrowe posiłki na kilka dni0

Pozostaw odpowiedź Kamyk Anuluj pisanie odpowiedzi