
UrzekajÄ… mnie książki pachnÄ…ce. Tak wyraźnie farbÄ… drukarskÄ… i  wspomnieniem maszyn, spod których wyszÅ‚y. To moje ulubione pierwsze wrażenie. Potem już zachÅ‚annie karmiÄ™ siÄ™ kolejnymi apetycznie wypeÅ‚nionymi stronami. NotujÄ™ w pamiÄ™ci przepisy do zrobienia. DajÄ™ siÄ™ zaskoczyć. Pozwalam uwieść niebanalnym połączeniem. Zawstydzam, że sama na nie wpadÅ‚am. Bywa, że zazdroszczÄ™ kulinarnej wyobraźni i odwagi.  I mam swój subiektywny przepis na dobrÄ… książkÄ™ – musi poruszać moje emocje. Marta  Dymek i jej autorska JadÅ‚onomia to potrafi. Choć nie jestem wegankÄ…, daję siÄ™ tej kreatywnej dziewczynie zÅ‚apać za rÄ™kÄ™ i prowadzić przez te wszystkie strÄ…czkowe pasty, zupy z mlekiem roÅ›linnym, desery bez jajek. Blogerka przekonuje mnie, że polubiÄ™ chÅ‚odnik z saÅ‚aty i ciasto buraczane.
JadÅ‚onomia oferuje 100 przepisów nie tylko dla wegan – jak zaznacza na okÅ‚adce autorka. Ja premierowo wybieram ten na saÅ‚atkÄ™ z rukoli. Czekam na goÅ›ci, danie główne dochodzi w piekarniku, potrzebujÄ™ przystawki. Owoców łączonych z saÅ‚atami nigdy odmawiam, Å›liwki ubóstwiam, do dudniÄ…cego o okienne szyby deszczu pasujÄ… jesiennie. Nieco obawiam siÄ™ intensywnoÅ›ci cynamonu, wiÄ™c nie obtaczam w nim grzanek, a zaledwie oprószam zielone liÅ›cie saÅ‚aty. SaÅ‚atka wzbudza pożądanie i proÅ›by o przepis powtarzane jeszcze nastÄ™pnego dnia. Solidny plus dla autorki przepisu, który okazuje siÄ™ sukcesem:) Inne też sÄ… skrojone pod niego, ze wzglÄ™du na prostotÄ™, której jednak nie można odmówić wyjÄ…tkowoÅ›ci. Marta Dymek odczarowuje czerwonÄ… kapustÄ™ i syci jÄ… daktylami oraz granatem. Dba o to, by w kuchni nic siÄ™ nie marnowaÅ‚o i z Å‚odygi brokuÅ‚u krÄ™ci pesto. NiewÄ…tpliwie blogerka ma na tÄ™ kuchniÄ™ wege pomysÅ‚ i choć nikogo nie zamierza przeciÄ…gać na siłę na swojÄ… roÅ›linnÄ… stronÄ™, to nawet zadeklarowanych miÄ™sożerców zainspiruje. Pokazuje bowiem, ile rozmaitych zastosowaÅ„ majÄ…Â popularne warzywa. I robi smalec z fasoli:)
JadÅ‚onomia ma w sobie pewnÄ… klarowność w postaci rozdziałów. Rozpoczyna siÄ™ bulwami, wiedzie przez kapusty i pomidory, dalej przez warzywa strÄ…czkowe zmierza ku nasionom i zbożom, które autorka zmienia w desery. To książka, w czasie czytania której nie brakuje zaskoczeÅ„, no bo jak zrobić sernik bez sera, nazywany uparcie przez MartÄ™ tofurnikiem. Autorka rozwiewa dylematy czekoladowym ciastem i zachÄ™ca do eksperymentów. Przy każdym przepisie – co robi pozytywne wrażenie, doradza, jak z Jej pomysÅ‚u wycisnąć jeszcze wiÄ™cej. Podpowiada, gdzie robić zakupy albo szukać nieznanych skÅ‚adników. JednoczeÅ›nie nie wymaga od wege amatora, by do zrobienia wiÄ™kszoÅ›ci proponowanych w książce daÅ„ caÅ‚kowicie zmieniaÅ‚ wyposażenie swojej lodówki albo jeździÅ‚ po caÅ‚ym mieÅ›cie w poszukiwaniu dziwnie brzmiÄ…cego dodatku. Czasami zaglÄ…daÅ‚am na bloga Marty Dymek, teraz z przyjemnoÅ›ciÄ… bÄ™dÄ™ szukaÅ‚a roÅ›linnych inspiracji w Jej pierwszej książce. JeÅ›li chcecie, by i Was Jej kuchnia zrobiÅ‚a wrażenie, zamówicie JadÅ‚onomiÄ™ koniecznie. W ksiÄ™garnii  BookMaster.com.pl aktualnie jest w promocji, możecie też liczyć na szybkÄ… i sprawnÄ… dostawÄ™.
Ode mnie wypróbowany przepis na saÅ‚atkÄ™ z rukolÄ… i Å›liwkami – podajÄ™ z moimi modyfikacjami :
- 250 g rukoli
- 150 g mieszanki innych sałat
- pół szklanki płatków migdałowych
- łyżka orzechów włoskich
- kilka śliwek węgierek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu z granatów
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2-3 kromki chleba razowego
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
Z chleba zrobić maÅ‚e grzanki – krojÄ…c je w kostkÄ™ i podsmażajÄ…c na patelni lub w piekarniku z odrobinÄ… oliwy i cynamonem. Obie saÅ‚aty wymieszać. Åšliwki wypestkować i pokroić w cieÅ„kie plastry. PÅ‚atki migdałów i orzechy podprażyć na suchej patelni. SaÅ‚aty wyÅ‚ożyć do miski, dodać Å›liwki, posypać grzankami, pÅ‚atkami migdałów i orzechów, doprawić solÄ…, pieprzem, polać salsÄ… z granatów i oprószyć parmezanem – jeÅ›li ma to być typowo roÅ›linna wersja – parmezan pomiÅ„cie. Mi jednak bardzo w tej saÅ‚atce siÄ™ sprawdziÅ‚.
Wydawnictwo Dwie Siostry
Warszawa 2014
Do kupienia w księgarni: BookMaster.com.pl