
Zbieram kuchenne gadżety. Mam słabość do kolorowych foremek. Uwielbiam papilotki i zawsze mam ich za mało. Z podróży wolę przytargać nową blachę do pieczenia, zamiast stylowej sukienki. Tracę pieniądze na targach starości. Piję kawę w filiżance z bawarskiej porcelany ze złotym wzorem.  Metrem jeżdżę na wyprzedaże do Tk Maxx i zachwycam się podkładką do hartowania czekolady. W nocy robię zakupy w internetowych sklepach za oceanem. Mam na imię Sylwia i jestem uzależniona:)
Naturalne wiÄ™c byÅ‚o, że zachwyciÅ‚a mnie propozycja przetestowania wolnowaru Crock-Pot. Wprawdzie baÅ‚am siÄ™ nieco jego gabarytów, ale oczywiÅ›cie jakimÅ› cudem znalazÅ‚am dla niego dobre miejsce. Wolnowar robi furorÄ™ w Stanach i Australii.  WymyÅ›li go Å»ydzi, by nie gotować w czasie szabasu. Teraz gospodynie domowe i ambitne bizneswoman wrzucajÄ… do maszyny rozmaite skÅ‚adniki, naciskajÄ… guzik i malujÄ… paznokcie lub kolorowanki z dzieckiem. Niewiarygodne? Otóż ta bajka naprawdÄ™ ma szczęśliwe zakoÅ„czenie. PrzekonaÅ‚am siÄ™ przy rosole i moim rodzinnym hicie – policzkach woÅ‚owych.
Policzki podobnie, jak wolnowar stajÄ… siÄ™ szalenie popularne. Podroby po czasie odrzucenia wracajÄ… na ambitne stoÅ‚y i każą sobie sÅ‚ono za tÄ™ modÄ™ pÅ‚acić. Do tego sÄ… wymagajÄ…ce i lubiÄ… siÄ™ dÅ‚ugo gotować. UznaÅ‚am, że bÄ™dÄ… wyÅ›mienite do testu wolnowaru Crock – Pot. Dobrze pilnowane policzki wychodzÄ… miÄ™kkie i delikatne. Wolnowar miaÅ‚ mnie zwolnić z obowiÄ…zku troski o czas i temperaturÄ™ gotowania. Po prostu trzeba byÅ‚o umieÅ›cić w nim skÅ‚adniki i zająć siÄ™ innymi przyjemnoÅ›ciami. Co też oczywiÅ›cie uczyniÅ‚am.
Ja poszłam spać, a wolnowar Crock-Pot pracował. Skromnie i cicho. Podświetlony jedynie drobnym paskiem pokazującym czas pozostający do końca duszenia, więc zupełnie bez wpływu na otoczenie. Urządzenie generalnie jest nieinwazyjne, ma zaledwie kilka części:
- płytę, która grzeje ( zasilaną prądem)
- kamionkowy garnek
- pokrywkÄ™
Wolnowar ma dwie moce i jedno zadanie – grzać:
low – podgrzewa w niższej temperaturze i dÅ‚użej – wykorzystujÄ™ do zup
high – podgrzewa mocniej i krócej, moc dobra do miÄ™s
Temperatura grzania nie przekracza 100 stopni, dzięki czemu potrawy mają więcej wartości odżywczych.
Wolnowar jest stylowy, delikatny i spokojnie może stać na wierzchu, jeśli tylko jest na niego miejsce na kuchennym blacie. Swym nienarzucającym wyglądem wpasuje się w każde wnętrze. Podoba mi się to, że kamionkowy garnek z przyrządzonym daniem, można postawić na stole i bezpośrednio z niego serwować potrawę gościom. Oszczędzamy na zmywaniu:) Garnka można także używać w piekarniku, co wykorzystałam robiąc rosół, bo wcześniej wszystkie warzywa zapiekłam, dzięki czemu wydobyłam z nich więcej smaku.
Policzki natomiast przesmażyłam najpierw na patelni. Z ugotowanych z nimi warzyw zrobiłam puree. To, co mnie najbardziej zaskoczyło, to fakt, że mięso było kruche i miękkie, a warzywa nie. Gotowały się razem, a udało im się nabrać zupełnie innego charakteru.
Składniki:
- 2 policzki wołowe
- 2 marchewki
- seler
- pietruszka korzeń
- cebula
- zÄ…bek czosnku
- szklanka czerwonego wytrwanego wina
- sól
- czerwony pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
- świeża kolendra do dekoracji
Policzki umyć, pokroić. Mięso przesmażyć z obu stron na patelni z rozgrzaną oliwą. Wyjąć i przełożyć do garnka wolnowaru. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Zalać winem, chwilę pogotować. Płynem i cebulą zalać policzki. Dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Doprawić pieprzem i ustawić wolnowar na poziom low na 7 godzin. Po ugotowaniu wyjąć warzywa i zblendować razem z powstałym sosem. Doprawić solą.
Przepis banalny. Nawet dla laika. Pokazuje, że speÅ‚nia marzenia i obiad naprawdÄ™ robi siÄ™ sam. MiÄ™so i warzywa gotowane w ten sposób nie tracÄ… swoich wartoÅ›ci. MajÄ… zupeÅ‚nie inny – bardziej wyrazisty smak. Do policzków w zasadzie nie musiaÅ‚am używać soli. Po tych 7 godzinach udaÅ‚o siÄ™ wydobyć naturalne aromaty, których nie trzeba byÅ‚o podkreÅ›lać przyprawami.
Co można gotować w wolnowarze?
W zasadzie wszystko. Tak mówi instrukcja i doświadczone koleżanki z zagranicy. Nastawiam się bardzo na powidła i ciasto, choć do niego podchodzę jeszcze z taką pewną nieśmiałością. Idealne są duszone mięsa, gulasze zupy, wywary, bigos czy leczo. Nie trzeba się obawiać, że coś będzie za twarde albo przegotowane. Wolnowar jakoś świetnie wyczuwa, czego, jakiemu składnikowi trzeba. Zamierzam wykorzystać urządzenie w czasie przedświątecznej gorączki. Zastąpi mi na pewno kilka garnków. Zrobię w nim najpierw bigos, a potem duszonego indyka w porach. Wieczorem w pierwszy dzień świąt nastawię rosół. Będę perfekcyjną panią domu.
Wolnowar Crockt-Pot ma jeszcze jednÄ… cudownÄ… i ważnÄ… dla mnie cechÄ™ – po zakoÅ„czeniu gotowania potrafi przełączyć siÄ™ na funkcjÄ™ warm. W praktyce oznacza to, że nawet, jeÅ›li skoÅ„czy pracÄ™, zanim ja wstanÄ™ albo wrócÄ™ do domu, on pilnuje temperatury i gdy potrzebujÄ™ oferuje ciepÅ‚y posiÅ‚ek. Idealne rozwiÄ…zanie dla ceniÄ…cych uciekajÄ…cy czas.
Dla kogo wolnowar?
- dla tych, co nie lubią stać długo przy garnkach
- dla osób urządzających przyjęcia
- dla rodziców – Å›wietny do domowych obiadów
- przyda się, gdy nie chcemy kupować wielu garnków
- zachwyceni bÄ™dÄ… dbajÄ…cy o zdrowie – realizuje idee slowcook
- docenią go studenci, bo nic przy nie trzeba robić, a obiad może być na kilka dni
W mojej kuchni, pełnej sprzętów, wolnowar znalazł swoje miejsce. Nawet mąż sceptycznie patrzący na moje gadżetowe zbieractwo przyznał, że to fajne urządzenie i kombinuje, co by w nim nastawić. Dla rozpoczynających zabawę z wolnowarem Crock-Pot jest książeczka z 29 przepisami. Na ich bazie można szukać nowych inspiracji.
Wolnowar pod choinkÄ™:)
Tym, którzy jeszcze nie mają świątecznych prezentów, polecam taki pomysł. Wolnowar zaskakuje swą prostotą i smakiem, jaki mają dania robione dzięki jego mocy. Najcenniejsza jest oszczędność czasu.
Wolnowar Crock-Pot, który testuję ma pojemność 4.7 litra i kosztuje około 450 zł. Do kupienia w większości sklepów ze sprzętem AGD i na stronie dystrybutora Crockt-Pot. Do wyboru są różne modele wolnowarów.
2 komentarze
Lech Kowalewski says:
„Na tej samej patelni podsmażyć posiekanÄ… oliwÄ™” – ???
Sylwia says:
Cebulę. Wyłapałeś błąd, dziękuję!