kuskus jerozolimski z pieczonÄ… dyniÄ…, paprykÄ… i roszponkÄ…

Kuskus jerozolimski (zwany inaczej mograbie, moghrabieh) jadłam pierwszy raz nie w Jerozolimie, a we Wrocławiu, w jednej z restauracji, gdzie był podawany razem z ośmiornicą. Duże kulki od razu przykuły moją uwagę i zapragnęłam go mieć. Myśli moje przeczytała znajoma, która przywiozła mi kuskus gruboziarnisty z Portugalii. Można go kupić w internecie lub w sklepach z produktami arabskimi. Jest naprawdę ciekawy, więc jeśli rzuci Wam się w oczy, kupcie go od razu więcej. W przypadku braku, możecie użyć zwykłego kuskusu lub np. komosy ryżowej, wówczas będzie jeszcze zdrowsza wersja. Przetestuję też z moją ulubioną kaszą gryczaną niepaloną (białą).

kuskus jerozolimski z pieczonÄ… dyniÄ…, paprykÄ… i roszponkÄ…

Kuskus gruboziarnisty z pieczonÄ… dyniÄ…, grillowanÄ… paprykÄ… i roszponkÄ… jest bez soli w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli. Pieczone warzywa majÄ… intensywny aromat, a brak soli wystarczajÄ…co rekompensuje rozmaryn, oliwa i pieczony czosnek w daniu. Można jeść jako danie główne lub dodatek. To także Å›wietna alternatywa na posiÅ‚ek do pracy. Wystarczy wszystkie skÅ‚adniki umieÅ›cić w sÅ‚oiku (najlepiej na spód kuskus, później pieczone warzywa z oliwÄ…, na wierzch roszponka), by nastÄ™pnie połączyć je ze sobÄ… na talerzu. Pożywny i pyszny posiÅ‚ek gwarantowany!

kuskus jerozolimski z pieczonÄ… dyniÄ…, paprykÄ… i roszponkÄ…

Składniki:

  • 250g kuskusu jerozolimskiego
  • 1 dynia piżmowa
  • 1 paczka roszponki
  • 3 papryki czerwone lub 1 puszka grillowanej papryki
  • oliwa
  • Å›wieży rozmaryn
  • 3 zÄ…bki czosnku
  • 1 Å‚yżka pestek sÅ‚onecznika i dyni

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj na sypko wg instrukcji na opakowaniu (najpierw ją uprażyłam, po czym zalałam wodą w stosunku 1:2 i gotowałam 12 minut). Ostudź.
  2. DyniÄ™ umyj i pokrój w kostkÄ™. Rozłóż na blaszce z piekarnika (wyÅ‚ożyÅ‚am jÄ… papierem do pieczenia), skrop oliwÄ… i posyp Å›wieżym rozmarynem (ja lubiÄ™ dużo :). PomiÄ™dzy dyniÄ… ułóż nieobrane 3 zÄ…bki czosnku. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni – dynia powinna być miÄ™kka, ale nie rozpadać siÄ™. Ostudź.
  3. Paprykę upiecz równocześnie z dynią, kładąc ją na górnej blaszce:  Paprykę przekrój na ćwiartki, usuń pestki, umyj. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, połóż na nią papryki skórką do góry.Wstaw blachę do piekarnika na górny poziom i nastaw piekarnik na opcję grill. Piecz do momentu, aż papryka zrobi się czarna. Ciepłą paprykę wsadź do woreczka, zakręć go. po ok. 3 minutach wyjmij paprykę i zdejmij z niej skórkę – zejdzie bez problemu. Pokrój paprykę w paski i ostudź.
  4. RoszponkÄ™ umyj i osusz.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, łącznie z oliwą z pieczenia warzyw.
  6. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie dolej jeszcze oliwę. Wierzch posyp pestkami słonecznika i dyni.

kuskus jerozolimski z pieczonÄ… dyniÄ…, paprykÄ… i roszponkÄ…

Zapisz

Zapisz


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisy wegańskieSałatki
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. gin says:

    A ja w Danii mam problem z kupieniem „normalnego”, drobnego kuskusu. Ten duży jest wszÄ™dzie ;) Bardzo go polubiÅ‚am :)
    Danie wyglÄ…da znakomicie :)