
DÅ‚ugo nie potrafiÅ‚am odkryć sekretu kruchoÅ›ci francuskich tart. Te z paryskich cukierni zawsze byÅ‚y ujmujÄ…co miÄ™kkie i delikatne, wiÄ™c znajÄ…c miÅ‚ość Francuzów do masÅ‚a eksperymentowaÅ‚am z jego iloÅ›ciÄ…. ByÅ‚o dobrze, ale nie idealnie. TajemnicÄ™ odkryÅ‚ przede mnÄ… jeden z warszawskich cukierników –  tkwiÅ‚a w migdaÅ‚ach.
Dla potwierdzenia przewertowaÅ‚am francuskie książki i Eureka, wszystko siÄ™ zgadzaÅ‚o. MÄ…ka migdaÅ‚owa w kuchni być musi. Wsypywana nie tylko do tart, ale i ciastek, kremów i innych Å‚akoci. Tarta migdaÅ‚owa z granatami jest taka, jak być powinna. Åagodnie koi tÄ™sknotÄ™ za Paryżem.
SkÅ‚adniki:Â
- 150 g mÄ…ki pszennej
- 100 g mąki migdałowej
- 120 g masła
- 3 łyżki cukru
na krem:Â
- 200 g czekolady mlecznej
- 250 ml śmietany 30 lub 36%
- pestki z 2 granatów
- płatki migdałowe
Mąkę przesiać, połączyć z mąką migdałową, dodać zimne masło, wyrobić ciasto, tak by składniki lekko się połączyły. Wlać jajko i wsypać cukier. Zagnieść ciasto. Potem schłodzić je w lodówce przez godzinę. Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 minut. Po wyjęciu pozostawić do ostudzenia
krem:Â
Śmietanę podgrzać, do gorącej wsypać połamane kostki czekolady. Wymieszać. Przestudzić, a potem schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Zimną masę ubić na puszysty krem. Krem wyłożyć na spód tarty. Na krem wysypać pestki granatów. Obsypać płatkami migdałów.