DÅ‚ugo nie potrafiÅ‚am odkryć sekretu kruchoÅ›ci francuskich tart. Te z paryskich cukierni zawsze byÅ‚y ujmujÄ…co miÄ™kkie i delikatne, wiÄ™c znajÄ…c miÅ‚ość Francuzów do masÅ‚a eksperymentowaÅ‚am z jego iloÅ›ciÄ…. ByÅ‚o dobrze, ale nie idealnie. TajemnicÄ™ odkryÅ‚ przede mnÄ… jeden z warszawskich cukierników –  tkwiÅ‚a w migdaÅ‚ach.

tarta migdałowa

Dla potwierdzenia przewertowałam francuskie książki i Eureka, wszystko się zgadzało. Mąka migdałowa w kuchni być musi. Wsypywana nie tylko do tart, ale i ciastek, kremów i innych łakoci. Tarta migdałowa z granatami jest taka, jak być powinna. Łagodnie koi tęsknotę za Paryżem.

tarta migdałowa

Składniki: 

  • 150 g mÄ…ki pszennej
  • 100 g mÄ…ki migdaÅ‚owej
  • 120 g masÅ‚a
  • 3 Å‚yżki cukru

na krem: 

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 250 ml Å›mietany 30 lub 36%
  • pestki z 2 granatów
  • pÅ‚atki migdaÅ‚owe

Mąkę przesiać, połączyć z mąką migdałową, dodać zimne masło, wyrobić ciasto, tak by składniki lekko się połączyły. Wlać jajko i wsypać cukier. Zagnieść ciasto. Potem schłodzić je w lodówce przez godzinę. Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 minut. Po wyjęciu pozostawić do ostudzenia

krem: 

Śmietanę podgrzać, do gorącej wsypać połamane kostki czekolady. Wymieszać. Przestudzić, a potem schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Zimną masę ubić na puszysty krem. Krem wyłożyć na spód tarty. Na krem wysypać pestki granatów. Obsypać płatkami migdałów.

tarta migdałowa

 

 


CiastaPolecamyPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected