Pączki hiszpańskie (gniazda, pączki wiedeńskie)

Pączki hiszpańskie zawsze uważałam za najlepsze pączki. Delikatne, lekkie jak puch z charakterystyczną dziurką. To dobra alternatywa dla wszystkich na diecie bez drożdży. Również dobra opcja dla osób, które są na diecie bez cukru, bowiem do ciasta się go nie dodaje. Wierzch można oprószyć ksylitolem zmielonym na puder a dla osób bez wyrzeczeń najlepszy będzie klasyczny lukier :)

Pączki hiszpańskie (gniazda, pączki wiedeńskie)

Pączki hiszpańskie robione są na bazie ciasta parzonego nie wymagają czasu na rośnięcie, dzięki czemu robi się je stosunkowo szybko. W ich  przypadku nie mam też obaw, czy dobrze się usmażą w środku, bowiem ich smażenie trwa dosyć krótko i smażą się równomiernie. To niezawodny przepis na pączki – wyjdzie każdemu :) Idealne na karnawał i przede wszystkim na tłusty czwartek

Pączki hiszpańskie (gniazda, pączki wiedeńskie)

Składniki (na 15 sztuk):

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • 1,5 szklanki maki
  • 4 jaja
  • tłuszcz do smażenia, ok. 1 litra (użyłam 2 kostek smalcu i ok. 0,5l oleju, można smażyć na samym oleju)
  • cukier puder lub puder z ksylitolu do oprószenia
  • lub lukier (otarty sok z połowy cytryny z ok. 200g cukru pudru)

Sposób przygotowania:

  1.  Zagotuj wodę z 1/2 kostki masła.
  2. Zmniejszy płomień i wsyp 1,5 szklanki mąki, wymieszaj aż ciasto będzie jednolite. Ostudź.
  3. Po wystudzeniu zmiksuj ciasto z 4 jajkami.
  4. Na papierze do pieczenia odrysuj od szklanki kółka (o średnicy ok.6cm). Przewróć papier na drugą stronę, posmaruj lekko olejem.
  5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia formuj gniazda (daje 2 warstwy by mieć wyższe pączki). Nożyczkami przetnij papier, aby każdy pączek był na jednym kwadracie.
  6. Rozgrzej w rondlu tłuszcz do 170-180 stopni (możesz zrobić test: wrzuć kawałek ciasta, jeśli wokół utworzą się bąbelki, tłuszcz jest rozgrzany).
  7. Wrzucać pączki, trzymając papier u góry (pączki same zjeżdżają z papierka) i smaż z każdej strony po 3-4minuty.
  8. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.
  9. Jeśli lukrujesz pączki, polukruj jeszcze ciepłe, jeśli wolisz z cukrem/ ksylitolem pudrem, zostaw do ostygnięcia i dopiero posyp.

Pączki hiszpańskie (gniazda, pączki wiedeńskie)

Zapisz

Zapisz


Desery
Author: Agata

Get Connected