
Nieprzyzwoicie pyszne ciasto udało mi się z niewyszukanego połączenia. Mocno ubitych białek, które niosą wypiek do góry i startych migdałów. Po takim sukcesie deser wpisuję na listę do wielkanocnego zrobienia, bo w tym roku szukam lekkości i delikatności. Ciasto migdałowe spełnia oba warunki, nie ma w sobie pszennej mąki, można nieco jeszcze ograniczyć mu cukier albo zastąpić go zdrowszym ksylitolem lub fruktozą i będzie zupełnie fit oraz glamour. Dobrą robotę wykonuje w nim kremowa ricotta, która ciasto prowadzi w kierunku sernika.
Nie ma opcji by ciasto migdałowe się nie udało, po prostu sprawnie trzeba ubić białka, bo na nich spoczywa cała odpowiedzialność za gabaryty ciasta. Potem już z górki, mieszamy i czekamy na efekt. Cierpliwie:) Ciasto długo jest świeże i wilgotne, więc nie trzeba piec go na ostatnią przed wielkanocną chwilę.
Składniki:
- 120 g masła
- 2 szklanki zmielonych migdałów (używałam mielonych ze skórką)
- szklanka płatków migdałowych
- skórka i sok z cytryny
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 250 g sera ricotta
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od biaÅ‚ek. BiaÅ‚ka ubić na sztywnÄ… masÄ™ razem z solÄ…, pod koniec dodać poÅ‚owÄ™ cukru i Å‚yżeczkÄ™ soku z cytryny. MasÅ‚o utrzeć z pozostaÅ‚ym cukrem, gdy bÄ™dzie puszyste wlać żółtka i ubijać do połączenia wszystkich skÅ‚adników, dodać ser ricotta, sok i skórkÄ™ z cytryny, wmieszać do masy. Wsypać proszek do pieczenia, mielone migdaÅ‚y i poÅ‚owÄ™ pÅ‚atków migdaÅ‚owych. Wymieszać. Na koÅ„cu do ciasta delikatnie wmieszać – tak by jej nie rozbić – pianÄ™ z biaÅ‚ek. Ciasto przeÅ‚ożyć do tortownicy ( używaÅ‚am 22 cm), posypać pozostaÅ‚ymi pÅ‚atkami migdaÅ‚owymi i piec w 170 stopniach przez okoÅ‚o 35-40 minut. Po wyjÄ™ciu przestudzić.
Ciasto migdałowe można oprószyć cukrem pudrem.
1 Response
Wiolka says:
Åšwietnie, kolejny przepis bezglutenowy.
Zapraszam również do przejrzenia moich wpisów, zamieszczam w nich przepisy na dania bez glutenu. Pozdrawiam
http://kuchniawioletty.blogspot.com/