Przegrzebki uważane są za jeden z najzdrowszych pokarmów świata i jeden z największych rarytasów. Mają lekko słodkawy smak, dzięki czemu smakują nawet osobom, które z reguły nie przepadają za owocami morza. Mnie do nich przekonywać nie trzeba, uwielbiam bowiem owoce morza w każdej postaci. Tak dobry produkt, który stworzyła nam natura,nie potrzebuje wielu dodatków. Po raz kolejny sprawdza się zasada, że im mniej, tym lepiej. Dlatego u mnie zagościły smażone na klarowanym maśle z czosnkiem i natką pietruszki, delikatnie skropione cytryną tuż po usmażeniu. Są przepyszne, a masło wygarniam świeżą bagietką prosto z patelni :) Robi się je dziecinnie prosto i bardzo szybko :) Jedyny minus to cena. Gdyby nie ona, jadłabym je chyba codziennie ;)
Przegrzebki, jak większość owoców morza nie potrzebują dodatku soli. Dlatego tym bardziej możemy się nimi cieszyć, czerpiąc wiele wartości odżywczych w nich zawartych. Sól warto ograniczać w swoich posiłkach, bowiem spożywamy jej w zbyt dużych ilościach, co może prowadzić do dysfunkcji. To kolejny przepis, który powstał w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli.
Przegrzebki to cenne źródło białka. Poza tym cenione są za wysoką zawartość fosforu, cynku, żelaza, potasu i magnezu.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 12 przegrzebków (370g) bez muszli (samo mięso)
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 duży ząbek czosnku (można dać 2)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- cząstka cytryny do skropienia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przegrzebki umyj i bardzo dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło. Dodaj czosnek i przegrzebki.
- Smaż przegrzebki po 1-2 minuty z każdej strony.
- Pod koniec smażenia dodaj natkę pietruszki.
- Smażone przegrzebki podawaj ze świeżą bagietką (którą idealnie jest moczyć w przegrzebkowym, czosnkowym maśle). Możesz je skropić cytryną po usmazeniu.
1 Response
Darek says:
Uważam, że jak ktoś ma możliwość to powinien próbować różnych smaków i na pewno lepiej i taniej zrobić to danie samemu w domu niż płacić dużo drożej w restauracji. Ja zrobiłem te przegrzebki z przepisu Gordona i były super