czekoladowy pudding chia z truskawkami

Nasiona chia są już łatwo dostępne i w bardzo przystępnych cenach (w porównaniu np. z ich ceną sprzed dwóch lat), co sprawia, że dość często przygotowuję na ich bazie puddingi. Pudding z nasionami chia może być śniadaniem albo deserem. W obu przypadkach smakuje równie dobrze.

Tym razem nie mogłam się oprzeć świeżym truskawkom. To nic, że są z Hiszpanii i w smaku daleko im do naszych rodzimych. Uległam pokusie, nie mogąc doczekać się sezonu. Skoro truskawki, to kakao wydawało się naturalnym dodatkiem :) Dzięki temu pudding jest bardziej wytrawny w smaku. Kto się skusi?

czekoladowy pudding chia z truskawkami

Składniki (na 2 porcje):

  • 400ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 5 łyżek nasion chia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego (do smaku)
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 150g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj (najlepiej trzepaczką) mleko, nasiona chia, kakao i syrop daktylowy.
  2. Rozlej do wysokich szklanek i zostaw na noc (lub min. na 3 godziny) w lodówce.
  3. Truskawki (mogą być mrożone) zmiksuj na mus (w razie potrzeby dosłodź, ja tego nie robię, wolę mniej słodkie smaki).
  4. Rano daj na wierzch czekoladowego puddingu mus truskawkowy oraz jogurt naturalny.
  5. Pudding czekoladowy udekoruj świeżymi truskawkami.

czekoladowy pudding chia z truskawkami

czekoladowy pudding chia z truskawkami


DeseryŚniadania
Author: Agata

Get Connected