maslane pampuchy z musem rabarbarowym

Czasami nie potrzeba zbyt wiele. Wystarczy słońce, proste danie i możliwość jego skonsumowania na balkonie :) Pampuchy to dla mnie smak lata, zwykle podawane z sosem truskawkowym lub jagodowym. Dla wielu to smak z dzieciństwa, bowiem dzieci je uwielbiają. Tym razem zamiast owoców mus z rabarbaru i wanilii. Pampuchy z musem z rabarbaru zniknęły momentalnie :)

maslane pampuchy z musem rabarbarowym

Zamiast wycinać pampuchy można oczywiście je formować jak bułeczki – pełna dowolność. Wycinane są jednak cieńsze i szybciej się gotują :)) Przepis na wegańskie pampuchy znajdziecie tutaj. Pampuchy robię w parowarze, ale jeśli go nie macie, to możecie na garnku z wodą zawiązać gazę i na niej położyć pampuchy i gotować pod przykryciem (można przykryć metalową miską).

maslane pampuchy z musem rabarbarowym2

Składniki (na 16 sztuk):

  • 35 g świeżych drożdży
  • 100g cukru (pominęłam, ale jeśli możecie jeść cukier o dodajcie)
  • 225ml letniego mleka
  • 450g mąki pszennej (tortowej)
  • 75g roztopionego masła

Mus rabarbarowy:

  • 3 duże laski rabarbaru (wybierzcie w kolorze czerwonym, nie zielonym)
  • 1 laska wanilii
  • ksylitol do smaku, dałam 1 łyżeczkę

Sposób przygotowania:

 

  1. Drożdże rozpuść w letnim mleku razem z cukrem i 2 łyżkami mąki. Zostaw do czasu, aż zaczyn urośnie (ok. 10-15 minut).
  2. Wlej rozczyn do pozostałych składników i zagnieć ciasto (można mikserem, choć ja zwykle na końcu i tak wyrabiam ręcznie – uwielbiam strukturę ciasta drożdżowego – takie małe zboczenie ;)
  3. Zostaw ciasto do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  4. Rozwałkuj ciasto na ok. 1,5cm grubości i wycinaj pierścieniem lub szklanką/kubkiem pampuchy.
  5. Przykryj pampuchy ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
  6. Pampuchy gotuj na parze przez ok. 10 minut.
  7. W międzyczasie rabarbar umyj i pokrój w 2cm kawałki. Wrzuć rabarbar do rondelka, zalej niewielką ilością wody (3-4 łyżki) i gotuj mieszając, aż rabarbar się rozpadnie.
  8. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i nożem wybierz ziarenka.
  9. Do musu rabarbarowego dodaj ziarenka wanilii i ksylitol do smaku. Jeśli chcesz, możesz zblendować mus.
  10. Pampuchy podawaj z musem rabarbarowym, możesz je uprzednio polać roztopionym masłem.

 

pampuchy

maslane pampuchy z musem rabarbarowym


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected