Tofu gotowane na parze (steamed tofu) z warzywami - Gotujmy Zdrowo - mniej soli

Od jakiegoś czasu (po części za namową Sylwii) stałam się fanką gotowania na parze. Przede wszystkim, że jest to zdrowszy sposób obróbki cieplnej, ale też również dlatego, że przygotowanie w ten sposób posiłków jest bardzo proste. Wystarczy w odpowiedniej kolejności (to co gotuje się dłużej i puszcza sok – niżej, reszta wyżej) ułożyć produkty, włączyć parowar i obiad robi się sam :)

Największą jednak zaletą gotowania w ten sposób jest fakt, że gotuje się bez soli, a wszystko jest wystarczająco słone. Naprawdę! Nawet ziemniaki bez soli są słone (nie wierzyłam, więc sprawdziłam).

Tofu gotowane na parze (steamed tofu) z warzywami - Gotujmy Zdrowo - mniej soli

Tofu gotowane na parze (steamed tofu) z warzywami  to kolejna propozycja w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli. Soli nie dodałam do niczego (do ryżu również nie!), jedynie jest ona w sosie sojowym (w moim  jest jej niewiele :)), dzięki któremu tofu zyskało nowy smak. To danie to kolejna moja inspiracja kuchnią azjatycką, gdzie wszechobecne było tofu i tamaryndowiec.

Ryż ugotowany na parze, bez dodatku soli jest najlepszy, nie potrafię lepiej ugotować ryżu w inny sposób. Jest on pyszny w towarzystwie warzyw ugotowanych na parze. Wiosna już jest, za chwile coraz więcej nowalijek, więc zachęcam Was do przygotowania posiłków bez soli, na parze. W ten sposób odkryjecie głębię smaków warzyw i okaże się, że tak naprawdę smakują inaczej, o niebo lepiej :)

Tofu gotowane na parze (steamed tofu) z warzywami - Gotujmy Zdrowo - mniej soli

Składniki (na 2 porcje):

  • 180g tofu naturalnego (1 opakowanie)
  • 1 łyżka sosu sojowego (bez sztucznych dodatków i o obniżonej zawartości soli, mój ma 8,4%)
  • 1/2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1/2 łyżki syropu z agawy
  • 1,5cm świeżego imbiru
  • 1/2 bakłażana
  • kilka rzodkiewek
  • 1 brokuł
  • 3/4 szklanki ryżu basmanti
  • kiełki (u mnie mix samodzielnie wyhodowanych)

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj sos sojowy z pastą z tamaryndowca, z syropem z agawy i świeżo startym imbirem. W powstałej marynacie zamocz tofu i zostaw na 1-2 godziny, odwracając od czasu do czasu.
  2. Bakłażana umyj i pokrój na kawałki (dość spore), brokuła podziel na różyczki.
  3. Ryż wypłucz kilkukrotnie wodą.
  4. 3/4 szklanki ryżu wsyp do naczynia do gotowania ryżu i zalej wodą (1,5 szklanki) i umieść w dolnym koszyczku parowaru.
  5. Brokuły i bakłażana połóż w drugim koszyczku. Pozostałe brokuły ułóż w trzecim koszyczku, razem z rzodkiewkami, zostawiając miejsce na tofu (na razie go nie kładź).
  6. Nastaw parowar na 20 minut, po czym włóż tofu (bez marynaty) i gotuj jeszcze 10 minut.
  7. Tofu podawaj z ugotowanymi warzywami, kiełkami oraz ugotowanym ryżem.

parowar - gotowanie na parze

Tofu gotowane na parze (steamed tofu) z warzywami - Gotujmy Zdrowo - mniej soli

Więcej naszych i innych smacznych przepisów bez soli, szukajcie na stronie akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli.


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected