Od jakiegoÅ› czasu (po części za namowÄ… Sylwii) staÅ‚am siÄ™ fankÄ… gotowania na parze. Przede wszystkim, że jest to zdrowszy sposób obróbki cieplnej, ale też również dlatego, że przygotowanie w ten sposób posiÅ‚ków jest bardzo proste. Wystarczy w odpowiedniej kolejnoÅ›ci (to co gotuje siÄ™ dÅ‚użej i puszcza sok – niżej, reszta wyżej) uÅ‚ożyć produkty, wÅ‚Ä…czyć parowar i obiad robi siÄ™ sam :)

Największą jednak zaletą gotowania w ten sposób jest fakt, że gotuje się bez soli, a wszystko jest wystarczająco słone. Naprawdę! Nawet ziemniaki bez soli są słone (nie wierzyłam, więc sprawdziłam).

Tofu gotowane na parze (steamed tofu) z warzywami - Gotujmy Zdrowo - mniej soli

Tofu gotowane na parze (steamed tofu) z warzywami  to kolejna propozycja w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli. Soli nie dodaÅ‚am do niczego (do ryżu również nie!), jedynie jest ona w sosie sojowym (w moim  jest jej niewiele :)), dziÄ™ki któremu tofu zyskaÅ‚o nowy smak. To danie to kolejna moja inspiracja kuchniÄ… azjatyckÄ…, gdzie wszechobecne byÅ‚o tofu i tamaryndowiec.

Ryż ugotowany na parze, bez dodatku soli jest najlepszy, nie potrafię lepiej ugotować ryżu w inny sposób. Jest on pyszny w towarzystwie warzyw ugotowanych na parze. Wiosna już jest, za chwile coraz więcej nowalijek, więc zachęcam Was do przygotowania posiłków bez soli, na parze. W ten sposób odkryjecie głębię smaków warzyw i okaże się, że tak naprawdę smakują inaczej, o niebo lepiej :)

Tofu gotowane na parze (steamed tofu) z warzywami - Gotujmy Zdrowo - mniej soli

Składniki (na 2 porcje):

  • 180g tofu naturalnego (1 opakowanie)
  • 1 Å‚yżka sosu sojowego (bez sztucznych dodatków i o obniżonej zawartoÅ›ci soli, mój ma 8,4%)
  • 1/2 Å‚yżki pasty z tamaryndowca
  • 1/2 Å‚yżki syropu z agawy
  • 1,5cm Å›wieżego imbiru
  • 1/2 bakÅ‚ażana
  • kilka rzodkiewek
  • 1 brokuÅ‚
  • 3/4 szklanki ryżu basmanti
  • kieÅ‚ki (u mnie mix samodzielnie wyhodowanych)

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj sos sojowy z pastą z tamaryndowca, z syropem z agawy i świeżo startym imbirem. W powstałej marynacie zamocz tofu i zostaw na 1-2 godziny, odwracając od czasu do czasu.
  2. Bakłażana umyj i pokrój na kawałki (dość spore), brokuła podziel na różyczki.
  3. Ryż wypłucz kilkukrotnie wodą.
  4. 3/4 szklanki ryżu wsyp do naczynia do gotowania ryżu i zalej wodą (1,5 szklanki) i umieść w dolnym koszyczku parowaru.
  5. Brokuły i bakłażana połóż w drugim koszyczku. Pozostałe brokuły ułóż w trzecim koszyczku, razem z rzodkiewkami, zostawiając miejsce na tofu (na razie go nie kładź).
  6. Nastaw parowar na 20 minut, po czym włóż tofu (bez marynaty) i gotuj jeszcze 10 minut.
  7. Tofu podawaj z ugotowanymi warzywami, kiełkami oraz ugotowanym ryżem.

parowar - gotowanie na parze

Tofu gotowane na parze (steamed tofu) z warzywami - Gotujmy Zdrowo - mniej soli

WiÄ™cej naszych i innych smacznych przepisów bez soli, szukajcie na stronie akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli.


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    1 Response

  1. Mikko says:

    brokuły z pary uwielbiam tylko takie nie rozmiękczone, a teraz zaopatrzyłam się w wolnowar, świetna sprawa bo jest też elegancki a jeszcze dałam jakieś 150 zł taniej na crock-pot,