
Od jakiegoś czasu (po części za namową Sylwii) stałam się fanką gotowania na parze. Przede wszystkim, że jest to zdrowszy sposób obróbki cieplnej, ale też również dlatego, że przygotowanie w ten sposób posiłków jest bardzo proste. Wystarczy w odpowiedniej kolejności (to co gotuje się dłużej i puszcza sok – niżej, reszta wyżej) ułożyć produkty, włączyć parowar i obiad robi się sam :)
Największą jednak zaletą gotowania w ten sposób jest fakt, że gotuje się bez soli, a wszystko jest wystarczająco słone. Naprawdę! Nawet ziemniaki bez soli są słone (nie wierzyłam, więc sprawdziłam).
Tofu gotowane na parze (steamed tofu) z warzywami to kolejna propozycja w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli. Soli nie dodałam do niczego (do ryżu również nie!), jedynie jest ona w sosie sojowym (w moim jest jej niewiele :)), dzięki któremu tofu zyskało nowy smak. To danie to kolejna moja inspiracja kuchnią azjatycką, gdzie wszechobecne było tofu i tamaryndowiec.
Ryż ugotowany na parze, bez dodatku soli jest najlepszy, nie potrafię lepiej ugotować ryżu w inny sposób. Jest on pyszny w towarzystwie warzyw ugotowanych na parze. Wiosna już jest, za chwile coraz więcej nowalijek, więc zachęcam Was do przygotowania posiłków bez soli, na parze. W ten sposób odkryjecie głębię smaków warzyw i okaże się, że tak naprawdę smakują inaczej, o niebo lepiej :)
Składniki (na 2 porcje):
- 180g tofu naturalnego (1 opakowanie)
- 1 łyżka sosu sojowego (bez sztucznych dodatków i o obniżonej zawartości soli, mój ma 8,4%)
- 1/2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 1/2 łyżki syropu z agawy
- 1,5cm świeżego imbiru
- 1/2 bakłażana
- kilka rzodkiewek
- 1 brokuł
- 3/4 szklanki ryżu basmanti
- kiełki (u mnie mix samodzielnie wyhodowanych)
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj sos sojowy z pastą z tamaryndowca, z syropem z agawy i świeżo startym imbirem. W powstałej marynacie zamocz tofu i zostaw na 1-2 godziny, odwracając od czasu do czasu.
- Bakłażana umyj i pokrój na kawałki (dość spore), brokuła podziel na różyczki.
- Ryż wypłucz kilkukrotnie wodą.
- 3/4 szklanki ryżu wsyp do naczynia do gotowania ryżu i zalej wodą (1,5 szklanki) i umieść w dolnym koszyczku parowaru.
- Brokuły i bakłażana połóż w drugim koszyczku. Pozostałe brokuły ułóż w trzecim koszyczku, razem z rzodkiewkami, zostawiając miejsce na tofu (na razie go nie kładź).
- Nastaw parowar na 20 minut, po czym włóż tofu (bez marynaty) i gotuj jeszcze 10 minut.
- Tofu podawaj z ugotowanymi warzywami, kiełkami oraz ugotowanym ryżem.
Więcej naszych i innych smacznych przepisów bez soli, szukajcie na stronie akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli.
1 Response
Mikko says:
brokuły z pary uwielbiam tylko takie nie rozmiękczone, a teraz zaopatrzyłam się w wolnowar, świetna sprawa bo jest też elegancki a jeszcze dałam jakieś 150 zł taniej na crock-pot,