
Czekolada podobno nie pyta – ona rozumie. Trafiam co jakiÅ› czas na memy z tÄ… sentecjÄ… i czujÄ™, że odnalazÅ‚am prawdÄ™ mojego życia. Czekolada rozwiÄ…zuje problemy. Ja mam sÅ‚abość do gorzkiej. Bardzo gorzkiej. 90% zawartoÅ›ci kakao to dla mnie smak idealny. Do ciast wybieram nieco mniej intensywnÄ… i najchÄ™tniej mieszam jÄ… z owocami. Czekolada i one – nie ma lepszego połączenia latem!
Czekoladowe ciasto z malinami i porzeczkami jest eleganckie, intesywne i dietetyczne, bo jeden kawałek już skutecznie hamuje apetyt. Kto nie wierzy, niech piecze i sam się przekona:)
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki kakako
- łyżka ekstraktu z wanilli
- szczypta soli
krem
- 200 g czekolady – może być mleczna
- 200 ml śmietany 30%
- szklanka malin
- pół szklanki porzeczek
- dodatkowo – czekolada w pÅ‚atkach do boków ciasta
Żółtka oddzielić od biaÅ‚ek. BiaÅ‚ka ubić z solÄ… na sztywnÄ… pianÄ™ – pod koniec dodać powoli cukier. Żółtka utrzeć na puszysty krem z kakao. MaÅ‚o roztopić z czekoladÄ…, przestudzić i powoli dodać do żółtek, chwilÄ™ miksować. CzekoladowÄ… masÄ™ wmieszać delikatnie do ubitych biaÅ‚ek. Dno tortownicy 22 -24 cm wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, piec w 175 stopniach przez pół godziny. Wyjąć  i zostawić do ostygniÄ™cia.
krem:
Śmietanę podgrzać, do gorącej wsypać posiekaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić, by masa zgęstniała. Gdy tak się stanie ubić ją na puszysty krem. Do kremu wsypać połowę malin. Wmieszać delikatnie.Krem wyłożyć na wierzch i boki ciasta. Boki można również udekorować kawałkami czekolady. Na kremie ułożyć pozostałe maliny i porzeczki.
Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone.Noc w lodówce tylko wzmocni jego walory.
1 Response
wyszlifowany.blogspot.com says:
WyglÄ…da imponujÄ…co! Rewelacyjne ciasto