Zaczytuję się ostatnio w książkach o francuskiej kuchni, nieco przypadkowo, choć ze smakiem. Pewnie to wakacyjna tęsknota za podróżami oferuje mi w tych opowieściach ich namiastkę, więc przerzucam kolejne kartki głodna i wrażeń i jedzenia coraz bardziej. Takie tam jest wszystko spójne, sensowne, proste zarazem i apetyczne oczywiście w nadmiarze.

ciasto z morelami

Francja pachnie lawedną i zapach przeniosłam do ciasta. Maślanego, jak każde francuska tradycja, obficie owocowego i prostego zarazem. Francuskie panie domu nie mają czasu na stanie przy garach, pięciodaniową kolację tworzą z lekkością adekwatną do ich wagi. Tak przynajmniej przeczytałam:) Moje ciasto z morelami wpisuje się tę prawdę lub mit (odpowiednie skreślić), można je zrobić mimochodem tworząc sobie wokół taką małą swoją Prowansję:)

ciasto z morelami

Składniki:

  • 100 g mÄ…ki
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 50 g zmielonych orzechów
  • 150 g cukru
  • pÅ‚aska Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masÅ‚a
  • 4 jajka
  • sok i skórka z cytryny
  • Å‚yżeczka ekstraktu z wanilli
  • kilka gaÅ‚Ä…zek lawendy -może być też szuszona
  • 500 g moreli
  • Å‚yżeczka cukru do posypania
  • garść orzechów

MakÄ™ przesiać z migdaÅ‚ami i orzechami oraz proszkiem. MasÅ‚o pokroić na kawaÅ‚ki i utrzeć z cukrem. Dodać ekstrat z wanilli, sok i skórkÄ™ z cytryny. NastÄ™pnie wsypać przesiane mÄ…ki. Ubijać mikserem do czasu aż powstanie puszysta masa. Do niej wbijać kolejno po jednym jajku. Pod koniec ubijania wsypać poÅ‚owÄ™ lawedny. Wymieszać. FormÄ™ do tortownicy ( użyÅ‚am 22 cm) wyÅ‚ożyć na dnie papierem do pieczenia. Wysmarować masÅ‚em. Przelać ciasto. Na wierzchu poukÅ‚adać pokrojone na połówki morele – skórkÄ… do doÅ‚u. Posypać pozostaÅ‚Ä… lawednÄ…, posiekanymi orzechami i odrobinÄ… cukru. Piekarnik nagrzać do 175 stopni, wstawić tortownicÄ™. Piec przez co najmniej godzinÄ™ – a nawet nieco dÅ‚użej. Trzeba sprawdzać patyczkiem etap pieczenia. JeÅ›li jest suchy – ciasto gotowe.

ciasto z morelami

ciasto z morelami

Autorem oryginalnego przepisu na ciasto z morelami i lawendÄ… jest Yotam Ottolenghi. Ja nieco pozmieniaÅ‚am proporcje mÄ…ki i masÅ‚a – ale i tak wyszÅ‚o pysznie.


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze