
Zaczytuję się ostatnio w książkach o francuskiej kuchni, nieco przypadkowo, choć ze smakiem. Pewnie to wakacyjna tęsknota za podróżami oferuje mi w tych opowieściach ich namiastkę, więc przerzucam kolejne kartki głodna i wrażeń i jedzenia coraz bardziej. Takie tam jest wszystko spójne, sensowne, proste zarazem i apetyczne oczywiście w nadmiarze.
Francja pachnie lawedną i zapach przeniosłam do ciasta. Maślanego, jak każde francuska tradycja, obficie owocowego i prostego zarazem. Francuskie panie domu nie mają czasu na stanie przy garach, pięciodaniową kolację tworzą z lekkością adekwatną do ich wagi. Tak przynajmniej przeczytałam:) Moje ciasto z morelami wpisuje się tę prawdę lub mit (odpowiednie skreślić), można je zrobić mimochodem tworząc sobie wokół taką małą swoją Prowansję:)
Składniki:
- 100 g mÄ…ki
- 200 g zmielonych migdałów
- 50 g zmielonych orzechów
- 150 g cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 4 jajka
- sok i skórka z cytryny
- łyżeczka ekstraktu z wanilli
- kilka gałązek lawendy -może być też szuszona
- 500 g moreli
- łyżeczka cukru do posypania
- garść orzechów
MakÄ™ przesiać z migdaÅ‚ami i orzechami oraz proszkiem. MasÅ‚o pokroić na kawaÅ‚ki i utrzeć z cukrem. Dodać ekstrat z wanilli, sok i skórkÄ™ z cytryny. NastÄ™pnie wsypać przesiane mÄ…ki. Ubijać mikserem do czasu aż powstanie puszysta masa. Do niej wbijać kolejno po jednym jajku. Pod koniec ubijania wsypać poÅ‚owÄ™ lawedny. Wymieszać. FormÄ™ do tortownicy ( użyÅ‚am 22 cm) wyÅ‚ożyć na dnie papierem do pieczenia. Wysmarować masÅ‚em. Przelać ciasto. Na wierzchu poukÅ‚adać pokrojone na połówki morele – skórkÄ… do doÅ‚u. Posypać pozostałą lawednÄ…, posiekanymi orzechami i odrobinÄ… cukru. Piekarnik nagrzać do 175 stopni, wstawić tortownicÄ™. Piec przez co najmniej godzinÄ™ – a nawet nieco dÅ‚użej. Trzeba sprawdzać patyczkiem etap pieczenia. JeÅ›li jest suchy – ciasto gotowe.
Autorem oryginalnego przepisu na ciasto z morelami i lawendÄ… jest Yotam Ottolenghi. Ja nieco pozmieniaÅ‚am proporcje mÄ…ki i masÅ‚a – ale i tak wyszÅ‚o pysznie.
2 komentarze
ogłoszenia na trzepaku says:
A tak się ostatnio zastanawiałam, co można zrobić z moreli. Super przepis! Dzięki:)
Anna says:
Åšwietny przepis, na pewno skorzystam w ten weekend :)
Zapraszam również do mnie po garść inspirujących pomysłów !