
Gdy w jednym z odcinków MasterChefa uczestnicy musieli upiec bezÄ™, na blogu jej statystki skoczyÅ‚y w górÄ™. Jakby nagle wszyscy chcieli zostać mistrzami w sprawie idealnego pieczenia. BezÄ™ jest w stanie zrobić każdy, nie ma co siÄ™ jej obawiać:) Wiem, co piszÄ™, bo upiekÅ‚am ich setki – to deser, który serwujÄ™, by zrobić wrażenie.
Beza bywa widowiskowa, w postaci białej pavlovej zachwyca szykiem i elegancją. W formie tortu daje pole do kremowego popisu. Tym razem postawiłam na kontrast i słodycz ciasta sforsowałam rześkością marakui i pomarańczy. Pojawiła się nuta lata tej jesieni i całkiem udany mariaż.
Robienie bezy jest też dobrym egazminem dla nowego sprzętu. Dostałam do testu robota kuchennego Silver Crest. W najbliższy poniedziałek 14 listopada mikser pojawi się w Lidlu. Ma delikatny design, będzie do kupienia w kilku kolorach. Mi trafił się stalowy, więc dość uniwersalny, wkomponowujacy się w każde wnętrzne. Nie ukrywam, że jednak trzeba mieć na niego nieco miejsca. Robot jest duży, sama misa do wyrabiania ciasta ma 6,3 litra. Ta wielkość jest i zaletą i wadą jednocześnie, bo gdy pieczemy sporo nie ma obawy, że zabraknie miejsca. Przy ubijaniu 2 białek czy żółtek trzepaczka znacznie słabiej sobie radzi z dostaniem się do nich, bo są zbyt płytko. To więc zdecydowanie sprzęt dla tych, co lubią przyjmowac gości i karmić ich bez opamiętania.
Robot kuchenny Silver Crest na pewno bÄ™dzie solidnym wsparciem. Bierze na siebie ciężar ubijania, ucierania, wyrabiania czy miksowania. Po wsypaniu skÅ‚adników pracuje sam z wybranÄ… mocÄ…. Ma 10 punktowe ustawienie prÄ™dkoÅ›ci i system pulsacyjny, który przydaje siÄ™ przy przygotowaniu ciężkich ciast – takich, jak chlebowe lub drożdżowe. Hak do ugniatania i mieszadÅ‚o sÄ… powleczone teflonem, co sprawia, że nic siÄ™ do nich nie przykleja. Trzepaczka wygodnie ubija Å›mietanÄ™ i biaÅ‚ka.
Do miski wrzuciÅ‚am ich 5 i po niespeÅ‚na 5 minutach miaÅ‚am pożądanÄ… sztywnÄ… konsystencjÄ™. PróbowaÅ‚am przy tym różnych prÄ™dkoÅ›ci, pewnie na jednej biaÅ‚ka ubiÅ‚yby siÄ™ nieco szybciej. Ten model ubija najlepiej na najwyższych obrotach, prÄ™dkość 1-5 w przypadku Å›mietany i biaÅ‚ek można pominąć, za maÅ‚o siÅ‚y. Gdy mikser pracuje peÅ‚nÄ… parÄ… – spisuje siÄ™ bez zarzutu. Silver Crest ma moc 1300 W i to czuć. W przypadku bezy duża misa okazaÅ‚a siÄ™ plusem, bo bez zbÄ™dnych wygibasów i zatrzymywania miksera mogÅ‚am dosypywać cukier. Ponieważ trzeba to robić powoli, inaczej beza nie bÄ™dzie chrupiÄ…ca i straci fason – takie dostÄ™p do miski jest uÅ‚atwieniem. Robot planetarny chodzi dość gÅ‚oÅ›no, ale stabilnie. MiaÅ‚am już takie, które same wÄ™drujÄ… po blacie, natomiast Silver Crest trzyma siÄ™ mocno i nie zmienia pozycji.
Silver Crest jest łatwy w obsłudze, wszystkie akcesoria montuje się szybko i bez problemu. Przy robieniu tortu towarzyszyła mi 3 letnia córeczka i w zasadzie to ona zajmowała się zmienianiem prędkości i ustawień. Ramię miksera podnosi się lekko i bez wysiłku.
Skoro dziecko okiełznało sprzęt, znaczy, że sprawdzi się on w każdej kuchni. Nawet i u niezbyt perfekcyjnej pani domu. Przyda się tym, którzy nie lubią ręcznego wyrabiania ciast, bo jest w stanie poradzić sobie i z ciastem kruchym i tym na pierogi i biszkoptem. Irytować może jednak to, że kawałki ciasta czy kremu trzeba będzie co jakiś czas ścierać z krawędzi misy, co oznacza zatrzymywanie pracy i podnoszenie ramienia. Ja mieszałam robotem dwa rodzaje masy do przełożenia tortu bezowego i za każdym razem musiałam tak robić. W profesjonalnych modelach robotów planetarnych ten problem rozwiązano robiąc specjalne mieszadło silikonowe, które samo zbiera ciasto ze ścian misy. Tylko taki sprzęt kosztuje pięć razy więcej. Silver Crest jest cenowo bardzo atrakcyjny, bo kosztuje 399 zł. Za jakość, którą marka oferuje, jest to uczciwa cena.
Atutem Silver Crest jest też kielichowy blender do robienia zup czy koktajli. Bardzo przydanty element. Ja akurat jestem fanką wszelkiego rodzaju koktajli i robię je niemal każdego dnia, więc dodatek blendera bardzo doceniam. Dzbanek jest szklany, ma pojemność 1,5 litra, pokrywkę z wyjmowaną zatyczką, przez którą można w trakcie miksowania dorzucać składniki bez obaw, że coś się wyleje. Zrobiłam w nim bardzo jesienny koktajl- śliwka w czekoladzie. Do dzbanka wrzuciłam banana, 4 suszone śliwki, łyżkę kakao, szklankę mleka kokosowego, pół szklanki wody i 2 duże świeże śliwki. Blender zmiksował dobrze wszystkie składniki, nawet śliwki z dość twardą skórką. Ostrze poradzi sobie z mrożonymi owocami, więc nawet zimą można w nim robić pyszny, zdrowy koktajl. Kielich montuje się na górze robota, wcześniej trzeba zdjąć coś w rodzaju zatyczki. Gdy jest ona na miejscu, zasłania to podłączenie, co sprawia, że sprzęt wygląda profesjonalnie.
Niemiecka Federacja Konsumentów testowała 18 modeli robotów planetarnych od tych najtańszych do najdrożych marek i  Silver Crest zajał w tym rankingu 5 miejsce. To pokazuje, że Lidl oferuje przyzwoity i dobrej jakości sprzęt, który  sprawdzi się w domowej kuchni.
TORT BEZOWY z kremem z marakui i pomaraÅ„czyÂ
Składniki:
blaty bezowe
- 5 białek
- 250 g cukru
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
BiaÅ‚ka przelać do misy miksera, dodać sól i ubić na sztywnÄ… pianÄ™. Pod koniec powoli dodwać cukier, to ważne, cukier musi siÄ™ rozpuÅ›cić w biaÅ‚kach. Gdy piana bÄ™dzie sztywna i lÅ›niÄ…ca wsypać mÄ…ke i sok z cytryny. Wymieszać. Na balszce do pieczenia wyÅ‚ożyć papier do pieczenia. Na niego wyÅ‚ożyć dwie porcje biaÅ‚ek – formujÄ…c je w dwa równej wielkoÅ›ci okrÄ™gi. BlachÄ™ wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec przez 10 minut. Potem zmniejszyć temperaturÄ™ do 110 i piec kolejne 1,5 godziny. Po upieczeniu bezy zostawić w uchylonym piekarniku do caÅ‚kowitego ostygniÄ™cia.
Krem z marakui
- 3/4 szklanki pulpy z marakui
- łyżeczka żelatyny w proszku
- 250 ml śmietany 36%
Pulpę podgrzać, do gorącej dodać żelatynę, wymieszać i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smietanę ubić, a potem połączyć z pulpą z marakui. Zmiskować.
Krem z pomaraÅ„czyÂ
- 2 pomarańcze
- 2 żółtka
- jajko
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka masła
- pół łyżki oliwy
- 3 łyżki cukru
- 250 ml śmietny 36%
Pomarańcze wyszorować, umyć i sparzyć. Zetrzec skórkę i wycisnąć sok. Skórkę i sok przelac do garnka, dodać cukier, żółtka i jajko. Podgrzagać, ale cały czas energicznie mieszać, by żółtka się nie zwarzyły. Gdy wszystkie skladniki się połączą, dodać mąkę i szybko wymieszać cały czas nie zdejmując garnka z ognia. W momencie, gdy krem zgęstnieje dodać masło i oliwę. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. śmietanę ubić na sztywno. Zimny krem pomarańczowy wymieszać z ubitą śmietaną.
Krem pomarańczowy wyłożyć na dolny blat bezowy. Przykryć drugim baltem. Na jego wierzch wyłozyć krem z marakui.
Tort bezowy powstaÅ‚ przy pomocy robota planetarnego Silver Crest. Mikser od najbliższego poniedziaÅ‚ku – 14.11.2016 roku bÄ™dzie można kupić w sklepach sieci LIDL. Cena 399 zÅ‚.
2 komentarze
Nadia says:
Uwielbiam torty bezowe! Jestem fanka pavlova, ale ten krem z marakui tez jest kuszacy :) Co do sprzetu robot skladany jest swietny ! Mam z morphy richards i genialnie sie sprawdza w przypadku robienia wypiekow na jakies wieksze imprezy jak swieta czy urodziny :)
Marta says:
Rzadko sięgam po torty, ale ten wygląda przepysznie i chyba na niego się skuszę :D