Kawowy tort bezowy z orzechami

Miał być bezowy tort dacquoise, ale w ostatnim momencie zmieniłam plany. Okazało się bowiem, że zamiast klasycznego kajmaku mam kajmak orzechowy, nie mam pistacji, ale za to mam dużo innych dobroci :) I czekoladki własnoręcznie zrobione (zarówno te z napisem home made, jak i guziczki). Bezowy tort kawowy chodził za mną od dawna, więc pomyślałam, że to dobry moment.

Kawowy tort bezowy z orzechami

Bezowy tort jest słodki, smak kawy nieco przełamuje tę słodycz. Nie jest chyba przesłodzony, skoro mój przyjaciel zjadł od razu kawałek i poprosił o dokładkę ;) Na temat słodkości wypowiadać się nie powinnam, bowiem nie jem cukru od 9 lat i mój poziom słodkości jest na znacznie innym (niższym) poziomie ;) 

Składniki:

na bezę:

  • 6 białek
  • 220 cukru
  • 4 łyżki cukru brązowego (w składzie ma karmel)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie w granulkach)
  • 10 pokrojonych daktyli
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny)

na krem:

  • 400g śmietany 30%
  • 1 opakowanie mascarpone (250g)
  • 2 łyżki masy kajmakowej orzechowej
  • 3/4 szklanki nerkowców i migdałów
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie w granulkach)
  • 2 łyżki likieru kawowego

na wierzch:

  • gorzka czekolada – zrobiłam sama czekoladki z gorzkiej czekolady w foremkach w kształcie guziczków i z napisami
  • 1 łyżka nerkowców podprażonych na suchej patelni
  • 1 łyżka płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Na papierze do pieczenia (wielkości blachy z piekarnika) narysuj dwa okręgi o średnicy ok. 22-24 cm (odrysowałam od talerzyka). Mi zmieściły się oba na jednej blaszce. Można narysować na dwóch i piec równocześnie, zmieniając raz w ciągu pieczenia miejscami blaszki.
  3. Ubij białka na sztywno, dodawaj stopniowo 2 rodzaje cukru.
  4. Dodaj kawę, ocet i pokrojone daktyle i migdały – wymieszaj szpatułką.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 1,5 godziny.
  6. Po upieczeniu, najlepiej zostaw bezy w piekarniku na kilka godzin lub na noc. Wierzch będzie chrupki, środek lekko ciągnący,
  7. Przygotuj krem: utrzyj mascarpone z masą kajmakową. W drugiej misce ubij na sztywno śmietanę, dodawaj ją po łyżce do masy kajmakowej z mascarpone i ubij do połączenia się składników. Dodaj daktyle, posiekane migdały, nerkowce, likier kawowy i wszystko wymieszaj.
  8. Na jedną bezę wyłóż połowę kremu, przykryj drugą bezą i daj pozostały krem.
  9. Wierzch posyp podprażonymi nerkowcami i płatkami migdałowymi oraz gorzką czekoladą.

Kawowy tort bezowy z orzechami


Przepisy
Author: Agata

Get Connected