
Miał być bezowy tort dacquoise, ale w ostatnim momencie zmieniłam plany. Okazało się bowiem, że zamiast klasycznego kajmaku mam kajmak orzechowy, nie mam pistacji, ale za to mam dużo innych dobroci :) I czekoladki własnoręcznie zrobione (zarówno te z napisem home made, jak i guziczki). Bezowy tort kawowy chodził za mną od dawna, więc pomyślałam, że to dobry moment.
Bezowy tort jest sÅ‚odki, smak kawy nieco przeÅ‚amuje tÄ™ sÅ‚odycz. Nie jest chyba przesÅ‚odzony, skoro mój przyjaciel zjadÅ‚ od razu kawaÅ‚ek i poprosiÅ‚ o dokÅ‚adkÄ™ ;) Na temat sÅ‚odkoÅ›ci wypowiadać siÄ™ nie powinnam, bowiem nie jem cukru od 9 lat i mój poziom sÅ‚odkoÅ›ci jest na znacznie innym (niższym) poziomie ;)Â
Składniki:
na bezÄ™:
- 6 białek
- 220 cukru
- 4 łyżki cukru brązowego (w składzie ma karmel)
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie w granulkach)
- 10 pokrojonych daktyli
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny)
na krem:
- 400g śmietany 30%
- 1 opakowanie mascarpone (250g)
- 2 łyżki masy kajmakowej orzechowej
- 3/4 szklanki nerkowców i migdałów
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie w granulkach)
- 2 łyżki likieru kawowego
na wierzch:
- gorzka czekolada – zrobiÅ‚am sama czekoladki z gorzkiej czekolady w foremkach w ksztaÅ‚cie guziczków i z napisami
- 1 łyżka nerkowców podprażonych na suchej patelni
- 1 łyżka płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Na papierze do pieczenia (wielkości blachy z piekarnika) narysuj dwa okręgi o średnicy ok. 22-24 cm (odrysowałam od talerzyka). Mi zmieściły się oba na jednej blaszce. Można narysować na dwóch i piec równocześnie, zmieniając raz w ciągu pieczenia miejscami blaszki.
- Ubij białka na sztywno, dodawaj stopniowo 2 rodzaje cukru.
- Dodaj kawę, ocet i pokrojone daktyle i migdały – wymieszaj szpatułką.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut, po czym zmniejsz temperaturÄ™ do 150 stopni i piecz jeszcze 1,5 godziny.
- Po upieczeniu, najlepiej zostaw bezy w piekarniku na kilka godzin lub na noc. Wierzch będzie chrupki, środek lekko ciągnący,
- Przygotuj krem: utrzyj mascarpone z masą kajmakową. W drugiej misce ubij na sztywno śmietanę, dodawaj ją po łyżce do masy kajmakowej z mascarpone i ubij do połączenia się składników. Dodaj daktyle, posiekane migdały, nerkowce, likier kawowy i wszystko wymieszaj.
- Na jedną bezę wyłóż połowę kremu, przykryj drugą bezą i daj pozostały krem.
- Wierzch posyp podprażonymi nerkowcami i płatkami migdałowymi oraz gorzką czekoladą.