bataty hasselback

Ziemniaki hasselback są znane i lubiane. Niestety dla mnie (jak wszystkie potrawy z ziemniaków) są zakazane. Z tego powodu wciąż szukam nowych smaków i eksperymentuję np. z batatami (które pomimo tego, że są słodkie, maja dużo niższy indeks glikemiczny). Bataty hasselback smakują pysznie same lub jako dodatek do dań. Nie bójcie się dać dużo czosnku i ziół, bo dzięki nim przełamiecie naturalna słodycz batatów.

bataty hasselback

Składniki:

  • 2 bataty (wybierz mniejsze, szybciej się upieką)
  • 3-4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • kilka świeżych gałązek rozmarynu
  • olej
  • sól
  • masło

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obierz (próbowałam też w wersji z wyszorowana skórką, jednak skórka jest twarda, więc nie polecam ;)) i ponacinaj co kilka milimetrów, uważając, aby nie przeciąć na wylot (aby sobie ułatwić to zadanie, po obu stronach batata połóż drewniane patyczki lub noże stołowe).
  2. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  3. Bataty dobrze natrzyj olejem (również pomiędzy nacięciami), włóż plasterki czosnku i rozmaryn pomiędzy nacięcia. Ułóż bataty na naoliwionym naczyniu żaroodpornym i piecz do momentu, aż będą miękkie (w zależności od wielkości ok. 30-45 minut).
  4. Gorące bataty podawaj z masłem, posypane solą.

bataty hasselback

Zapisz

Zapisz


Dania głównePrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Justyna says:

    Słyszałam, że bataty są bardzo dobrym zamiennikiem tradycyjnych ziemniaków. Myślę czy by nie wprowadzić je do mojej diety, wyglądają zachęcająco :)