JeÅ›li nie mam pomysÅ‚u na zabawÄ™ z dziećmi, wysyÅ‚am je do… kuchni. Pozwalam rozsypywać mÄ…kÄ™, mieszać palcami w cieÅ›cie i foremkami wykrawać ulubione ksztaÅ‚ty. Niesamowicie kuszÄ…ca jest dla nich szafka z gadżetami do pieczenia. Buszowanie wÅ›ród blaszek, papilotek i kolorowych posypek sprawia dzieciom ogromnÄ… frajdÄ™. Wprawdzie potem znajdujÄ™ niektóre elementy w pudÅ‚ach z zabawkami, ale powoli siÄ™ przyzwyczajam do uszczerbków w moich zbiorach:)

Najchętniej razem pieczemy ciasteczka. Są tak łatwe, że poradzą sobie z nimi bez problemu nawet najmniejsze ręce. Staram się wymyślać przepisy, w których trzeba używać miksera, a wystarczy  po prostu połączyć kilka składników w misce. Wspólnie robione ciasteczka muszą też szybko się upiec, bo dzieci nie mają za dużo cierpliwości i przebierają nogami przed piekarnikiem.

Inspiracją do pieczenia są dla mnie składniki, które mam pod ręką. Przed weekendem dostałam paczkę z Lidla, a w niej produkty, które można od najbliższego poniedziałku (24 kwietnia) kupić w sklepach tej marki. W Lidlu rozpoczyna się Tydzień Grecki, więc na półkach pojawią się oryginalne oliwy, pyszne antipasti, charakterystyczne sery i łamiące postanowienie o diecie słodycze. Ja mam spory zapas chałwy, która spogląda radośnie i mówi: zjedz mnie natychmiast. Jeszcze walczę, ale obawiam się, że polegnę. Zanim Wy wyruszycie na wakacje, zaproście śródziemnomorski smak do swojej kuchni:) Ja zaczęłam od deseru, czyli maślanych ciasteczek z kakaową pastą sezamową. Pasta jest tak pyszna, że nadaje się do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika:)

Składniki:

  • 150 g kakaowej pasty sezamowej
  • niepeÅ‚ne 2 szklanki mÄ…ki – użyÅ‚am poÅ‚owy pszennej i poÅ‚owy pszenno-razowej
  • 110 g masÅ‚a
  • 3 Å‚yżki cukru pudru
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • pół Å‚yżeczki sody
  • Å‚yżka ziaren sezamu

Masło wyjąć wcześniej z lodówki i użyć dopiero, gdy będzie miękkie. Przełożyć je do miski, dodać wymieszać  z cukrem, proszkiem i sodą - mąkę.  Połączyć z pastą sezamową i zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta lepić niewielkie kulki. Wszystkie ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Każdą rozpłaszczyć łyżką lub palcami. Posypać ziarnami sezamu. Blachę wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć i ostudzić.

UWAGA: Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, prawie rozpływające się, ale tak ma być. By stwardniały wystarczy je zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przy okazji polecam Wam najnowszÄ… książkÄ™ kucharskÄ… Lidla – Rodzinna kuchnia Lidla. Zazwyczaj sceptycznie podchodzÄ™ do takich produkcji, ale przepisy proponowane przez kucharzy pracujÄ…cych dla tej marki sÄ… autentyczne i sprawdzajÄ… siÄ™ w domowych kuchniach bez zarzutu. KsiążkÄ™ można kupić za 1 grosz, jeÅ›li wczeÅ›niej zrobicie 6 razy zakupy za co najmniej 50 zÅ‚otych.

 


CiasteczkaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected