
Gdy Pani w warzywniaku zapytaÅ‚a siÄ™ mnie: „Oberwać liÅ›cie od kalarepy?” wprowadziÅ‚a mnie w lekkie osÅ‚upienie. A moja mina z kolei wprowadziÅ‚a ja w taki sam stan. Jak to wyrzucić liÅ›cie z kalarepy? Absolutnie! Można je bowiem dodać do zupy, zrobić z nich pesto (jak radzi Kasia GubaÅ‚a w książce „Warzywa górÄ…„) lub zrobić z nich zielony koktajl.
Dlaczego?
Otóż liÅ›cie kalarepy majÄ… najwiÄ™cej wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odżywczych. Znajdziecie tu bowiem witaminÄ™ A, C oraz z grupy B. A także potas, wapÅ„, magnez, żelazo, sód, kwas foliowy i karoteny. Wybierzcie mÅ‚odÄ… kalarepÄ™ z mniejszymi liśćmi – sÄ… smaczniejsze.
Składniki (na 1 porcję):
- 2 liście z kalarepy, porwane, bez łyka
- 1 dojrzała nektarynka (bez pestki)
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- woda do uzupełnienia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Im mocniejszy, tym lepiej poradzi sobie z liśćmi.
- Pij od razu po przygotowaniu.
3 komentarze
Karolina says:
LiÅ›cie kalarepy i cytrusy, hmm.. ciekawe połączenie. Nigdy bym na to nie wpadÅ‚a. MuszÄ™ koniecznie spróbować. SkÄ…d siÄ™ biorÄ… takie przepisy? ZostaÅ‚y gdzieÅ› wyszukane, czy to inwencja wÅ‚asna kucharza…?
Agata says:
Inwencja własna, do zielonych koktajli zawsze dodaję sok z cytryny lub z pomarańczy, więc tu zrobiłam analogicznie :) Polecam spróbować!
Karolina says:
Już spróbowałam, smakuje świetnie. Gratuluję pomysłu :-)