Zielony koktajl z liści kalarepy, nektarynki i soku z pomarańczy

Gdy Pani w warzywniaku zapytała się mnie: „Oberwać liście od kalarepy?” wprowadziła mnie w lekkie osłupienie. A moja mina z kolei wprowadziła ja w taki sam stan. Jak to wyrzucić liście z kalarepy? Absolutnie! Można je bowiem dodać do zupy, zrobić z nich pesto (jak radzi Kasia Gubała w książce „Warzywa górą„) lub zrobić z nich zielony koktajl.

Dlaczego?

Otóż liście kalarepy mają najwięcej właściwości odżywczych. Znajdziecie tu bowiem witaminę A, C oraz z grupy B. A także potas, wapń, magnez, żelazo, sód, kwas foliowy i karoteny. Wybierzcie młodą kalarepę z mniejszymi liśćmi – są smaczniejsze.

Zielony koktajl z liści kalarepy, nektarynki i soku z pomarańczy

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 liście z kalarepy, porwane, bez łyka
  • 1 dojrzała nektarynka (bez pestki)
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • woda do uzupełnienia

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Im mocniejszy, tym lepiej poradzi sobie z liśćmi.
  2. Pij od razu po przygotowaniu.

 


NapojePrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. Karolina says:

    Liście kalarepy i cytrusy, hmm.. ciekawe połączenie. Nigdy bym na to nie wpadła. Muszę koniecznie spróbować. Skąd się biorą takie przepisy? Zostały gdzieś wyszukane, czy to inwencja własna kucharza…?

    • Agata says:

      Inwencja własna, do zielonych koktajli zawsze dodaję sok z cytryny lub z pomarańczy, więc tu zrobiłam analogicznie :) Polecam spróbować!