Zielony koktajl z liści kalarepy, nektarynki i soku z pomarańczy

Gdy Pani w warzywniaku zapytaÅ‚a siÄ™ mnie: „Oberwać liÅ›cie od kalarepy?” wprowadziÅ‚a mnie w lekkie osÅ‚upienie. A moja mina z kolei wprowadziÅ‚a ja w taki sam stan. Jak to wyrzucić liÅ›cie z kalarepy? Absolutnie! Można je bowiem dodać do zupy, zrobić z nich pesto (jak radzi Kasia GubaÅ‚a w książce „Warzywa górÄ…„) lub zrobić z nich zielony koktajl.

Dlaczego?

Otóż liÅ›cie kalarepy majÄ… najwiÄ™cej wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odżywczych. Znajdziecie tu bowiem witaminÄ™ A, C oraz z grupy B. A także potas, wapÅ„, magnez, żelazo, sód, kwas foliowy i karoteny. Wybierzcie mÅ‚odÄ… kalarepÄ™ z mniejszymi liśćmi – sÄ… smaczniejsze.

Zielony koktajl z liści kalarepy, nektarynki i soku z pomarańczy

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 liÅ›cie z kalarepy, porwane, bez Å‚yka
  • 1 dojrzaÅ‚a nektarynka (bez pestki)
  • sok wyciÅ›niÄ™ty z jednej pomaraÅ„czy
  • woda do uzupeÅ‚nienia

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Im mocniejszy, tym lepiej poradzi sobie z liśćmi.
  2. Pij od razu po przygotowaniu.

 


NapojePrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. Karolina says:

    LiÅ›cie kalarepy i cytrusy, hmm.. ciekawe połączenie. Nigdy bym na to nie wpadÅ‚a. MuszÄ™ koniecznie spróbować. SkÄ…d siÄ™ biorÄ… takie przepisy? ZostaÅ‚y gdzieÅ› wyszukane, czy to inwencja wÅ‚asna kucharza…?

    • Agata says:

      Inwencja własna, do zielonych koktajli zawsze dodaję sok z cytryny lub z pomarańczy, więc tu zrobiłam analogicznie :) Polecam spróbować!